Пт, 2024-03-29, 03:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 25 » Ющенко виніс на всенародне обговорення свій проект Конституції
20:35
Ющенко виніс на всенародне обговорення свій проект Конституції
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Віктор Ющенко підписав Указ "Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України".

Всенародне обговорення має відбутися до 1 грудня 2009 року.

До 15 грудня Національний інститут стратегічних досліджень, із залученням представників правозахисних та інших громадських організацій, провідних учених у галузі конституційного права, у сфері суспільно-політичних наук та ін., подасть узагальнені пропозиції, що надійдуть у процесі всенародного обговорення, до законопроекту "Про внесення змін до Конституції України".

Як відомо, Верховна Рада не має наміру ухвалювати варіант президента щодо внесення змін до Конституції, поданий у Раду 31 березня. Гарантові залишається тільки шукати можливості ухвалити ці зміни без згоди парламенту, а лише на основі народного референдуму. Ще у 2008 році президент України заявив, що нова Конституція може бути прийнята саме шляхом всенародного волевиявлення, оминувши парламент.

Невідомо, чи вийде у президента внести зміни до Конституції за наслідками референдуму, оминувши при цьому парламент: згідно із законом про Конституцію України, щоб провести зміни до Конституції, президентові навіть у разі референдуму потрібна згода не менше 2/3 Верховної Ради.

Ющенко у квітні 2008 року звертався з цього приводу до Конституційного суду. КС виніс ухвалу, згідно з якою у разі оголошення референдуму за народною ініціативою до розгляду парламентом відповідних змін Конституції рішення референдуму матиме виключно консультативний характер.

Рішення КС від 16 квітня 2008 року говорить, що положення частин другої, третьої статті 5, статті 69 Конституцій України (254к/96-вр) слід розуміти так, що рішення всеукраїнського референдуму щодо ухвалення законів є остаточним і не потребує ніякого ухвалення, зокрема Верховною Радою України. Проте Конституційний суд констатував, що оскільки відповідного закону немає, то і затверджувати результати референдуму "автоматично" не можна, і зобов'язав Верховну Раду ухвалити закон про референдум.

5 червня Верховна Рада прийняла закон про референдум, згідно з яким зміна Конституції повинна затверджуватися на всеукраїнському референдумі, який має проводитися за ініціативою президента. Ющенко розкритикував цей закон і ветував його, пославшись на невідповідність документа європейським стандартам.

Відповідно до частини 2 статті 72 Конституції України (254к/96-вр) всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менше ніж трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи про призначення референдуму зібрані не менше ніж у двох третинах областей і не менше ніж по 100 тисяч підписів у кожній області.

Проект Конституції президента включає реформування виборчого законодавства задля введення відкритих списків на виборах у Верховну Раду України, створення двопалатного парламенту і скасування депутатської недоторканності. Згідно з новим проектом Конституції, Кабінет міністрів має отримати самостійність.

Спікер Литвин критично оцінює перспективи проведення всенародного обговорення змін до Конституції

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин критично оцінює перспективи проведення всенародного обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції України та імплементації його результатів, повідомляє прес-служба ВРУ.

"Візьму на себе сміливість стверджувати, що референдуму не буде, бо для того, щоб проголосити референдум, треба виконати ряд умов: зокрема, створити ініціативні групи, які повинні бути зареєстровані, після того зібрати 3 млн підписів громадян загалом, і при цьому не менш ніж по 100 тис підписів у двох третинах областей", - сказав Литвин, коментуючи на прохання журналістів на прес-конференції у вівторок у Миколаєві Указ Президента України Віктора Ющенка "Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України".

"А для того щоб зібрати підписи і оголосити референдум, треба мати відповідний рівень довіри людей, бодай відсотків двадцять", - додав він.

Литвин також зауважив, що навіть якщо виконати всі відповідні процедури і оголосити референдум, "автоматично постане питання про відкладення референдумів, щодо яких вже були зібрані підписи, у тому числі з приводу вступу до НАТО".

Спікер не відкинув і можливості оголошення місцевих референдумів "під питання про проведення всеукраїнського референдуму", що, за його словами, "несе у собі загрозу розриву нашої суспільної тканини". "Референдум це найповніший вияв демократії, але користуватися цим інструментом треба дуже відповідально", - заявив він.

"Президент винайшов нову форму - всенародне обговорення, але не зрозуміло, які правові засади тут діють. Цілком зрозуміло, що у даному випадку присутній політичний і деякою мірою моральний вимір, - сказав Литвин. - Висновок для мене очевидний - це передвиборний захід".

Окрім цього, зазначив Литвин, "проблема полягає у тому, як розпорядитися результатами референдуму", нагадавши, що референдум 2000 року не мав практичних наслідків.

"Я важко уявляю собі, що ми отримаємо на виході, а тим паче, що будь-які результати опитування та будь-які результати ймовірного референдуму імплементувати можна виключно через Верховну Раду. Але ж ми з вами свідомі того, що мінімум до середини 2010 року це нереально", - зазначив керівник парламенту.

Литвин також наголосив, що "на часі" вибори сільських, селищних, міських голів та до місцевих рад, а тому "треба чітко визначити, коли це буде, і не допустити, щоб президентська кампанія накладалася на місцеві вибори, подивитися, якими видатками це обернеться для бюджету".

"Висновок з цього очевидний: треба мати спільне розуміння, спільну відповідальність на всіх рівнях влади", - підсумував він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1580 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ