Сб, 2024-04-20, 12:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 12 » Визнання геноциду вірмен: Анкара відкликала посла зі Стокгольму
10:41
Визнання геноциду вірмен: Анкара відкликала посла зі Стокгольму
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Туреччина оголосила про відкликання посла зі Швеції після того, як депутати риксдагу (парламенту Швеції) схвалили резолюцію, яка визначає масове вбивство вірмен в імперії Османа в 1915-1917 рр. як геноцид, передає Інтерфакс-Україна із посиланням на турецький телеканал НТВ.
Крім того, прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган скасував візит до Швеції, запланований на наступний тиждень. "Наш народ і наш уряд відкидає таке рішення, що засноване на помилкових даних і не має обґрунтувань", - заявив голова уряду Туреччини, коментуючи рішення шведських депутатів.

Тим часом голова МЗС Швеції Карл Більдт охарактеризував ухвалене в риксдагу рішення як помилку, додавши, що воно не вплине на позицію шведського уряду, яка підтримує долучення Туреччини до ЄС.

Голосування з приводу резолюції про геноцид вірменського народу пройшло в парламенті Швеції в середу. У результаті з перевагою в один голос прибічники документа домоглися його ухвалення. У резолюції дії імперії Османа проти вірмен на початку XX століття визнаються геноцидом.

Раніше в березні аналогічний документ був схвалений комітетом у міжнародних справах Палати представників Конгресу США. Тоді Туреччина також засудила рішення американських конгресменів і відкликала свого посла у Вашингтоні на консультації.

Туреччина традиційно відкидає звинувачення в масовому винищенні майже 1,5 мільйона вірмен у роки Першої світової війни і вкрай хворобливо реагує на критику з боку Заходу в цьому питанні. Туреччина говорить про 250-500 тисяч жертв.

Анкара неодноразово попереджала, що прийняття резолюції завдасть шкоди зусиллям з нормалізації турецько-вірменських відносин після підписання в жовтні минулого року в Швейцарії главами МЗС Туреччини і Вірменії протоколів про встановлення дипвідносин і розвитку двосторонніх зв'язків, передає РИА Новости.

Між Туреччиною і Вірменією відсутні дипломатичні відносини, кордон між двома країнами закрито з 1993 року за ініціативою офіційної Анкари. Складні відносини між двома країнами викликані низкою обставин, пов'язаних, зокрема, з позицією Туреччини в питанні врегулювання карабаської проблеми і гострою реакцією на процес міжнародного визнання геноциду вірмен.

Факт геноциду вірменського народу визнано багатьма державами. Першим це в 1965 році зробив Уругвай, за прикладом якого пішли Росія, Франція, Італія, Німеччина, Голландія, Бельгія, Польща, Литва, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Греція, Кіпр, Ліван, Канада, Венесуела, Аргентина, 42 штати США. Геноцид вірмен визнали також Ватикан, Європейський парламент, Всесвітня рада церков.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1091 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ