Сб, 2024-05-04, 07:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 24 » Через п’ять років українська армія буде в 2,5 рази менше
14:58
Через п’ять років українська армія буде в 2,5 рази менше
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Розроблена Міністерством оборони реформа Збройних сил України (ЗСУ) передбачає скорочення чисельності української армії протягом найближчих 5 років з 192 тис до 70 тис осіб, повідомляє ZN.UA.

За інформацією видання, до 2017 в Україні планується скасувати строкову службу в ЗСУ. Про це свідчить Концепція реформування та розвитку Збройних сил України (ЗСУ) до 2017 року.

На сьогоднішній день у ВСУ, згідно з даними Білої книги-2011, налічується 192 тис осіб, з яких 144 тис військовослужбовців і 48 тис цивільного персоналу. Через 2,5 роки (до кінця 2014 року) у ЗСУ має значитися 100 тис осіб, з яких 85 тис - військовослужбовці і 15 тис цивільні особи.

Як зазначає видання, до кінця реформи - в 2017 році - військовослужбовців повинно залишитися 70 тисяч.

Одним з головних пріоритетів концепції є виконання армією бойових завдань без додаткової мобілізації.

Видання уточнює, що повністю ідея мобресурса авторами документа не відкидається - передбачено збереження здатності ВСУ нарощувати бойовий потенціал в разі небезпеки масштабної війни.

Янукович хоче перевести внутрішні війська на контракт

Особовий склад внутрішніх військ МВС повинен бути повністю професійним та працювати на контрактній основі. Таку думку президент Віктор Янукович висловив у своєму виступі на урочистому зібранні з нагоди 20-річчя внутрішніх військ МВС, повідомляє прес-служба голови держави.

"Ми ставимо собі на меті, щоб особовий склад внутрішніх військ був повністю професійним, працював на контрактній основі", - сказав він.

"Окремий наголос ми зробимо на суттєвому покращенні матеріального стану військовослужбовців через проведення ефективної реформи сектору безпеки", – наголосив Янукович.

При цьому, додав він, будуть збережені основні напрями діяльності структури, враховані її досвід та традиції. На переконання президента, одним із головних завдань нині є гідне проведення в Україні Євро-2012.

"Впевнений, що внутрішні війська у співпраці з іншими підрозділами МВС повною мірою гарантують безпеку наших громадян та зарубіжних гостей", – сказав Янукович.

Реформа української армії обійдеться в 155 млрд грн

Автори Концепції реформування та розвитку Збройних сил посилаються на європейську практику і обіцяють довести рівень військових витрат до 1,4% ВВП.

На реалізацію запланованої Міністерством оборони реформи української армії до 2017 року планується виділити 155 млрд грн, з яких 40,3 млрд. грн - додатково залучені кошти. Про це свідчить проект Концепції реформування та розвитку Збройних сил України (ЗСУ) до 2017 року.

Автори концепції посилаються на європейську практику і обіцяють довести рівень військових витрат до 1,4% ВВП. І все-таки непосвяченим у механізми грошового розподільника важко зрозуміти, як, скажімо, запланований оборонний бюджет 2013-го на рівні 17,4 млрд. грн. легким рухом перетворюється на 19,7 млрд., а у 2014 році, відповідно, із планованих 21,3 млрд. грн. - на 25,8 млрд.

Що стосується забезпечення майбутніх ЗСУ озброєнням і військовою технікою, то на 2017 рік серед пріоритетних напрямків передбачено чимало. Наприклад, модернізація і закупівля бойових літаків, вертольотів, боєприпасів, модернізація ЗРК та ракет до них, а також створення високоточних засобів ураження і авіакомплексу радіолокаційної розвідки, закупівля та спільне виробництво багатоцільових безпілотних літальних апаратів (тобто не тільки розвідувальних, а й, очевидно, ударних). Грунтовне переозброєння намічено з 2014 року.

При здійсненні технічної модернізації реформатори зміщують акценти на забезпечення в першу чергу системи управління та зв'язку. Для цього до кінця 2014 року планується "оцифрувати" стаціонарну компоненту систему зв'язку та активізувати модернізацію мобільних засобів. А також розгорнути систему захисту інформації, забезпечити безпеку в комунікаційних системах, створити систему супутникового зв'язку ВСУ як підсистему національної. Крім того - автоматизовану систему радіозв'язку. Плюс створити єдине радіолокаційне поле країни з системою освітлення всієї повітряної обстановки ВСУ.

Планується розвивати сили швидкого реагування, у складі яких передбачені не тільки аеромобільні підрозділи та спецназ, але навіть гірничо-піхотна і повітряно-десантна (окремо від аеромобільної) бригади.

Про соціальне забезпечення військовослужбовців у проекті документа йдеться доволі розпливчасто. Наприклад, докладно перелічується безліч можливостей (скорочення 542 військових містечок, зменшення на третину аеродромної мережі тощо), а на виході зазначається: буде створено "достатній" фонд житла. Правда, додається обіцянка компенсувати піднаймання житла тим, кому службового даху над головою не знайдеться. Грошове утримання має в середньому зрости на 80%, що, слід відразу сказати, забезпечить лейтенантові трохи менше, ніж половина аналогічного утримання у країнах - західних сусідів. В проекті документа сказано про стимулювання військової майстерності, а також про "достойні" пенсії військовим.

Нагадаємо, в свою чергу, на початку осені голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко повідомив, що українська армія не може виконувати навіть завдання мирного часу, а її стан - катастрофічний, що підкреслює її небоєздатність. Він вважає, що керівництво держави не має стратегічного бачення розвитку українського війська.

Також він переконаний, що 2010-й і 2011-й роки втрачені з погляду розвитку армії, а базовий документ - "Стратегія національної безпеки" - лежить без підпису вже цілий рік.

Українська армія давно не закуповувала нової зброї і техніки, через що стала технологічно найвідсталішою у регіоні, з найменшим відсотком справної техніки, заявив експерт аналітичного Центру східних досліджень Анджей Вільк.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1215 | Додав: adminA | Теги: п’ять років українська армія, 5 рази менше
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ