Пт, 2024-04-19, 02:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Березень » 3 » Адвокати представили алібі Савченко і розвінчали звинувачення. ВІДЕО
14:26
Адвокати представили алібі Савченко і розвінчали звинувачення. ВІДЕО
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

У Донецькому міському суді Ростовської області у дебатах на процесі народного депутата України Надії Савченко виступає адвокат Ілля Новіков, що наводить алібі Савченко, а також фальсифікації слідства.

Відеотрансляцію засідання веде у YouTube Радіо Свобода, текстову трансляцію веде портал Медіазона.

"У жодній справі я не зустрічався з таким явищем, як хвіст, що виляє собакою, - зауважує захисник. - Дуже чітко впливає та інформаційна активність, яку з цього приводу розвивають вищі представники Слідчого комітету. До 9 липня, коли Маркін опублікував прес-реліз, була вже позначена інформаційна канва цієї історії. Наприкінці липня генерал Дриманов дав інтерв'ю "Комерсанту", в тому числі у справі Савченко. Він сказав, що її провина підтверджується даними деталізації телефону, її власноручними записами і показаннями її та інших осіб. Що її метою було вбивство журналістів.

"У багатьох з вас може скластися враження, що це ще досі офіційна точка зору, але це не так. Наприкінці квітня 2015 року Слідчий комітет змінив кваліфікацію, вилучивши пункт "б" зі статті 105 частини 2. Тобто, вони зреклися позиції, що журналістів убили, тому що вони преса. Вже пройшли мінські переговори (були розмови про обміни). А з середини лютого, після заяви Пєскова про те, що Савченко не буде обміняно і її долю вирішить суд, слідство різко активізувалося".

"Експертам було поставлено питання, з яких місць можна стежити за перехрестям біля Металіста, і ті відповіли, що єдина точка - вишка. За розрахунками експерта, з верхньої точки об'єкта можна було спостерігати, що відбувалося біля посту ДАІ. Це сильно вплинуло на слідство, було проведено два слідчих експерименти, вони підтвердили ці дані. За одним із них дійшли висновку, що відрізнити мирний одяг від військового можна, а за іншим - що відрізнити відеокамеру від автомата не можна. І тоді слідство відмовилося від своєї позиції, що журналістів вбивали спеціально і тому обстрілювали мирних жителів".

"Тобто, група хотіла вбити не журналістів, а всіх мирних людей", - пояснює нову позицію слідства адвокат. "Слідство не висунуло мотиву, вирішивши, що всі українські сили - "бандерівці і карателі", і чим їм ще займатися, як не вбивством мирних жителів. На відеозапису (оператора ВДТРК) Денисова добре видно, що по дорозі йде група з кількох осіб у цивільному одязі, відбувається вибух, і ці люди тікають у посадки. Було вирішено, що ці люди і Денисов були цілями навідника і коректувальника. Ми і на попередньому слуханні, і під час суду ми звертали увагу, що це незаконно. Це перевищує юрисдикцію російського суду", - Новиков нагадує, що захист кілька разів просив вилучити з обвинувачення постраждалих громадян України.

"Я хотів би зараз зупинитися на двох найважливіших доказах алібі Савченко. Воно міститься в тих матеріалах, які були долучені до справи самим слідством", - продовжує захисник.

Він нагадує суду, що, за версією слідства. обстріл, в ході якого загинули журналісти, стався між 11 і 12 годинами за місцевим часом, "а за більш вузькими показаннями інтервал звужується між 11.40 і 12.00". "Савченко стверджує, що момент, коли її захопили в полон, - це в районі 10.30 ранку. Є два докази. Перше міститься в 9-му томі, суд це все знає і бачив, - Новиков гортає справу і дістає звідти деталізацію дзвінків Савченко. - Згідно з деталізацією, перший з телефонів Савченко в проміжку між 10.34 і 10.46 обслуговувався двома базовими станціями, одна з них на вулиці Карла Маркса. Всі дані зберігаються, яка антена обслуговувала з'єднання".

"Ми бачимо, що ці телефони обслуговуються станціями в центрі Луганська", - пояснює Новіков. Він показує, що такі ж станції в центрі обслуговували телефон Савченко і надалі, коли вона була в розташуванні батальйону "Зоря". "У справі була проведена експертиза, яка, на мій погляд, є вкрай скандальною, і вона мала на меті затуманення і спробу приховати, що ці дані суперечать слідству. За їхніми даними, Савченко повинна була в цей час бути в районі Стукалової Балки, тобто за 5 кілометрів від базових станцій ".

Адвокат підкреслює, що слідство спробувало "дискредитувати дані мобільного зв'язку" і для цього знайшло експертів, в тому числі експерта Желєзного. "Він дав список базових станцій компанії МТС і дав загальні показання, що в той час були перебої зв'язку через бойові дії. Що вишки могли обслуговувати не ті ділянки. Помазан з компанії "Сателіт" - більш цікавий, він був допитаний не як свідок, а як фахівець. Єдиним з його документів було посвідчення компанії-підрядника, де зазначено, що він співробітник. А він видав слідству дані базових станцій. Ці документи від цих двох осіб Маньшин передав двом експертам і замість того, щоб поставити перед ними питання, де перебували телефони Савченко в зазначений час, було поставлено питання: а чи можуть ці вишки теоретично обслуговувати абонентів, що перебувають в районі Стукалової Балки? А, погодьтеся, це інше питання".

Адвокат нагадує, що експертизи дійшли висновку: така можливість теоретично була. Він каже, що насправді це не так, і експертиза просто не враховує рельєф Луганська, який робив подібне неможливим у принципі. Новиков каже, що це мало неминуче призвести до нової експертизи, але суд відмовив захисту в проханні про неї. "Це кидає певний слід на те, як йде ця справа і який буде вирок".

"І друге алібі, яке більш цікаве для захисту, тому що до нього не можна причепитися, тому що воно було отримано не від української сторони. Тут можна чути, що це "козли і бандерівці", і вони хочуть її врятувати. Цього не було тут, але підспудно... А друге алібі - це записи Єгора Русского, він громадянин Росії, який взяв собі таке прізвище, він уродженець міста Ухта. Він знімав в той день відео, коли взяли в полон Савченко. Це відео було вилучено слідством", - продовжує захисник.

"Всі бачили це відео, де Савченко ось у такий пов'язці", - адвокат демонструє пов'язку пресі.

Він описує зняте Русским відео. На камері Русского, за його словами, ймовірно, було збито час. Однак на запису видно тіні, що відкидаються на дорогу.

Він каже, що в камері було 29 файлів Русского, і захист просив слідство провести за ними комплексну астрономічну експертизу. "Ці файли були зняті на камеру Єгора Русского. Він сказав, що він ніяк не маніпулював камерою під час зйомки. Ця камера має параметри і нумерує файли в порядку створення. Відповідно до цього зростав час за таймером камери. Хоч і був збитий датчик, але по паузах можна було легко встановити час створення кожного з них. Слідство зрозуміло, що в глухому куті, і воно пішло на те, що можна назвати зловживанням довірою наукового інституту - ДАІШ (рос. ГАИШ, Государственный астрономический институт им. П.К. Штернберга - ред.), Туди було направлено 11-секундний уривок із запитанням про те, чи можна по нього провести експертизу? Звичайно, була отримана відповідь - звичайно не можна, там немає жодної тіні", - описує маніпуляції слідства адвокат.

"Ми подали клопотання про дослідження всіх файлів, нам відмовили. У залі суду була боротьба за астрономів. Ми навіть не наполягали на тому, щоб суд повірив на слово нашим фахівцям - це був би перебір. Ми просили про незалежну експертизу. Ми єдине що доводимо - можливість цієї експертизи. Возякова провела блискуче академічне дослідження ", - нагадує Новіков.

"Возякова знайшла щонайменше 4 файли з 29, які дозволили їй зробити мітки, провести лінії по формулі 8-го класу з геометрії і 11-го класу з астрономії, що дозволяє з похибкою від 15 хвилин до півгодини прив'язатися до часу за Сонцем. Один з цих файлів був записаний о 10.30, навіть якщо подвоїти або потроїти похибку, то все одно виходить той самий час. А бойовики говорили, що Савченко потрапила в полон не раніше як о 12.30. Потім з'явився ще один представник ДАІШ Семенцов, він виступив як кентавр. Ті висновки, які він дав, в цілому не вибиваються за той інтервал, про який говорить захист. А далі він вийшов за межі своєї компетенції і почав говорити, що "мав місце збій електроніки камери, що запис зроблений нелінійно" і так далі".

Новиков каже, що це два головних аргументи захисту. Решта - другорядні, та й вони підтверджують версію захисту. Адвокат розповідає про двадцять свідків захисту, про те, який вони вказують час подій. За словами Новикова, в показаннях бойовиків збігається вказівка про час, а все інше не збігається. "Єдина причина, з якої сепаратисти кажуть, що Савченко захоплена після 12 години, це тому що їм порадили так би сказати", - зазначає Новиков.

"Я міг би ще дуже багато тут говорити, в справі багато нестиковок, - завершує Новіков свою промову. - На винесений вами вирок не буде внесено апеляційну скаргу, - попереджає він. - Але це не тому, що Савченко вважає себе винною".

Новиков каже, що суд показав себе придатком Слідчого комітету. "Ви могли б увійти в історію, але ми не вважаємо, що Надія має або мала хоч один шанс у цій справі. Після слів Маркіна стало ясно, що це буде показовий процес. Ви, звісно, винесете вирок обвинувальний. І давайте скажемо так: за процесом спостерігає весь світ. У залі дипломати, співробітники посольств, справа не залишиться без уваги і після вироку. Я абсолютно переконаний, що протягом цього року і найближчих місяців за підтримки дружніх нам організацій вдасться домогтися політичного звільнення Надії Савченко. А що стосується звинувачення - звинувачення було фальшивим, ви це прекрасно знаєте".

Суд оголошує перерву до 14 години.

Після участі у дебатах команди захисту виступить сама Надія Савченко з останнім словом.

Нагадаємо, російське обвинувачення фабрикує версію, за якою Савченко самостійно перейшла кордон РФ, хоча відомо, що її захопили в полон бойовики і переправили насильно.

2 березня російський прокурор попросив суд призначити для Савченко покарання у вигляді 23 років позбавлення волі в колонії загального режиму за звинуваченням у причетності до вбивства російських журналістів на Донбасі. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: Звинувачення, адвокати, алібі Савченко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ