Чт, 2024-03-28, 15:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 18 » Внесено на розгляд Ради законопроект "Про Конституційний Суд України"
19:31
Внесено на розгляд Ради законопроект "Про Конституційний Суд України"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Народні депутати - члени Ради з питань судової реформи внесли на розгляд Верховної Ради проект закону "Про Конституційний Суд України", повідомляє Адміністрація президента України.

"Внесення на розгляд законопроекту "Про Конституційний Суд України" - це приклад ефективної спільної роботи українських та іноземних вчених-конституціоналістів, народних депутатів і представників громадянського суспільства у рамках Ради з питань судової реформи", - зазначив заступник голови Адміністрації президента і координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Цей законопроект імплементує зміни до Конституції стосовно правосуддя, що набрали чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КС, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ і виконання судових рішень.

Документ пропонує впровадити інститут конституційної скарги як додатковий механізм захисту прав і свобод громадян. Подати конституційну скаргу зможе фізична або юридична особа за умови, що остаточне судове рішення в її справі набрало чинності після 1 жовтня 2016 року, і з дня набрання ним законної сили сплинуло не більше ніж три місяці, а також було використано всі національні засоби юридичного захисту.

КС діятиме у складі колегій, Сенатів або Великої палати. У рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою особи.

Велика палата у повному складі суддів КС вирішуватиме питання щодо конституційності законів України, актів Верховної Ради, президента України, Кабінету міністрів України, Верховної ради АРК; офіційного тлумачення Конституції; конституційності законів України (їх окремих положень) за конституційними скаргами фізичних і юридичних осіб у разі відмови Сенату юрисдикції на користь Великої палати; вирішення процесуальних питань, що виникають під час конституційного провадження, та інші питання, віднесені до компетенції КС.

Законопроект запроваджує конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді КС, яким передбачено, що президент, Верховна Рада, з'їзд суддів формуватимуть конкурсні комісії, члени яких мають бути юристами з визнаним рівнем компетенції. Кожна конкурсна комісія за результатами аналізу інформації щодо кандидатів і проведення співбесід надаватиме рекомендації суб'єкту призначення.

Напередодні повідомлялося, що експерти Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) попередньо ознайомилися з текстом законопроекту "Про Конституційний Суд України", розробленого Радою з питань судової реформи, і нададуть свої висновки.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: розгляд Ради, законопроект Про Конституційний Суд
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ