Ср, 2024-04-24, 14:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 10 » Через руйнування у Помпеях "мертве місто" можуть приватизувати
17:10
Через руйнування у Помпеях "мертве місто" можуть приватизувати
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Міністерство культури Італії розглядає можливість приватизації стародавніх Помпеїв, зважаючи на нераціональне використання чиновниками коштів, що виділяються на пам'ятки, передає ТСН. Помпеї привернули до себе всесвітню увагу минулого тижня, коли обвалився Будинок гладіаторів, що простояв 2 тисячі років. Президент Джорджіо Наполітано назвав інцидент "ганьбою для Італії".

Будівля Schola Armaturarum Juventis Pompeiani, в якій гладіатори тренувалися перед боями, розвалилася рано-вранці 6 листопада. Розташований на головній вулиці Помпей будинок отримав пошкодження в роки Другої світової війни, але вже наприкінці 1940-х років був відреставрований.

Фахівці виявили, що обвал стався через сильні зливи, які розмили цементну кладку, недбало відреставровану в середині XX століття. Зараз з'ясовується, чому відомства, які опікуються Помпеями, не стежили за станом пам'ятки, при тому що це аж ніяк не перший подібний інцидент: 18 січня цього року на центральній вулиці Помпеїв обвалилася стіна периметра.

Після інциденту з Будинком гладіаторів спалахнула дискусія, кого слід вважати відповідальним: за останній рік змінилися три керівники Управління розкопок Помпеїв, яке провадило інспекторську діяльність. Влада схиляється до думки, що до управління давньоримським археологічним комплексом слід залучити спеціальний фонд, який буде здійснювати постійний моніторинг. За даними місцевої преси, спеціальна міністерська комісія вивчає це питання з 5 серпня.

Інформацію про фонд побічно підтвердив міністр культури Сандро Бонді: "За останні роки не було використано половину коштів, що виділяються на утримання пам'ятки. Слід подумати про нові форми управління, які дозволять більш ефективно витрачати ці гроші".

Бонді запропонував розпочати з розширення Управління розкопками. До нього увійдуть голова Верховної ради культурної спадщини Італії Андреа Карандіні, керівник департаменту старожитностей міністерства культури Стефано де Каро і колишній глава Управління Джузеппе Пройєтті.

Впродовж року Помпеї відвідують 2,5 мільйона туристів. Вхід до Будинку гладіаторів їм завжди був закритий. Але руйнування будівель у ньому турбує фахівців вже давно. Причина банальна - брак коштів на консервацію.

Мистецтвознавці й місцеві мешканці забили тривогу багато років тому. У 2008 році в Помпеях оголосили надзвичайний стан, проте через рік його зняли.

Помпеї було знищено в 79 році нашої ери виверженням Везувію, тоді загинули тисячі людей, а місто опинилося під шестиметровим шаром вулканічного попелу. Але стародавня катастрофа дала можливість побачити давньоримське місто в первісному вигляді, позаяк попіл виявився чудовим консервантом.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 927 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ