Сб, 2024-05-04, 02:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 4 » Генпрокурор Польщі обурений: РФ тягне з передачею документів щодо авіакатастрофи під Смоленськом
19:31
Генпрокурор Польщі обурений: РФ тягне з передачею документів щодо авіакатастрофи під Смоленськом
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Генеральний прокурор Польщі Анджей Серемет приєднався до претензій на адресу Росії, яка тягне з передачею документів, що стосуються розслідування авіакатастрофи президентського Ту-154 під Смоленськом.
В середу на засіданні комісії Сейму у справах органів правосуддя і правах людини Серемет висловив "стурбованість" у зв'язку з цим, наголосивши: "У польському розслідуванні не наступить істотного прогресу, поки ми не отримаємо відповідних доказів: бортові самописці, уламки літака і протоколи розтину жертв". Цитату наводить ИТАР-ТАСС. На тому ж засіданні голова Військової окружної прокуратури Іреніуш Шелонг повідомив, що у слідства поки що бракує доказів, щоб формулювати звинувачення особам, відповідальним за переліт, як з польського, так і з російського боку.

За його словами, прокуратура розглядатиме цю версію формально, тобто чи відповідали дії осіб певним правилам і чи можна їх розцінювати як умисний або ненавмисний злочин.

Військовою прокуратурою був визначено коло служб, що брали участь в підготовці польоту, серед яких Канцелярії президента і прем'єра, МЗС, Міністерство оборони, урядова служба безпеки, посольство Польщі в Москві, Агентство національної безпеки, Генеральний штаб, сказав Шелонг.

Головний військовий прокурор Кшиштоф Парульський зазначив, що досі актуальні всі раніше заявлені версії причин трагедії, серед яких технічні неполадки літака, дії екіпажу, організація польоту і дії третіх осіб, зокрема, замах.

"Розглядаються можливі порушення як польського, так і російського наземного персоналу", - сказав він, додавши, що прокурори працюють також над версіями "надмірного ризику з боку екіпажу", "недоліків у нагляді і плануванні польоту", "недостатньої метеорологічної підготовки польоту", професійної невідповідності екіпажу.

Після канікул заплановано ще два подібні засідання: одне на тему подій з моменту зльоту і до трагічного інциденту і друге - стосовно всіх контактів з російською стороною, зокрема, переговорів екіпажу з диспетчерами аеропорту в Смоленську.

Напередодні уряд Польщі вперше висловив офіційну незадоволеність на адресу Росії. Прем'єр Дональд Туск заявив, що "співпраця з росіянами виглядає гіршою, ніж на початку", і що польська сторона чекає на інформацію і пояснення про причини, що ускладнюють передачу необхідних документів.

Голова кабінету повідомив, що найближчим часом буде потрібний візит до Москви глави МВС Єжи Міллера, і додав, що у разі потреби сам проведе переговори з керівництвом РФ.

Сам Міллер, який займається розслідуванням причин авіакатастрофи, повідомив, що "комісія практично завершила роботу над фактами, що стосуються літака, пілотів, організації польоту, доступними в Польщі". "Останнє вимагає знайомства з російськими документами, і ця частина слідства не може бути завершена", - сказав він.

Крім того, в понеділок Gazeta Wyborcza повідомила, що представник республіки при Міждержавному авіаційному комітеті (МАК), що базується в Москві, Едмунд Кліх надіслав російським колегам "жорсткий" лист з вимогою передати інформацію, згідно зобов'язанням міжнародної співпраці.

Як заявляє польська сторона, російським колегам було направлено аж п'ять запитів про правову допомогу, які були виконані лише частково.

Брат-близнюк загиблого президента Ярослав Качиньський ще в червні звинуватив Росію в затягуванні розслідування. "Це розслідування - справа честі для польського народу, тому що ця катастрофа стала найбільшим нещастям для Польщі з 1945 року", - заявив він і зажадав, щоб матеріали були передані з Москви до Варшави відповідно до чиказької конвенції від 1944 року.

Розслідування причин катастрофи ведуть слідчі органи обох країн. Російські експерти змогли розшифрувати приблизно три чверті записів мовних самописців, 25% записаних розмов виявилися зашумленими.

У попередньому звіті комітету про причини катастрофи під Смоленськом винними опосередковано назвали пілотів. Проте ряд експертів вважає, що справжньою причиною трагедії могли бути неточні дані, надані екіпажу диспетчером Смоленського аеродрому.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1047 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ