Пт, 2024-04-19, 00:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 29 » Втратили актуальність звинувачення в торгівлі зброєю для Південного Судану - "Укрспецекспорт"
10:36
Втратили актуальність звинувачення в торгівлі зброєю для Південного Судану - "Укрспецекспорт"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Оприлюднені правозахисною організацією "Міжнародна амністія" (Amnesty International) дані про нібито використання в конфлікті на території Південного Судану незаконно поставлених в цю країну в 2007-2009 роках українських танків спираються на звинувачення, що мають "минулий термін давності", заявив агентству Інтерфакс-Україна джерело близьке до держкомпанії "Укрспецекспорт".

За його словами, "епізод із звинуваченнями у постачанні в 2008 році українських танків Т-72 в рамках контракту з Міноборони Кенії, нібито насправді поставлялися в Південний Судан, отримав найбільшу широку міжнародну популярність завдяки викриттям сайту Wikileaks в грудні 2010 року в розпал т. н. "Кейблгейт" (від англ. "Саble" - "депеша" - за аналогією з "Уоттергейтом" - ред.).

"Пройшовши етап" інформаційного буму "викриття Wikileaks, тепер, можна сказати, мають" минулий термін давності", - сказав він.

Як зазначив співрозмовник агентства, ситуація навколо реалізації кенійського танкового контракту багаторазово коментувалася уповноваженими офіційними особами України, включаючи керівництво держкомпанії "Укрспецекспорт" на етапі підписання та реалізації контракту.

"Суть цих заяв можна сформулювати коротко: звинувачення на адресу України є безпідставними і не мали офіційної доказової бази", - сказав він.

Як підкреслив співрозмовник агентства, Україна не здійснює міжнародних передач озброєнь в країни, що перебувають під ембарго РБ ООН, або під будь-якими іншими санкціями міжнародних організацій, і Південний Судан ніколи не був партнером України по ВТС.

Між тим, "будучи суб'єктом міжнародних відносин, Україна періодично стає об'єктом різного роду і цілей інформаційних війн на світовому ринку озброєнь, - констатував він.

Як повідомлялося, в 2008 році сомалійські пірати захопили український суховантаж "Фаїна", на якому опинився військовий вантаж: гранатомети, зенітки і танки. Тоді висловлювалися припущення, що озброєння йшло в Судан, а контракт на постачання техніки був укладений міністерством оборони Кенії від імені уряду Південного Судану. У лютому 2009 року судновласник виплатив викуп в 3,2 млн дол, і на наступний день пірати залишили судно. 12 лютого 2019 "Фаїна" дійшла до кенійського порту Момбаса.

У четвер, 28 червня, правозахисна організація "Міжнародна амністія" оприлюднила на своєму сайті повідомлення, в якому стверджується, що зброя з Китаю, Україна та із Судану "підживлює" конфлікт в Південному Судані. За даними правозахисників, мова йде про суданську зброю, китайські протипіхотні міни і українські танки.

Нагадаємо, згідно з даними "Міжнародної амністії", "танки, які використовуються зараз армією Південного Судану, незаконно поставлялися в період з 2007 по 2009 рік Армії визволення Південного Судану через Кенію за участі українських, німецьких та британських компаній". Ця зброя зокрема використовується в конфлікті на території округу Майом в західній частині південносуданського штату Юніті.

Південний Судан було проголошено незалежною державою після референдуму 9 липня 2011. Цьому передувала тривала громадянська війна.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: Укрспецекспорт, торгівлі зброєю, Південного Судану
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ