Чт, 2024-04-25, 00:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 27 » Астронавти шатлу "Індевор" вийшли у відкритий космос
16:48
Астронавти шатлу "Індевор" вийшли у відкритий космос
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Астронавти шатла Endeavour, пристикованого до Міжнародної космічної станції (МКС), Майкл Фінк і Грегорі Шамітофф почали виконувати роботи в рамках останнього з чотирьох запланованих виходів у відкритий космос, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на аерокосмічне агентство NASA.

Загальна тривалість робіт у відкритому космосі сягне майже шести з половиною годин.

Цей вихід буде знаменний тим, що він ювілейний - буде пройдено першу тисячу годин роботи у відкритому космосі в рамках роботи з будівництва та експлуатації МКС з 1998 року, повідомляє NASA. За даними аерокосмічного агентства, на даний момент за програмою МКС було виконано 158 виходів e космос загальною тривалістю 995 годин 13 хвилин.

Одним із завдань цього виходу є укладання балки OBSS. Це штанга, на яку ставиться відеокамера, що дозволяє оглянути ті ділянки шатла, які не видно неозброєним оком. На цю операцію астронавтам відводиться 55 хвилин.

Фінк і Шамітофф також здійснять демонтаж транспортного вузла PDGF, призначеного для передачі даних і електроживлення для робота-маніпулятора, який є на станції. На виконання цієї роботи у астронавтів відведено 1 годину 26 хвилин. Крім того, астронавти зроблять заміну транспортного вузла EFGF на демонтований до цього такелажний вузол PDGF. На цю роботу їм передбачено 1 годину 20 хвилин. Потім протягом 35 хвилин астронавти зроблять укладання вузла EFGF на вузол зберігання.

Ще одним завданням цього виходу стане розфіксація затискача EDF (затискач зі зміненим діаметром захоплення для маніпулятора SPDM, що встановлений на МКС). На це космонавти витратять 1 годину 10 хвилин. Якщо у астронавтів залишиться час, то їм потрібно буде ще прокласти шину 1553 (електропроводи).

Першим в історії освоєння космічного простору вийшов у відкритий космос радянський космонавт Олексій Леонов 18 березня 1965 з борту космічного корабля "Восход-2". Загальний час цього виходу становив 23 хвилини 41 секунду (з них поза кораблем - 12 хвилин 9 секунд). За підсумками цієї роботи було зроблено висновок про можливість людини виконувати різні роботи у відкритому космосі.

Найдовшим виходом у відкритий космос став вихід американки Сьюзан Хелмс 11 березня 2001 року, що тривав 8 годин 53 хвилини.

Рекорд за кількістю виходів у відкритий космос і за загальною тривалістю перебування у відкритому космічному просторі належить російському космонавту Анатолію Соловйову. Він 16 разів працював "за бортом" і провів у відкритому космосі 82 години 22 хвилини.

Виходи у відкритий космос небезпечні з різних причин. Одна з них - можливість зіткнення з космічним сміттям. Орбітальна швидкість на висоті 300 кілометрів над Землею (висота польоту пілотованих космічних кораблів) сягає близько 7,7 кілометра на секунду, що вдесятеро перевищує швидкість польоту кулі. З кожним космічним польотом з'являється все більше орбітального сміття, через що ця проблема досі найбільш небезпечна.

Крім того, потенційну небезпеку становить можливість втрати або неприпустимого віддалення від космічного корабля, що загрожує загибеллю через витрачення запасу дихальної суміші. Небезпечні також можливі ушкодження або проколи скафандрів, розгерметизація яких загрожує аноксією і швидкою смертю, якщо космонавти не встигнуть вчасно повернутися в корабель.

Планується, що шатл "Індевор" відстикується від станції 30 травня та 1 червня повернеться на Землю. Це останній космічний політ "Індевора" і передостанній за програмою "Спейс шатл". Після його завершення "Індевор" буде передано до Каліфорнійського наукового центру в Лос-Анджелесі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1003 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ