Чт, 2024-04-25, 12:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 19 » Виверження ісландського вулкана призвело до найбільшої кризи в історії пасажирської авіації
18:41
Виверження ісландського вулкана призвело до найбільшої кризи в історії пасажирської авіації
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Виверження ісландського вулкана Ейяфьядлайокудль, що почалося 14 квітня, призвело до найбільшої кризи в історії пасажирської авіації. Хмара попелу, що утворилася в результаті виверження, накрила практично всю Європу, що призвело в період з 15 по 18 квітня до повного або часткового закриття повітряних просторів 24 європейських держав. Уряди цих країн ухвалили рішення про припинення польотів у зв'язку з рекомендаціями європейського бюро з контролю за безпекою повітряної навігації - Євроконтролю, повідомляє ИТАР-ТАСС.
Експерти зазначають, що головну небезпеку вулканічний пил представляє для двигунів літаків. У теорії, при потраплянні на турбіну двигуна, вона починає швидко плавитися, утворюючи накип, який може призвести до зупинки або виходу з ладу двигунів і загибелі літака.

У європейської авіації не вистачає устаткування для виявлення вулканічного попелу. Його частинки настільки малі, що локатори аеропортів і літаків не можуть виявити межі хмари. В результаті висновки про те, небезпечно літати чи ні, робляться виключно на основі математичних комп'ютерних моделей, заснованих на підрахунках обсягів викидів ісландського вулкана Ейяфьядлайокудль.

Як повідомляє метеорологічна служба Ісландії, за останні 24 години сила його виверження посилилася. Вулканічний попіл продовжує поступати в повітряний простір Європи. Ситуація погіршується тим, що викид вулканічного пилу припав на зону, де щільність повітряного трафіку є однією з найвищих в світі.

За даними Євроконтролю, починаючи з 15 квітня, скасовано вже близько 65 тисяч рейсів. Криза торкнулася майже 7 мільйонів пасажирів, з них кілька десятків тисяч блоковано в аеропортах. За підрахунками, сумарний збиток аеропортів і авіакомпаній перевищив мільярд євро.

В неділю бельгійська компанія "Брасселз ейрлайнз" офіційно оголосила про намір вимагати державної фінансової допомоги для покриття фінансових витрат. Ряд інших компаній поспішили послідувати її прикладу. У свою чергу, Єврокомісія, яка спостерігає за дотриманням європейських норм з конкуренції, негайно заявила, що рішення про надання будь-яких видів держпідтримки авіакомпаніям можуть прийматися лише в скоординованому на європейському рівні режимі.

Тим часом серйозні збитків зазнають не лише авіакомпанії, аеропорти і туристичний бізнес. У ряді країн ЄС, і в першу чергу у Великобританії, почав відчуватися брак деяких продуктів, що доставляються повітрям. Місцеві влади окремих районів Сполученого королівства в неділю попередили про можливість паніки на ринку продовольчих товарів і виникнення неконтрольованого ажіотажного попиту в роздрібних мережах.

За даними ділових кіл, в Європі фактично зупинилися численні високотехнологічні виробництва унаслідок відсутності мікрочіпів і інших електронних складових наукоємких приладів, що завозяться переважно з Китаю і інших азіатських держав.

Втім, авіаційна криза несе не лише розорення. У раптовому виграші опинилися наземні і морські види транспорту, в першу чергу залізниці. У ці дні вперше за багато років не в туристичний сезон в європейських залізничних касах з'явилися таблички "всі квитки продані".

Особливий попит мають місця на швидкісні трансєвропейські потяги "Таліс" і "Євростар", на яких розкуплені навіть квитки першого класу на декілька днів вперед. Помітне зростання пасажиропотоку реєструють європейські поромні маршрути. Різко зріс попит на оренду автомобілів.

Проте, збитки багато в разів перевищують прибутки, і в головному мінусі знаходяться авіакомпанії. Недивно, що в неділю більшість провідних європейських авіакомпаній, зокрема, "Люфтганза", КЛМ, "Ейр Франс" ризикнули провести пробні польоти, щоб на практиці визначити ступінь небезпеки вулканічного пилу.

Результат перевершив всі очікування. Всі 27 польотів пройшли без подій. У випробувальних польотах використовувалися рейсові лайнери без пасажирів, зокрема "Boeing-737", "Airbus А-320" і "А-319", що пілотуються добровольцями з числа кращих пілотів авіакомпаній.

Як заявив за підсумками випробувань представник керівництва авіакомпанії КЛМ Петер Хартман, випробувальні польоти "не виявили ніякої шкоди для двигунів літаків або небезпечної концентрації вулканічного попелу". В зв'язку з цим КЛМ оголосила про проведення в ніч з неділі на понеділок трьох комерційних вантажних авіарейсів.

"Брітіш Ейруейз" пішла ще далі - на одному з лайнерів компанії в неділю зробив пробний політ її виконавчий директор. Приземлившись, він коротко оголосив пресі, що "літати можна".

Європейська авіаційна асоціація (АЄА), членами якої є 36 найбільших авіакомпаній Європи, і європейська гілка Міжнародної ради аеропортів (Aci-Europe) в спільній заяві закликали до "негайної переоцінки" повної заборони на польоти над Європою.

"Ми підтримуємо зусилля, спочатку зроблені Єврокомісією, Євроконтролем і національними урядами (держав ЄС) для забезпечення безпеки польотів, проте закликаємо до негайної переоцінки ухвалених на європейському рівні заходів", - йдеться в заяві.

Європейські лідери вже встигли відчути на власному досвіді наслідки кризи. В кінці тижня деякі їх них, зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель, не змогли повернутися на батьківщину з закордонних поїздок. Літак Меркель, що летів з США, приземлився в п'ятницю в Португалії, звідки канцлер зі всією своєю делегацією була вимушена рушити до Берліна автомобільним кортежем. В неділю всі лідери західноєвропейських країн ЄС скасували поїздки до Кракова на церемонію похоронів президентського подружжя Польщі, котрі загинули в авіакатастрофі.

У цих умовах, глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу пообіцяв провести в понеділок екстрену відеоконференцію Ради ЄС на рівні міністрів транспорту, для ухвалення рішення про можливість відновлення польотів.

Втім, не чекаючи цієї зустрічі, вже можна з упевненістю стверджувати, що з понеділка європейське авіасполучення почне відновлюватися. Про це заявили в неділю увечері єврокомісар по питаннях транспорту Сійм Каллас і держсекретар з європейських справ головуючої в ЄС Іспанії Дієго Лопес Гаррідо на спільній прес-конференції в штаб-квартирі Євроконтролю. "Половина європейських авіарейсів будуть безпечні в понеділок", - заявив Сійм Каллас. "Метеопрогноз свідчить про можливість відновлення до половини польотів", - підтвердив Дієго Лопес Гаррідо.

Як повідомлялося, повітряний простір над значною частиною території Європи виявився заблокованим через виверження вулкана Ейяфьятлайокудль, розташованого за 200 кілометрыв на схід від столиці Ісландії Рейк'явіка. У результаті виверження в атмосферу було викинуто величезну хмару попелу, частинки якого становлять небезпеку для турбін авіаційних двигунів і можуть викликати проблеми, осідаючи на крилах літаків.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1133 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ