Сб, 2024-04-27, 04:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 25 » Вищі ешелони влади можуть не говорити про свої доходи завдяки "діркам" у законодавстві
21:29
Вищі ешелони влади можуть не говорити про свої доходи завдяки "діркам" у законодавстві
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вперше за останні 15 років чиновники високого рангу отримали можливість безкарно бойкотувати чинну практику оприлюднення відомостей про своє майно, доходи та фінансові зобов'язання за минулий рік.

З середини 90-х президент, міністри, губернатори, низка інших високопоставлених осіб не лише декларували, а й щороку публікували дані про свої статки в офіційних ЗМІ, відповідно до вимоги закону про боротьбу з корупцією. Але в 2009 році його було скасовано, як і закон про запобігання і протидію корупції, що прийшов йому на заміну (скасований на порозі 2010-2011 років), зауважує газета "Дело".

Водночас новий закон про основи запобігання і протидії корупції, який також вимагає від вищих посадовців країни публікувати відомості про доходи і майно, досі не прийнято - у Верховну Раду на третє читання він потрапить лише 8 квітня.

Законодавчий вакуум, що утворився, дозволяє представникам вищої влади не розголошувати для широкої громадськості дані про свої фінансові успіхи за минулий рік. Навіть якщо закон буде ухвалено у найкоротші терміни. Багато високопоставлених чиновників, які подали декларації на самому початку року, вже пропустили встановлений новим законом термін для публікації цих відомостей в ЗМІ.

Але закон зворотньої сили не має, і до відповідальності за неопубліковану інформацію нікого притягнуто не буде, тобто поспішати нести свою фінансову звітність в ЗМІ держслужбовцям немає сенсу.

У парламентському комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю підтверджують, що чиновники в 2011 році мають можливість не публікувати дані про свої доходи, майно, фінансові зобов'язання за минулий рік.

Представник цього комітету "бютівець" Юрій Прокопчук упевнений, що ситуація, що склалася, вигідна насамперед нинішній владі, яка прийшла до державних важелів минулого року.

"Можливість не публікувати дані про особисті статки за 2010 рік дозволить їм в майбутньому уникнути питань, звідки взялися такі доходи за рік роботи, і не вигадувати теорію феноменального успіху", - пояснив депутат.

Врегулювати ситуацію, що склалася, депутати можуть, внісши поправки в перехідні положення нового закону, де можна було б врахувати вимогу про публікацію у ЗМІ таких відомостей за 2010 рік. Але поки що пропозиції подібного роду не надходили.

Нагадаємо, один з найбільш суперечливих моментів у підготовлюваному законі, через якого він досі не затверджений - відсутність вимоги публікувати відомості про доходи членів сімей чиновників. Депутати не можуть ніяк дійти компромісу - вносити чи ні до закону цю норму. Хоча в законі про боротьбу з корупцією, який проіснував з 1995 року по 2009 рік, це положення було.

Автори нової версії закону про протидію корупції - Антикорупційний комітет при президенті і Міністерство юстиції - пояснюють відсутність вимоги про розголошення доходів родичів чиновників європейською практикою і рішенням Конституційного суду від минулого року, в якому судді КС визнали публікацію таких даних неконституційною.

Зі свого боку заступник голови комітету парламенту з питань боротьби з оргзлочинністю Олександр Буджерак упевнений, що і декларування, і публікація в ЗМІ відомостей про добробут чиновників буде безглуздим без створення уповноваженого органу, який вестиме фінансовий контроль над чиновниками.

Заради справедливості варто зазначити, що фінансова дисципліна, пов'язана з декларуванням доходів, у чиновників шкутильгала завжди. Приміром, з-поміж 450 народних депутатів, які згідно з антикорупційним законодавством зобов'язані публікувати відомості про свої доходи нарівні з міністрами і президентом, розголошували такі дані лише одиниці. Жодних санкцій з боку органів контролю за цим не настало. Хоча закон передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафів.

Зауважимо, раніше лідер Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що антикорупційні законопроекти, підготовлені владою, спрямовані на приховування корупції у вищих ешелонах влади.

Судячи з оприлюднених декларацій минулого року, не всі міністри живуть на одну зарплату.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 941 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ