Сб, 2024-05-04, 03:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 7 » Торговий конфлікт Києва з Мінськом стався через стандарти і Клюєва
10:25
Торговий конфлікт Києва з Мінськом стався через стандарти і Клюєва
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Колишній посол України в Бєларусі Роман Безсмертний вважає, що проблеми в двосторонній торгівлі між Бєларуссю і Україною виникли через застосування в країнах різних стандартизованих підходів до якості продукції. Таку думку Безсмертний висловив на прес-конференції в Києві, передає УНІАН.

"Причиною переходу цієї теми в політичну площину стало, в першу чергу, те, що Україна і Бєларусь перебувають в рамках різних стандартів: Україна поступово переходить до стандартів СОТ, а Бєларусь перебуває в рамках ГОСТів", - сказав Безсмертний.

На його думку, українсько-бєларуські торговельні проблеми посилили і дії Росії щодо заборони ввезення на свою територію української молочної продукції. "Це той стимул, який зумовив цей крок, тому що є єдина митна зона для Казахстану, Росії, Бєларусі, і є Україна – це два різні суб'єкти міжнародних економічних торговельних відносин. Тому очевидно, що в рамках двосторонніх відносин України і Бєларусі ці питання не можуть бути вирішені", - вважає він.

Безсмертний повідомив, що факти порушення фітосанітарних норм у бєларуській продукції й раніше фіксувалися майже кожного місяця. "Партії просто поверталися, і сторони продовжували контролювати одна одну, вказуючи на ті чи інші недоліки", - зазначив колишній дипломат.

За його словами, такі проблеми вирішувалися в рамках двосторонньої міжурядової комісії на рівні перших заступників голів урядів України і Бєларусі Андрія Клюєва і Володимира Семашка. Раніше багато подібних питань вирішувалися в робочому порядку.

"У зв'язку з тим, що Клюєва перевели на іншу посаду, цим питанням, очевидно, нема кому було займатися на вищому рівні, тому нічого і не залишалося, як обнародувати, щоб зупинити ці партії, які, ймовірно, фітосанітарна ветеринарна служба мала підстави повернути", - пояснив Безсмертний.

Як повідомлялося, Держветфітослужба України з 1 березня 2012 року тимчасово призупинила ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Бєларусі, а також тварин, сприйнятливих до АЧС (африканської чуми свиней), продукції і сировини з них.

У суботу стало відомо, що Бєларусь у відповідь на заборону Україною постачань бєларуської м'ясо-молочної продукції планує найближчим часом вжити аналогічних заходів стосовно українських продуктів.

У свою чергу, голова Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Іван Бісюк заявив, що Україна не піде на скасування заборони постачань бєларуської молочної продукції попри погрози бєларуської сторони. Пізніше Бєларусь вирішила не починати торговельної війни з Україною.

Появу претензій до Бєларусі експерти пов'язували із "сирною війною" України з Росією. Заборона на постачання бєларуської "молочки" мала зіграти на руку українським виробникам молочних продуктів, які зазнали збитків внаслідок заборони на ввезення їхньої продукції в Росію.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: конфлікт Києва з Мінськом стався че
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ