Пт, 2024-03-29, 07:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 16 » 16 листопада: Аномально погожий солодкий листопад
15:19
16 листопада: Аномально погожий солодкий листопад
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Другий тиждень поспіль у країні - аномально тепла як для пізньої осені погода. Так, минулої середи в столиці з перевагою у три градуси було побито температурний рекорд 1927 року. Тоді в Києві зафіксували 16 градусів тепла. Тим часом у Криму дехто навіть відкрив купальний сезон. Уся справа - в глобальному потеплінні, кажуть учені, і не беруться робити довгострокових прогнозів. Погода стає непередбачуваною навіть для метеорологів, відмічає "Голос України" у статті "Погода плутає сезони: восени - весна, взимку - літо?".

За останні сто років температура на нашій планеті підвищилася приблизно на 0,8 градуса. Вчені упевнені: так само як і для людини, це вже ознака хвороби. За словами координатора програми з питань зміни клімату Національного екологічного центру України Христини Рудницької, своєрідним проявом "хвороби" планети стало цьогорічне літо, коли одночасно в Європі та Росії панували спека, в Пакистані - повінь, а в Болівії - холод.

- Граничною межею підвищення температури на планеті є 2 градуси. Тобто, якщо температура підвищиться більш ніж на 2 градуси, то почнуться незворотні природні явища, до яких людство просто не зможе адаптуватися, - зазначила Рудницька. Вони стосуватимуться й України. Так, через глобальне потепління на Заході країни можуть почастішати повені, а на Сході та Півдні - виникнути проблеми з питною водою.

Водночас, за словами Рудницької, на нашій території вже спостерігаються сприятливі умови для адаптації нетипових для України комах - переносників різноманітних захворювань.

Крім того, розбалансування кліматичної системи, за словами експерта, сприятиме появі "кліматичних" біженців: "Це ті люди, що через зміну клімату на їхній території, будуть змушені мігрувати. При цьому жодна економіка не зможе витримати цей натиск людей, які керуватимуться інстинктом самозбереження".

У свою чергу, заступник директора Департаменту екології Інституту проблем екології та енергозбереження Георгій Веремійчик додав, що вирішення проблеми зміни клімату - у її попередженні. "Наше завдання - уповільнити темпи цих змін для того, щоб людина встигала до них адаптуватися", - зазначив він.

"Сегодня" також звертає увагу на погодні чудасії. Минулої неділі у Києві була зафіксована найвища температура за всю історію регулярних спостережень за погодою - 21,7 градусів вище нуля, пише Влад Бережний в статті "З 25 листопада - зима зі снігом і морозами". "Останній рекорд був в 1969 році - +15,7. Насправді, це дуже велика аномалія", - розповів директор Гідрометцентру Микола Кульбіда. Він говорить, що з 25 і до 28 листопада до України вторгнеться холодне арктичне повітря.

На гірськолижних курортах Західної України з приводу теплого листопада поки не переживають - говорять, останнім часом взагалі немає стабільного терміну відкриття сезону: "У позаминулому році ми відкрили зимовий сезон 15 листопада, у минулому - в середині грудня, - говорить співробітник курорту "Буковель" Володимир Юзюк.

А ось грибники моляться, щоб осіннє тепло затягнулося якомога довше. Із-за аномально жаркого листопада в Україні небувалий за останніх 6 років урожай грибів! Скупники вимушені продавати їх дешево.

Аномально теплий листопад збив з пантелику не тільки жителів, але і тварин Києва, повідомляє "Комсомольськая правда" в Украине" в матеріалі "Жара у столиці: За два тижні побиті шість температурних рекордів". На деревах з'явилися бруньки, знову набридають комарі і мухи, бродячі собаки влаштовують "весілля" у дворах, а кияни лише за звичкою не знімають курток і сплять з відкритими навстіж вікнами.

З початку листопада погода вже побила шість температурних рекордів, встановлених за останніх 100 років:

5 листопада зафіксовано +17,4 градуса (попередній рекорд +16,5 градуса був у 1930 році)

9 листопада + 17,8 градуса (+16,5 градуса в 1927 р.)

10 листопада +19,6 градуса (+18,7 градуса в 1927 р.)

11 листопада + 16,8 градуса (+16,5 градуса в 1927 р.)

13 листопада + 15,8 градуса (+ 15,4 градуса в 1969 р.)

14 листопада +21,7 градуса (+15,4 градуса в 1913 р.).

У столичному зоопарку всі, хто повинен був залягти в сплячку, ходять в блаженній дрімоті, навіть лежбища роблять прохолоднішими. "Ведмеді готуються до сплячки, але ще не лягають, ходять сонні. Хоча основні ознаки зими видно: клишоногі стали менше їсти, велику частину дня сплять, недавно вони переобладнали свій барліг, викинули частину сіна, в якому повинні спати, у вольєру. Не сплять і єноти-полоскуни - вони зазвичай залягають при температурі нижче мінус 5 градусів.", - розповів Костянтин Орлов, завсектором "Ведмедячий острів".

Проявляють активність у пошуках прожитку і їжачки в міських парках, адже вони в цей час року повинні вже бачити "десятий сон". А взагалі така погода не дуже страшна тваринам. Набагато шкідливішою вона є для рослин, які помалу починають викидати листя або квітнути, - пояснив голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Погода цього року не тільки у нас незвичайна. Американські кліматологи з NOAA (Національної служби атмосфери і океану) повідомляють: за середньою температурою на планеті 2010-й напевно буде одним з найтепліших в історії. А може, і най-най. Поки підраховані градуси з січня по вересень. За підсумками 9 місяців 2010-й - на другому місці в історії спостережень за погодою, найжаркішим поки залишається 2005 рік. Але якщо залишок листопада і грудень підкинуть "дров" у вигляді нових температурних рекордів, нинішній рік цілком може увійти до історії клімату як найтепліший.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1173 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ