Чт, 2024-04-25, 22:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 29 » Астрономи вже відкрили 500 планет за межами Сонячної системи і підтвердили існування найменшої з них
11:49
Астрономи вже відкрили 500 планет за межами Сонячної системи і підтвердили існування найменшої з них
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Кількість виявлених астрономами екзопланет - планет за межами Сонячної системи - досягла 500, свідчать дані спеціального лічильника, розміщеного на створеному НАСА сайті PlanetQuest, передає РИА "Новости".

Згідно зі свідченнями цього "лічильника", планети виявлені у 421 зірки, при цьому 55 зірок є "хазяйками" планетних систем, що складаються з двох і більше планет. При цьому значення параметра "подібні до Землі планети" залишається рівним нулю.

- Найменша виявлена екзопланета у 1,64 рази більша за Землю

Останньою виявленою екзопланетою, згідно даним Planetquest, стала HD 218566 b, яка розташована в 97 світлових роках від Землі і має радіус 0,21 радіусу Юпітера, а період обертання складає 225,7 дня.

Разом з тим, сайт "Енциклопедія екзопланет" наразі налічує вже 504 екстрасонячних планети. Творець цього сайту, паризький астроном Жан Шнайдер в повідомленні на сайті підкреслює, що не можна точно визначити межу, після якої можна святкувати "ювілей".

Астроном зазначає, що число, вказане на його сайті, значною мірою умовність, зокрема тому, що межа між підтвердженими планетами і "кандидатами" розмита, і крім відкриття нових планет можуть бути випадки їх "закриття". Крім того, є суперечливі моменти, що стосуються межі між планетами і маломасивними зірками - так званими коричневими карликами.

Перша планета за межами Сонячної системи була знайдена в 1989 році. Це була планета PSR 1257+12 b, яка оберталася навколо пульсара, нейтронної зірки, яка швидко обертається.

Переважна більшість екзопланет - близько 400 - належать до так званих гарячих юпітерів, газових гігантів, розташованих дуже близько до своїх зірок.

Існуючі методи пошуку екзопланет засновані або на надточному вимірюванні коливань зірок під дією гравітації планет (метод променевих швидкостей), або на фіксації змін яскравості зірки у момент проходження планети перед її диском (транзитний метод). Тому науковцям значно легше знаходити великі і важкі планети.

Кількість відомих астрономам "суперземель" - планет з твердою поверхнею і масою, зіставною з масою Землі, - наразі складає дещо більше десятка. Дві рекордно малі планети - Kepler-9 d і Corot-7 b - мають радіуси близько 1,6 земного.

Найменша виявлена екзопланета у 1,64 рази більша за Землю

Астрономи підтвердили, що в раніше відкритій планетній системі Kepler-9 дійсно є найменша відома екзопланета, радіус якої лише в 1,64 рази більший за радіус Землі. Про це йдеться у статті, яка буде опублікована у січневому номері Astrophysical Journal.

У серпні науковці повідомили, що космічна обсерваторія "Кеплер" відкрила нову планетну систему у іншої зірки, в яку входять дві схожих на Сатурн планети, а також, можливо, і третя, розміром лише у півтора рази більше Землі.

Тепер група дослідників під керівництвом Гільєрмо Торреса з Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики (США) за допомогою складних математичних моделей відкинули всі можливі варіанти "помилкового спрацьовування" і підтвердили відкриття рекордно малої екзопланети, що отримала позначення Kepler-9d.

Запущений в березні 2009 року на орбіту зонд "Кеплер", названий на честь астронома Іоганна Кеплера, призначений для пошуку планет транзитним методом. Він фіксує коливання яскравості зірок при проходженні планети по її диску. Як очікується, протягом 3,5 років телескоп зможе вивчити більше 100 тисяч зірок і їх систем, і при цьому виявити безліч планет, зіставних за розмірами із Землею.

Зірка 2mass 19021775+3824032, що отримала позначення Kepler-9, розташована в сузір'ї Ліри у 650 парсеках (2,12 тисяч світлових років) від Землі. Вона дуже схожа на Сонце - її радіус складає 1,02 сонячного, а маса - 1,07 сонячної. Цикл спостережень за можливими планетами у зірки Kepler-9 почався 13 травня 2009 року і завершився 16 грудня 2009 року. Вивчаючи коливання яскравості цієї зірки, науковці виявили, що навколо неї обертаються дві планети, яким були надані індекси Kepler-9b і Kepler-9c.

Згідно з підрахунками науковців, планета b має період обертання 19,24 діб, її маса складає 0,25 мас Юпітера, а радіус - 0,84 радіусу Юпітера. Друга планета обходить навколо свого світила за 38,91 діб і важить 0,17 мас Юпітера, хоча її радіус майже співпадає з радіусом першої планети - 0,82 радіусу Юпітера.

Науковці виявили, що коливання часу транзиту - проходжень планет через диск зірки, не укладаються в помилку і не відповідають часу можливих коливань яскравості через плями на диску зірки. Крім того, було встановлено, що дві планети обертаються, перебуваючи в орбітальному резонансі: періоди їх обертання навколо зірки співвідносяться один до одного як цілі числа, у даному випадку - практично 2 до 1.

Підрахунки показали, що в системі може бути присутнім третій компонент: планета, яка обертається навколо зірки з періодом 1,6 діб, а радіус її може бути приблизно рівний 1,5 радіусу Землі. Вона розташована на відстані 4,63 мільйона кілометрів від зірки, що складає 0,03 відстаней від Землі до Сонця.

Торрес і його колеги уточнили ці значення. Згідно з їх розрахунками, радіус третьої планети в системі Kepler-9 складає 1,64 радіусу Землі, період обертання - 1,59 діб, а радіус орбіти - 0,027 астрономічної одиниці (середніх відстаней від Землі до Сонця). Разом з тим, науковці зазначають, що для оцінки маси планети даних поки недостатньо.

Досі найменшою відомою екзопланетою вважалася відкрита у 2009 році планета Corot-7 b, радіус якої складає 1,68 радіусу Землі. Разом з тим, існують оцінки, згідно з якими її радіус може складати навіть 1,58 земного. Проте найближча конкурентка цих двох рекордсменів сильно від них відстає - радіус планети GJ 1214 b складає 2,68 земного.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1275 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ