Чт, 2024-05-02, 08:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Листопад » 25 » Україна отримає знижку на газ в обмін на консорціум з Росією
11:29
Україна отримає знижку на газ в обмін на консорціум з Росією
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
На тлі припинення євроінтеграції Україна відновила активні переговори про зниження вартості російського газу. Київ має намір домогтися від "Газпрому" ціни в 250-260 доларів за тис. кубометрів в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі. Не виключено, що таке рішення може бути прийняте з політичних міркувань, відзначають експерти.

Джерело "Комерсант-Україна" в міністерстві розповіло, що переговори поновилися на тлі відмови України від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. "Зараз наша позиція - це зниження ціни до 250-260 доларів за тис. кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд кубометрів на рік", - пояснило джерело. За його словами, Україна також готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС.

Переговори про зниження ціни газу Кабмін вів з 2010 року. Як повідомляв раніше посол Росії в Україні Михайло Зурабов, в кінці минулого року сторони фактично домовилися про створення газотранспортного консорціуму з одночасним зниженням ціни палива до 250 доларів за тис. кубометрів. Проте пізніше Росія поставила додаткові умови - вихід України з Енергоспівтовариства і прийняття законів, що дозволяють приватизувати ГТС. Це призвело до зриву переговорів вже у травні.

У жовтні президент Росії Володимир Путін заявив, що російські банки оформили Україні черговий кредит - на 750 млн, а "Газпром" допоміг Україні закачати необхідний газ в підземні сховища (ПСГ) зі знижкою - по 260 доларів за тис. кубометрів. Пізніше глава російської монополії Олексій Міллер пригрозив перевести "Нафтогаз" на передоплату через прострочення платежу за серпень. Заява була зроблена за місяць до саміту Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС.

"Нафтогаз" не зміг заплатити і став "переписувати" закуплені Україною в жовтні обсяги на Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа, обмінюючи їх на свій газ в ПСГ. У "Газпромі" сприйняли зниження запасів "Нафтогазу" в ПСГ як порушення домовленостей про транзит до Європи і виставили компанії рахунок на всі обсяги жовтня. "Нафтогаз" відмовився купувати російський газ до кінця року. У середині листопада "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за підсумками минулих у Москві переговорів таки підписали акт здачі-приймання газу за жовтень, що став предметом конфлікту. Українська монополія намагалася переконати "Газпром" в тому, що більша частина з поставлених у жовтні в Україну 3,2 млрд кубометрів палива належить Ostchem. Проте "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 млрд кубометрів газу в жовтні.

У прес-службі "Газпрому" офіційно ці пропозиції не коментували. Проте джерело, знайоме з позицією російської сторони, зазначив, що одного консорціуму для зниження ціни газу сьогодні буде недостатньо. "Один консорціум навряд чи когось вже зацікавить. Співпраця повинна проходити в більш широкому форматі, пропозицію української сторони має бути пакетним. Мова може йти про консорціум, участі у спільних проектах з видобутку газу і допуск" Газпрому "до кінцевих споживачів палива", - пояснило джерело.

Глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик вважає, що у України досить високі шанси домовитися з Росією про зниження ціни газу вже найближчим часом. "Газові переговори завжди проходили швидше в політичній площині, і зараз саме політичні перешкоди для домовленостей зняті", - відзначає пан Боровик. Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук говорить, що головне питання переговорів - це терміни нової угоди. "Термін дії попереднього договору, який був підписаний в 2009 році, закінчується в 2019 році, і тоді Росії все одно доведеться переглянути ціну газу. Тому новий договір повинен бути довгостроковим і закріплювати нову, низьку ціну газу як мінімум на найближчі десять років", - вважає пан Корольчук.

Тим часом в агентстві Fitch Ratings в п'ятницю заявили, що вважають малоймовірним зниження ціни газу для України найближчим часом. "Fitch не очікує в короткостроковій перспективі будь-якої підтримки з боку Росії, будь то фінансування або більш низька ціна газу, які допомогли б Україні посилити економічну політику і подолати зовнішні фінансові виклики", - йдеться в повідомленні агентства.

Нагадаємо, Росія пообіцяла Україні відновити переговори щодо перегляду газового контракту 2009 року, заявив 24 листопада прем'єр-міністр Микола Азаров. "Ми протягом цього часу переконували РФ піти на перегляд контракту. Зараз таку обіцянку за великим рахунком є, і ми сподіваємося, що реалізуємо його в ході переговорів", - сказав він. У Міненерго офіційно ситуацію не коментують.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1163 | Додав: admin | Теги: Україна, знижка на газ, Росія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ