Чт, 2024-05-02, 08:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Листопад » 17 » Про культурні відмінності між росіянами і британцями повідав британський ведучий
12:12
Про культурні відмінності між росіянами і британцями повідав британський ведучий
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Англійський телеведучий, беззмінний лідер автомобільного шоу Top Gear Джеремі Кларксон побував у березні в Росії, де прожив цілий тиждень. Після повернення написав статтю, в якій порівнює британців з росіянами, пише Adme.ru.

"Час. Він так цінується у наш час, що ми з задоволенням витратимо всі свої гроші, роблячи все якнайшвидше, аби у нас був час зробити ще більше справ. Років десять або більше тому, якби вам раптом дуже захотілося подивитися відео з падаючим котом, у вас пішла б хвилина, щоб завантажити ролик з Інтернету ... На щастя, ціла група виробників мобільних телефонів по всьому світу заплатила уряду Великобританії 22 мільярдів фунтів за щось під назвою 3G. Тепер людям доводиться чекати ролик з падаючим котом лише п'ять секунд, і на якийсь час всі ми були щасливі. Те ж саме ми спостерігаємо в ліфтах. Нам потрібна кнопка, що закриває двері, коли ми вже готові їхати. Та й за кермом - ми обурюємося в пробках і посилаємо прокляття, коли хтось йде повільно по тротуару.

І це дивно, тому що ми, британці, все ж готові витрачати довгі години щодня на кривляння і порожню балаканину з людьми, яких не знаємо. Наша одержимість хорошими манерами означає, що ми відчуваємо обов'язок обговорювати погоду з листоношею і відпустку з перукарем. Ми пишемо до сміху довгі листи подяки людям, яким вже подякували усно. У діловому листуванні ми використовуємо фрази, які насправді не потрібні, - просто є необхідність бути ввічливими", - пише телеведучий.

Далі Кларксон описує відсутність ввічливості серед росіян.

"Припиняю все це, бо недавно провів тиждень у Росії - країні, де, здається, не винаходили манери поведінки. Коли адміністратор на ресепшені готелю просить ваш паспорт, вона не говорить:"Не могли б ви показати ваш паспорт на хвилинку, сер, якщо це вас не сильно переобтяжить? "Вона каже: "Паспорт". А якщо ви його не можете знайти за три секунди, то додає: "Скоріше!".

Якщо ви замовили страву, якої на даний момент немає в меню, то не буде жодних довгих незручних пояснень від офіціанта. Він просто скаже: "Цього немає". А якщо ви намагаєтеся протягнути ваш багаж через обертові двері, ніхто не буде терпляче чекати, поки ви не вирішите проблему. Будуть постійно штовхати двері, поки в сумці у вас все не поб'ється, і всі пальці не будуть відбиті.

Коли британець-фанат Top Gear хоче сфотографуватися зі мною, він годинами пояснює, як його син дивиться шоу на каналі "Дейв" і як він може пародіювати мене, і як всі вдома "моляться" на нашу передачу. У Росії ж просто говорять: "Фото". І якщо у них з собою немає фотоапарата, то вам кажуть стояти і чекати, поки вони не з'їздять додому і не візьмуть його.

Стояти в черзі в Росії набагато простіше - адже нікому немає діла. Просто йдете в початок черги, а якщо хтось заперечує - а саме так і сталося - дістаєте гаманець і показуєте тим, хто обурюється, ваші кредитки. Російською це означає "Я багатший від тебе, сонце, так що стули писок".

Та ж історія з так званими ввічливими дискусіями. Росіяни не підкріплюють контр-аргументи тонкими натяками. А просто кажуть: "Ви не праві". Ось яка розмова у мене була:

- Світом правлять євреї.

- Я зрозумів, що ви говорите, але, думаю, не в цьому причина.

- Ви не праві.

- Але є маса прикладів ...

- Я сказав, ви не праві.

Для британця все це вельми дико. Але якийсь час по тому я почав розуміти, що неввічливість економить багато часу і нічого вам не вартує. Коли хтось витрачає ваш вечірній час на всяку пустоголову нісенітницю, просто скажіть, що вони не праві і підіть. У крамниці м'ясника не обтяжуйте себе невеличкою бесідою. Просто скажіть "дві котлети" і чекайте, поки вам назвуть вартість. Коли хтось плететься по тротуару, зіштовхніть його геть з дороги. А в барі не намагайтеся зловити погляд бармена. Просто викрикуйте ваше замовлення з самого кінця черги.

Таке точно працює на "Аерофлоті". Літак починає злітати, хоча ще не всі посідали, а при посадці вам не втирають нісенітницю про погоду, а пілот не бажає вдалої подальшої поїздки. Вам кажуть сидіти прямо і залишатися на місці, поки літак не зупиниться. Але ніхто не слухається.

Вже на батьківщині, в аеропорту "Хітроу", мені трапивсь досить товариський співробітник імміграційної служби. "Надовго їздили?" - ввічливо запитав він. Я заощадив дві секунди, не обтяжуючи з відповіддю.

Жахливо себе відчув. Винним до жаху. Але саме в цьому і є прокляття бути британцем. Саме тому нам і потрібні 4G і кнопки, що закривають двері ліфта, а ще швидкісні поїзди. Тому що вони економлять нам більше часу на те, щоб ми могли писати довгі листи подяки і трохи базікати з молочником".

Зазначимо, що за рівнем володіння англійською мовою Росія поступається Україні та Польщі. Згідно з даними Міжнародного освітнього центру Education First, Польща посіла 8-е місце, Україна - 27-е, а Росія розташувалася з відривом - на 31 місці.

Втім, недостатнє володіння усною англійською мовою не раз викликало курйози і не тільки в житті пересічних мешканців, а й акторів.

У схожій ситуації опинився на початку 1970-тих прибулий з Австрії підкорювати Голлівуд, нинішній екс-губернатор американського штату Каліфорнія Арнольд Шварцнеггер. Німецький акцент не дозволяв розкритися його артистичному таланту. Тому перші ролі Шварценнегера були або мовчазні, або просто небагатослівні - "Термінатор" (1984), "Руда Соня"(1985), "Хижак"(1987).

Особливою популярністю користувалася фраза з фільму "Термінатор", що стала майже легендарною: I'll be back ("Я повернусь").

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1099 | Додав: adminA | Теги: росіянами і британцями, британський ведучий, культурні відмінності
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ