Чт, 2024-04-25, 09:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 4 » З Податковим кодексом сталися несподівані метаморфози
10:38
З Податковим кодексом сталися несподівані метаморфози
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Кабінет міністрів учора оприлюднив проект Податкового кодексу для його громадського обговорення. З документа після першого читання в парламенті зникли оподаткування доходів від депозитів і право регіонів отримувати частину податку на прибуток, а також змінився список видів діяльності, за яких можна платити єдиний податок.
"КоммерсантЪ-Україна" порівняв оприлюднений документ з прийнятим у першому читанні. В останній версії проекту урізані можливості податківців проводити фіскальний контроль шляхом обстеження житла та іншого майна громадян, опитування платників і хронометражу.

Водночас збереглася контрольна виїзна перевірка, проти якої виступали депутати. Вона дозволить податківцям без попередження щомісячно проводити аудит підприємства. Також вони зможуть переривати документальні виїзні перевірки. При цьому проект дозволить платникам платити всі донараховані їм непрямими методами податки тільки за рішенням судів.

Уряд і депутати вирішили змінити низку ставок податків. Базова ставка з податку на прибуток хоч і становитиме запропоновані раніше 20%, але лише з 2014 року. З 1 січня 2011 року застосовуватимуться нинішні 25%, а не схвалені в першому читанні 20%. Через рік ставка знизиться на 1 процентний пункт, а в подальші два роки - на 2 п.п. щороку. У тексті документа не передбачено право місцевих органів влади встановлювати додаткові надбавки сумарно до 5%.

З'явилася норма про запровадження податкових канікул до 2016 року для новостворюваних підприємств з обсягом інвестицій більш як 5 млн грн. Перші два роки такі компанії не платитимуть податок на прибуток, а решту три роки - відповідно 0,25%, 0,5% і 0,75% базової ставки податку на прибуток. Розширили в Кабміні і базу оподаткування з податку на транспортні засоби, додавши ставку податку на легкові автомобілі з об'ємом двигуна понад 6,5 тис куб. см (60 грн за 100 куб см; раніше було 55 грн), ставка податку за розміщення наднебезпечних відходів (I клас) збільшена з 568 грн до 700 грн за 1 т.

Змінився принцип оподаткування бізнесу, що перебуває на спрощеній системі. Для підприємців-фізосіб граничний річний рівень доходу знизився на 200 тис грн - до 300 тис грн.

На спрощеній системі зможуть залишитися підприємці, що займаються оптовою торгівлею і посередництвом, реалізацією товарів через Інтернет, а також аудитори і бухгалтери, які платитимуть 200-600 грн на місяць (для решти видів діяльності 20-200 грн). Для юросіб ставка знижується удвічі - до 3% без урахування ПДВ і 5% з урахуванням ПДВ. Пільгова нульова ставка з 2011 по 2015 рік встановлюється для 42 видів діяльності.

Водночас уряд і депутати вирішили відмовитися від запровадження п'ятипроцентної ставки податку на доходи фізосіб, отримані від іменних ощадних сертифікатів, депозитів у банках і кредитних союзах. У проекті кодексу не з'явився обіцяний податок на нерухомість, на чому наполягали депутати, і диференційовані ставки оподаткування доходів фізосіб.

Заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Лікар не відкидає, що податок на нерухомість з'явиться до другого читання в результаті обговорення проекту Податкового кодексу з громадськістю. Він заявив, що податкова адміністрація дотримується позиції необхідності запровадження цього податку, але готова обговорювати базу оподаткування нерухомості - її ринкову вартість або метраж.

"Серпень - сезон мертвий для обговорень, усі відпочивають, - цитує "Газета по-киевски" народного депутата Миколу Катеринчука, автора власного Податкового кодексу. - Говорити про те, що до вересня хтось вивчатиме цей документ і вноситиме поправки, не доводиться". На думку Катеринчука, нічого спільного з ліберальними реформами, які пов'язані з підвищенням підприємницької активності і поліпшенням інвестиційного клімату, другий варіант проекту кодексу, так само як і перший, не має.

Процес обговорення з громадськістю оприлюдненого кодексу може ускладнитися вже через декілька днів. Тоді як Мінфін і ДПАУ чекають пропозицій до підготовленого ними проекту Податкового кодексу, в уряді готуються до оприлюднення ще одного варіанту документа.

Джерело, близьке до оточення віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка, розповіло "Ъ", що він створив експертну раду за участю представників підприємств, профільних асоціацій і експертів, яка до четверга-п'ятниці має намір остаточно узгодити всі поправки до кодексу. Вже в кінці тижня цей документ буде оприлюднений.

"Вчора у віце-прем'єра Віктора Слаути була нарада по кодексу", - розповіло інше джерело в Кабміні. Обоє співрозмовників не відкидають, що уряду зрештою доведеться об'єднати обидва документи в один.

Раніше віце-прем'єр Тігіпко заявив, що не підпишеться під первинним проектом Податкового кодексу. "Податкове законодавство проходить через Кабмін, і будь-який член уряду повинен уміти приймати на себе частину відповідальності. У тому числі і я. Але те, що під первинним податковим кодексом я не підпишуся, - це однозначно", - сказав він.

Віце-прем'єр пообіцяв, що восени уряд передасть парламенту "хороший документ". Той проект Податкового кодексу, який напередодні Верховна Рада направила на всенародне обговорення, він назвав "напівфабрикатом".

Верховна Рада України 17 червня ухвалила у першому читанні проект Податкового кодексу, внесений на розгляд ВР Кабінетом міністрів. За це рішення проголосували 247 з 374 народних депутатів, зареєстрованих в сесійному залі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1114 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ