Пт, 2024-04-19, 11:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 28 » За забрудненням довкілля Чорнобиль - восьмий у світі
17:03
За забрудненням довкілля Чорнобиль - восьмий у світі
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Два російських міста увійшли в десятку найзабрудненіших місць на планеті, причому випередили навіть український Чорнобиль. Втім, і лідерами в цьому "антирейтингу" вони не стали - на перших місцях Китай та Індія. Список склала американська науково-дослідна організація "Інститут Блексміта", повідомляє NEWSru.com, посилаючись на британську газету The Daily Telegraph.

Перші дві позиції в "антирейтингу" належать Китаю. Перше місце дісталося місту Ліньфень, де видобувають вугілля, і всі місцеві підприємства використовують його як паливо. Це призвело до того, що повітря неймовірно забруднене, а жителі потерпають від респіраторних, шкірних захворювань і раку легенів.

На другому місці - місто Тяньжінь, центр виробництва свинцю. Його вміст у повітрі та ґрунті вдесятеро перевищує норму. Надто це позначається на дітях, у яких спостерігаються вроджені дефекти і проблеми розвитку.

Третій та четвертий рядок посідають індійські міста Сукінда і Вапі. У Сукінді розташована одна з найбільших в світі відкритих шахт хромової руди. Мешканці страждають від шлунково-кишкових крововиливів, туберкульозу і астми. Крім того, повсюдно фіксуються факти безпліддя або вроджені дефекти у дітей.

У Вапі зосереджено понад 50 промислових підприємств, які отруюють екологію важкими металами, пестицидами і хімічними відходами. Рівень ртуті в ґрунтових водах майже в сотню разів перевищує максимально допустимий за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров'я.

П'ятим найбруднішим на світі містом визнано Ла Оройя в Перу. Через металовиробництво там високий рівень забруднення свинцем. У крові місцевих дітей він в середньому втричі перевищує норму ВООЗ.

Перше місце в списку серед російських міст посідає місто Дзержинськ, друге - Норильськ: вони на шостому та сьомому місцях відповідно. У десятку найбільш забруднених регіонів також увійшли Нижньогородська і Красноярська області.

У Дзержинську, який вважається одним з найбільших в Росії центрів хімічної промисловості, екологія довгі роки погіршується скиданням у річку і захороненням у землі шкідливих неочищених заводських відходів. Тривалість життя там людей коротша, а смертність - у рази вища, ніж у середньому по країні, наголошується в статті.

У Норильську - великому центрі кольорової металургії - катастрофічну ситуацію створює підприємство "Норильський нікель", з комбінатів якого надходять отруйні викиди в атмосферу. Місто буквально отруєне важкими металами. Жителі Норильська живуть на 10 років менше, ніж решта росіян. Вони більш схильні до алергії, астми, вад розвитку серцево-судинної системи, органів дихання і травлення, хвороби крові, розладів психіки.

Також у них частіше розвиваються онкологічні захворювання. Слідом за Норильськом в списку британської газети йде Чорнобиль - на восьмому місці. Там і досі даються взнаки наслідки найбільшої у світі ядерної катастрофи. Вони вже призвели до тисяч смертей від раку й досі викликають проблеми з диханням, захворювання вух, носа і горла, мовиться в статті.

Крім України, до десятка найбрудніших місць планети потрапив ще один член СНД - Азербайджан. Його місто Сумгаїт на березі Каспійського моря було створено як центр нафтохімічної промисловості, що відбилося на його екології. Сумгаїту відвели дев'ятий рядок.

Нарешті, останній рядок "антирейтингу" посідає місто Кабве в Замбії, де добували свинець і цинк. Свинцевий пил покриває цілі райони, а в крові дітей рівень цього металу в 10 разів вищий за норму.

Нагадаємо, що Макіївка, Дніпродзержинськ, Одеса, Донецьк і Горлівка - найбрудніші міста України. За інформацією МНС, повітря в цих населених пунктах містить найбільшу кількість шкідливих речовин. Жителі промислових центрів дихають не тільки пилом, а й важкими металами, фенолом, фтористим воднем, бензапіреном, діоксидом азоту та іншими сполуками.

Найбрудніші міста України, індекс

1. Макіївка - 22,8

2. Дніпродзержинськ - 19,2

3. Одеса - 17,6

4. Донецьк - 16,0

5. Горлівка - 15,6

6. Єнакієве - 14,3

7. Маріуполь - 14,0

8. Дніпропетровськ - 13,3

9. Лисичанськ - 13,3

10. Сіверськодонецьк - 13,2

11. Херсон - 13

12. Слов'янськ - 12,5 13. Красноперекопськ - 12,3

14. Запоріжжя - 11,2

15. Армянськ - 10,7

16. Краматорськ - 10,6

17. Луцьк - 10,5

18. Хмельницький - 9,5

19. Ужгород - 9,4

20. Львів - 9,3

Середній показник по Україні - 8,7.

Індекс забруднення повітря в місті визначається на підставі вимірів 162 постів, розміщених в 53 містах і враховує викиди промисловості і автомобілів.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 948 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ