Вт, 2024-04-23, 09:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 23 » Теракти в Норвегії: число загиблих досягло 91 особу
12:31
Теракти в Норвегії: число загиблих досягло 91 особу
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У результаті вибуху в норвезькій столиці і кривавої розправи в літньому молодіжному таборі в п'ятницю, 22 липня, на острові Утойа загинули 91 особа. Про це повідомили сьогодні представники місцевої поліції, передає ИТАР-ТАСС.

Існують побоювання, що число жертв може виявитись більшим.

- Азаров співчуває у зв'язку з терактами в Норвегії
- Поліція встановила особу організатора вибуху та стрілянини в Норвегії
- Ісламісти взяли на себе відповідальність за теракт в Норвегії
- Норвегія відновлює прикордонний контроль для країн Шенгенської зони

Як повідомлялося раніше, влада Норвегії вживає надзвичайних заходів безпеки. Зокрема, поновлюються перевірки на кордонах з іншими країнами Шенгенської зони. Крім того, за повідомленнями очевидців, військовослужбовці норвезької армії займають позиції в центрі Осло.

Поліція закликає людей триматися подалі від міського центру, а також обмежити використання мобільного телефонного зв'язку.

Нагадаємо, що чоловік, що влаштував стрілянину в таборі правлячої в країні Лейбористської партії, де проходив з'їзд молодіжного крила Робітничої партії Норвегії, заарештований. За даними слідства, підозрюваний злочинець - підданий Норвегії.

У поліції не виключають, що він може мати відношення і до вибуху в Осло, що забрав життя семи осіб.

Нагадаємо, вибух в норвезькій столиці стався в п'ятницю, 22 липня, о 15.30 за місцевим часом біля комплексу урядових будівель, був пошкоджений, зокрема, офіс прем'єр-міністра Йенса Столтенберга. Сам прем'єр в п'ятницю працював вдома, в будівлі його не було. Зараз його здоров'ю і життю ніщо не загрожує. Місцезнаходження Столтенберга тримають в секреті в цілях безпеки. "Це дуже серйозно", - сказав прем'єр-міністр в телефонній розмові норвезькому телебаченню TV2.

Аналітик Девід Лі говорить, що яких-небудь внутрішніх терористичних організацій в Норвегії немає. Норвегія дійсно останні десятиліття займає провідні місця в рейтингах рівня життя, комфортності і безпеки. Її політична система відрізняється винятковою стабільністю: соціал-демократична Робоча партія за останніх 76 років лише 15 років не формувала уряд. Ліво- або праворадикальні групи, що існують в країні, ніколи не виходили з маргінального положення і не практикували терор.

Норвегія разом з іншими союзниками по НАТО бере участь в місії Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані. В даний час близько 400 норвезьких військовослужбовців розквартировано в провінції Фарьяб.

На початку липня цього року норвезька поліція оголосила про передачу до суду справи про терористичну змову ісламіcтів, що планували вибух на одній з нафтових платформ в Північному морі. На лаві підсудних повинні з'явитися колишній громадянин Узбекистану Алішер Абдуллаєв, що прийняв при натуралізації ім'я Давід Якобсен, китайський уйгур Мікаель Давуд і що отримав норвезьке підданство іракський курд Шаван Садек Саїд Буджак. Затримані вони були рік тому, повідомляє "Газета.Ru".

Експерти відзначають, що теракт в Норвегії схожий на грудневі вибухи в Стокгольмі.

Тоді в центрі шведської столиці вибухнув терорист-смертник. Старший консультант Джон Дрейк з консалтингової компанії AKE нагадує, що терористи пізніше призналися: вибух в Стокгольмі був відплатою Швеції за участь у військових діях в Афганістані.

Азаров співчуває у зв'язку з терактами в Норвегії

Прем'єр-міністр України Микола Азаров висловив співчуття прем'єр-міністрові Королівства Норвегії Йенсу Столтенбергу у зв'язку із загибеллю людей внаслідок вибухів у центрі Осло та стрільби на острові Утойа.

Як повідомляє прес-служба українського уряду в суботу, 23 липня, Азаров зазначив, що із сумом дізнався про трагедію, що призвела до численних людських жертв.

"У ці тяжкі для норвезького народу години жалю і скорботи щиро поділяю гіркоту понесених втрат. Від імені народу України та від мене особисто прошу передати слова співчуття і підтримки родинам загиблих та постраждалих", - йдеться в урядовій телеграмі.

Азаров наголосив, що таким нелюдським і антигуманним вчинкам, які спричинили людські жертви, виправдання немає. За його словами, Україна рішуче засуджує тероризм, твердо та послідовно протистоятиме будь-яким терористичним проявам і завжди підтримуватиме міжнародну спільноту у боротьбі з цим злом.

Поліція встановила особу організатора вибуху та стрілянини в Норвегії

Терористом, який організував вибух в Осло і стрілянину у молодіжному таборі на острові Утойа, виявився 32-річний норвежець Андрес Берінг Брейвік. Про це заявили в поліції Норвегії, передає Newsru.co.il.

Дії терориста, який стріляв в молодіжному таборі на острові Утойа, якого також підозрюють в здійсненні вибуху в центрі Осло, схожі на вчинок божевільного, а не учасника будь-якого міжнародного терористичного угрупування. Таку думку висловили в поліції Норвегії.

Затриманий поліцією 32-річний норвежець "навряд чи має відношення до якоїсь міжнародної терористичної організації", вважають в правоохоронних органах Норвегії. За словами представника поліції, "напевно, теракти не пов'язані з ісламістським екстремізмом".

"Це схоже на дії божевільного", - наголосило джерело в поліції, додавши, що розслідування триває і озвучувати офіційну версію поки рано.

В той же час не відкидається версія про причетність Брейвіка до праворадикальних, неонацистських рухів.

Повідомляється також, що норвезькі кінологи, які проводять операцію на острові Утейо після стрілянини, виявили нездетоновану бомбу. Про це повідомив офіційний представник норвезької поліції.

На даний момент влада Норвегії вживає надзвичайних заходів безпеки у країні. Зокрема, поновлюються перевірки на кордонах з іншими країнами Шенгенської зони. Подібного жаху Норвегія не переживала з часів Другої світової війни.

Ісламісти взяли на себе відповідальність за теракт в Норвегії

За даними норвезьких ЗМІ, невідоме ісламістське угруповання "Прихильники глобального джихаду" на своєму веб-сайті опублікувало повідомлення, в якому говориться, що вибух в урядовому кварталі і атака на молодіжний політичний форум лише перша реакція на публікацію норвезькими ЗМІ карикатур на пророка Мухаммеда, повідомляє "ТСН.ua".

Водночас поліція затримала двох підозрюваних в Осло після вибуху в урядовому кварталі. Обидва затриманих - вихідці з мусульманських країн.

ЗМІ відзначають, що терористи не мали на меті вбити якомога більшу кількість людей, інакше бомбу заклали б не в урядовому кварталі в центрі міста, а в місцях масового скупчення людей.

Відзначимо в 2006 році в норвезьких ЗМІ були надруковані карикатури, що зображають пророка Мухаммеда, після чого ісламістські угруповання не раз загрожували країні.

Норвегія відновлює прикордонний контроль для країн Шенгенської зони

Влада Норвегії вирішила відновити прикордонний контроль з країнами Шенгенської зони.

На думку норвезької поліції вибух в кварталі урядових будівель в центрі Осло і стрілянина в молодіжному таборі на острові Утойя можуть бути зв'язані між собою.

"Надійшли перші дані про людину, заарештовану за підозрою в озброєному нападі на норвезький молодіжний табір Утойя, внаслідок чого загинуло, за різними даними, від 10 до 30 осіб. Підозрюваному 32 роки, він етнічний норвежець і розмовляє на естландському діалекті", - повідомляє Радіо "Свобода".

Поліція Норвегії вважає, що ця людина має відношення і до вибухів в центрі Осло, оскільки очевидці бачили його в районі події. Крім того, за відомостями норвезького інформаційного агентства NTB, в таборі Утойя поліція знайшла вибуховий пристрій, що не здетонував, захований в автомобілі затриманого.

Раніше прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг виступив по національному телебаченню із зверненням, в якому заявив, що відповіддю на вибух у комплексу урядових будівель і стрілянина в молодіжному таборі стане ще більша відвертість норвезького суспільства:




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 966 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ