Пт, 2024-03-29, 13:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Жовтень » 19 » Звіт про воєнні злочини рф в Україні Комісія ООН представила Генасамблеї
10:20
Звіт про воєнні злочини рф в Україні Комісія ООН представила Генасамблеї
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні представила Генеральній Асамблеї ООН детальний письмовий звіт, у якому зафіксовано велику кількість вчинених російськими військами воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні.

Звіт охоплює події наприкінці лютого та в березні 2022 року у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях.

«Під час цього першого етапу розслідування Комісія встановила, що воєнні злочини, порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права були скоєні в Україні з 24 лютого 2022 року. збройні сили росії несуть відповідальність за переважну більшість виявлених порушень», — йдеться у звіті.

Зокрема, Комісія задокументувала «невибіркові атаки з використанням вибухової зброї в населених пунктах, які зазнали нападу з боку російських збройних сил». Було вказано на те, що, за даними УВКПЛ, використання вибухової зброї широкого радіусу дії в населених пунктах спричинило 1495 смертей і поранень у цих чотирьох областях, але «справжні цифри, швидше за все, є вищими». Також пошкоджено або зруйновано тисячі житлових будинків, шкіл, лікарень та об’єктів основної інфраструктури в чотирьох областях.

У звіті повідомляється про задокументовані невибіркові атаки з використанням касетних боєприпасів, некерованих реактивних снарядів та авіаудари під час спроб російських збройних сил захопити українські міста та менші населені пункти. Зазначається, що розслідування Комісії тривають, однак «отримані на даний момент докази переконливо свідчать про те, що російські збройні сили здійснювали невибіркові атаки».

Також Комісія встановила, що «у кількох випадках російські збройні сили, схоже, навмисно розташовували свої війська чи техніку в житлових районах або поблизу цивільних осіб, щоб зменшити ймовірність атак». При цьому, «російські збройні сили також змушували цивільних осіб залишатися всередині або поблизу своїх позицій, наражаючи їх на значний ризик».

Поруч з цим, Комісія «виявила численні випадки, коли російські збройні сили стріляли по мирним жителям, які намагалися втекти в безпечне місце та отримати їжу чи інші необхідні речі, що призвело до вбивств або поранень людей». Зокрема, було вказано на те, що кілька нападів відбулися у той час, «коли мирні жителі натрапили на російські військові колони, які рухалися».

У ньому також повідомляється про виявлені «порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права проти особистої недоторканності людини, які були скоєні в містах і селищах, які російські збройні сили окупували в чотирьох регіонах». «Ці порушення включали страти, катування, жорстоке поводження, сексуальне та гендерне насильство, незаконне ув’язнення та утримання під вартою в нелюдських умовах, а також примусову депортацію. Такі дії також є воєнними злочинами», — зазначається у звіті.

Зокрема, розповідається про позасудові страти у Бучі Київської області та в багатьох інших місцях. Комісія розслідувала «достовірні повідомлення про подібні страти в 16 інших містах і селищах, є підтверджені дані про 49 жертв». У розслідуваних випадках жертв востаннє бачили під вартою або в присутності російських військових, їх тіла були ексгумовані з окремих чи братських могил чи ж витягнуті з будинків та підвалів, які були зайняті російськими військовими.

Комісія зафіксувала, що «наприкінці лютого та в березні 2022 року російські збройні сили незаконно утримували велику кількість цивільних осіб у контрольованих ними районах, що є порушенням права на свободу та воєнним злочином». При цьому, у більшості випадків тримання під вартою відбувалося у нелюдських умовах. «Незаконне ув’язнення часто передувало стратам, сексуальному насильству, тортурам і жорстокому поводженню», — зазначається у звіті.

У деяких випадках, задокументованих Комісією, після початкового затримання в Україні осіб примусово та незаконно депортували до російської федерації, у т.ч. через білорусь, «що є порушенням міжнародного гуманітарного права».

«Комісія задокументувала багато випадків катувань і жорстокого поводження, скоєних російськими збройними силами», — йдеться у звіті.

Крім того, Комісія «розслідувала випадки зґвалтувань, вчинених військовослужбовцями збройних сил рф у тимчасово підконтрольних їм населених пунктах, що є воєнними злочинами». «Вік жертв – від чотирьох до понад 80 років. Злочинці ґвалтували жінок та дівчат у їхніх домівках або забирали та ґвалтували у незайнятих помешканнях. У більшості випадків ці дії також є катуванням та жорстоким або нелюдським поводженням щодо жертв та родичів, які були змушені спостерігати», — йдеться у звіті.

Також у звіті міститься інформація про те, що «українські сили також порушували міжнародне гуманітарне право в деяких випадках, включаючи два інциденти, які кваліфікуються як воєнні злочини». У Генпрокуратурі України повідомили Комісії, що за обома справами відомство відкрило кримінальні провадження.

Комісія повідомила, що далі вона «розширить часові, географічні та тематичні рамки свого розслідування. Зокрема, буде приділено увагу можливим порушенням у російських «фільтраційних таборах», примусовому переміщенню людей та усиновленню дітей, так званим «референдумам», проведеним росією на окупованих територіях.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 237 | Додав: adminA | Теги: Генасамблея, воєнні злочини рф, Україна, звіт, комісія ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ