Ср, 2024-04-24, 15:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 18 » Американський вчений довів експериментально - люди бачать майбутнє
15:26
Американський вчений довів експериментально - люди бачать майбутнє
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Американський фізик і психолог Деріл Бем стверджує, що експериментальним шляхом довів здатність людини передбачати майбутнє. Хоча не всі колеги згодні з професором, його робота незабаром з'явиться в авторитетних наукових журналах, пише NEWSru.com з посиланням на The Daily Mail.

В ході одного з експериментів студентам запропонували завчити певний набір слів, а потім відтворити ті слова, що їм запам'яталися. Після цього студентам зачитали деякі із запропонованих для заучування слів, відібраних випадковим чином, і запропонували надрукувати їх.

Не дивно, що одні слова студенти запам'ятовували краще, ніж інші. Але дивно, що студенти запам'ятали і відтворили саме ті слова, які згодом видала їм випадкова вибірка. З цього випливає, що подія, яка ще не відбулася, вплинула на їх здатність до запам'ятовування.

Бем поставив ще один досвід: студентам показували два комп'ютерні монітори, прихованих за ширмами, і повідомляли, що на один з них виведено зображення еротичного характеру, пропонуючи вгадати, на який з них. Студенти знаходили потрібний монітор дещо частіше, ніж варто було б, якщо б їх вибір був чистою випадковістю.

Важливо, що рішення, на якій з моніторів вивести зображення, випадковим чином брав комп'ютер, при цьому не до того, а після того, як студент робив свій вибір. Тому спостерігачі, які вірять в існування незвіданих світів, вважають, що, висуваючи свою здогадку, студент впливав на рішення, прийняте комп'ютером.

У ході третього експерименту студентам показували дві картинки: на одній - апетитний кошик фруктів, на другій - страхітливого вигляду бультер'єр. Студенти повинні були визначити, який образ їм приємний, а який - неприємний. Після цього їм показували слова "спокусливий" і "страхітливий".

Якщо студент спочатку бачив позитивний образ, а потім читав слово, котре нав'язує негативне враження, у нього йшло більше часу на те, щоб все-таки позитивно оцінити побачену картинку. Це дослідження показує, що студенти передчували появу слова, і виникнення суперечливого образу "страхітливої корзини фруктів" замість "страхітливого бультер'єра" уповільнювало їх реакцію.

Всього професор Бем, що працює в Корнельському університеті (штат Нью-Йорк, США) провів дев'ять дослідів за участю тисячі з гаком добровольців. Він вів цю роботу протягом шести років, щоб зовсім виключити ймовірність статистичної похибки. Тепер вона складає всього лише один шанс на 74 мільярди, стверджує Бем. Він закликає науковий світ допустити можливість паранормальних явищ.

Американський психолог Джоакім Крюгер критикує роботу Бема. "Це смішно і не може бути правдою", - стверджує він, вказуючи, що погодитися з результатами експериментів професора Бема не можна без додаткової перевірки. Інші вчені повинні повторити шлях професора Бема.

Один з них вже спростував його знахідки, провівши перший з перерахованих експериментів (із запам'ятовуванням слів) в інтернеті. На це професор Бем, відомий акуратністю в роботі, заперечує, що робота зі студентами в інтернеті не дозволяє їм сконцентруватися так, як вони зробили б це в лабораторії.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1161 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ