Пт, 2024-04-26, 22:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 23 » Знайдено докази катувань лікарями в'язнів Освенцима
09:41
Знайдено докази катувань лікарями в'язнів Освенцима
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


У Польщі знайдено близько 280 документів про знущання нацистів над в'язнями концтабору Освенцім під Краковом. Папери десятиліттями лежали на горищі старого будинку, який його нинішній власник придбав невдовзі після війни і днями вирішив відремонтувати, пише NEWSru.com з посиланням на німецьку агенцію Dpa.
Історику Марку Кшіцарчику з Товариства з охорони Освенціма вдалося вмовити домовласника передати на час найцінніші джерела вченим і відсканувати окремі папери, довівши, що це справді сенсаційна знахідка. Власник будівлі попросив не повідомляти його ім'я.

Папери дають змогу дізнатися про медичні експерименти нацистів, побут табірного керівництва, про те, як саме лікарі СС виробляли "селекцію" євреїв. Мова йде про карти місцевості, продуктові талони, у тому числі номерні картки на олію для лікарів Хорста Фішера і Хайнца Тіло, свідоцтва про смерть.

З-поміж останніх особливо важливии виявився документ, що підтверджує природну смерть одного з чільних діячів Освенціма - головного фармацевта Адольфа Кремера.

Аж до своєї смерті у лютому 1944 року він труїв тисячі в'язнів, переважно євреїв, в газових камерах. Фігура Кремера примітна тим, що до сьогодні історики не були впевнені, як і чому він помер. Його наступник Віктор Капезіус на допиті наполягав, що Кремера застрелили самі ж нацисти за поширення занепадницьких настроїв.

Документи з горища доводять протилежне: за ними, фармацевт помер від звичайної зупинки серця.

Є в них інформація і про Капезіуса, який проводив над євреями фармакологічні експерименти за допомогою особливого газу - "Циклон Б". Цьому уродженцю Трансільванії вдалося нажити собі капітал на конфіскованих у євреїв особистих прикрасах і видертих зубах, успішно втекти після звільнення табору радянськими військами, і, по суті, уникнути заслуженого покарання.

Свій найбільший тюремний термін (чотири роки) Капезіус відсидів з 1965-го по 1968 рік, після чого вийшов на свободу і прожив щасливо аж до своєї природної смерті в 1985 році.

Як пише німецька газета Hamburger Abendblatt, оригінали найцінніших джерел не потраплять до музею, а залишаться в приватній власності домовласника. Фоторепродукції чотирьох документів наведено на сайті польського агенції Pap.

У квітні минулого року будівельники, які працювали поряд з музейним комплексом в Освенцімі, виявили листа, залишеного в'язнями табору 64 роки тому.

Листа знайшли у бетонній стіні будинку школи, де в'язні табору проводили будівельні роботи. Послання, написане олівцем і датоване 9 вересня 1944 року, містить імена, табірні номери та назви міст, де народилися семеро молодих людей з Польщі та Франції. Справжність листа підтверджена співробітниками музею колишнього концтабору.

Концтабір Аушвіц-Біркенау в польському Освенцімі був найбільшою з нацистських "фабрик смерті". З приблизно 7,5 млн людей, які загинули в гітлерівських концтаборах, на частку Освенціма припадає 4 млн. Точна кількість загиблих, проте, невідома: перед наступом радянських військ була знищена вся документація табору.

У грудні в Польщі з воріт концтабору викрали виконаний в металі напис "Arbeit macht frei" - "Робота робить вільними". Пізніше її все-таки знайшли.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1015 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ