Чт, 2024-03-28, 17:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 20 » Нова коаліція Молдови оголошує курс на долучення до НАТО
21:57
Нова коаліція Молдови оголошує курс на долучення до НАТО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Нова молдовська влада, конфігурацію якої визначають колишні опозиційні партії, має намір провести всенародний референдум щодо інтеграції країни в НАТО. Про це заявив лідер Ліберально-демократичної партії Молдови Володимир Філат, якого готують у спікери парламенту, пише "Независимая газета".

Як відзначають експерти, перспективи вступу Молдови до НАТО із зрозумілих причин зіпсують відносини республіки, яка досі зберігала нейтральний статус, з Росією. Реалізація такої перспективи похитне позиції Москви в регіоні, що ґрунтуються на збереженні Молдовою нейтрального статусу.

Ліберал-демократична влада, що йде на зміну комуністам, вважає за можливе змінити Конституцію і до основного пріоритету зовнішньої політики, інтеграції в ЄС, додати ще один - вступ у НАТО.

Лідер ліберальних демократів Володимир Філат повідомив газету Timpul ("Час"), що через два-три роки правляча коаліція може провести національний референдум з приводу можливого вступу Молдови до НАТО. А до того - розповідатиме населенню, що таке НАТО і чому існує ворожість до нього частини громадян.

Таким чином, пояснив заступник голови Ліберал-демократичної партії Олександр Тенасе, атлантична інтеграція Молдови стає її пріоритетом, правда довгостроковим.

В той же час СНД втрачає привабливість для Кишинева. Володимир Філат пояснює це тим, що "Співдружність - мертвонароджений інститут", зустрічі на вищому рівні в якому зводяться до дегустації вин.

У жовтні молдовська столиця прийматиме глав держав СНД, і, хтозна, чи не доведеться саме Філату пригощати гостей у знаменитих винних підвалах Молдови. Річ у тім, що його кандидатуру обговорюють як найбільш вірогідну на пост спікера парламенту. У парламентській республіці, якою є Молдова, це посада номер один.

Те, що одна з партій парламентської коаліції, яка отримала назву Альянсу "За європейську інтеграцію", - Демократична - залишила своїм гаслом збереження членства в СНД, на думку Філата, не є показовим: "участь Молдови у співдружності досі мала формальний характер".

На користь зміни пріоритетів свідчить і статистика: за останні півроку експорт Молдови в країни співдружності знизився і став меншим за експорт у країни ЄС - уперше за роки незалежності республіки.

Міністр закордонних справ невизнаної республіки Придністров'я Володимир Ястребчак повідомив, що тут чекають розв'язки президентської інтриги в Кишиневі.

Конституція Молдови фіксує: зовнішня політика - прерогатива президента. А саме з главою держави, за словами Ястребчака, Придністров'ю доведеться вести діалог. Правда, його суттю залишиться цивілізоване розлучення, а зовсім не пошук шляхів до об'єднання двох берегів Дністра, але, на думку міністра, "краще говорити, ніж воювати".

В той же час, за його словами, в Тирасполі не чекають від зміни молдовської влади нічого нового: "Те, що при комуністах лежало в столах, тепер буде вийнято", зокрема ідея інтеграції в НАТО і об'єднання з Румунією.

Як наголошує Ястребчак, парламент Молдови ще у 2005 році прийняв закон, що передбачає мілітаризацію Молдови, а також Придністров'я, яка повинна проводитися в рамках натівської програми "Партнерство в ім'я миру".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1444 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ