Пт, 2024-04-26, 05:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 17 » Чи піде "суперінформатор" Бут на угоду зі США?
17:45
Чи піде "суперінформатор" Бут на угоду зі США?
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Колишній російський військовий Віктор Бут, який називає себе простим перевізником, але широко відомий як "торговець смертю", досконально знає "кухню" збройового ринку. Ймовірно, в американській в'язниці він захоче "залишитися російським героєм", пишуть ЗМІ, але процес у його справі "може стати рідкісним випадком застосування принципу верховенства закону до одного з підтримуваних російською державою злочинців".

Таїланд екстрадував у вівторок до США передбачуваного торговця зброєю Віктора Бута, викликавши гнів Росії, яка оголосила цю дію протиправною, повідомляє The Washington Post. "Справа Бута стала дипломатичним перетягуванням каната між Сполученими Штатами, які хотіли допитати його за підозрою у допомозі терористам, і Росією, яка стверджувала, що Бут - законний підприємець", - пишуть кореспонденти Том Джонстон і Кетрін Белтон.

Бут діяв за межами Росії і, ймовірно, налагодив зв'язки з високопоставленими чинами в російській військовій розвідці, мовиться в статті. Москва активно виступала проти його екстрадиції, і, на думку аналітиків розвідки, Росія може побоюватися того, які факти Бут може видати американській владі на допиті.

"Міжнародні злочинці зі зв'язками у російському уряді звикли до безкарності. Парочка навіть засідає в парламенті, хоча за кордоном поліція звинувачує їх у вбивстві", - пише в блозі на сайті The Washington Post Джексон Діл, роз'яснюючи, чому його "не дивують... гучні крики невдоволення з Москви "з приводу екстрадиції Бута.

Чого тільки не робила Росія, намагаючись його визволити: "За наявними повідомленнями, тайському уряду пропонували нафту зі знижкою. Москва, не надто приховуючи, пригрозила і Таїланду, і Сполученим Штатам відповідними кроками... Кажуть, під загрозою опинилося навіть "перезавантаження".

Більшість країн вдаються до "тихої дипломатії", коли намагаються врятувати своїх шахраїв, продовжує Діл, але режим Путіна, схоже, без будь-яких коливань публічно виступив на підтримку Бута. На думку автора, "російська еліта в жаху від того, що Бут може розповісти в порядку угоди про визнання провини з американською прокуратурою". Зокрема - про походження зброї, яку він продавав, а також про його контакти з "Хезболлою" і FARC. Процес у справі Бута "може стати рідкісним випадком застосування принципу верховенства закону до одного з підтримуваних російською державою злочинців. Будемо сподіватися, що це стане прецедентом", - підсумовує Діл.

Французька Le Figaro нагадує передісторію "справи Бута". 43-річного поліглота Віктора Бута, який називає себе простим перевізником, було арештовано в 2008 році в столиці Таїланду: він потрапив у пастку, розставлену американськими агентами, які видавали себе за потенційних покупців зброї, що представляють Революційні збройні сили Колумбії (FARC). Після його арешту Вашингтон став наполягати на екстрадиції, викликавши обурену реакцію Москви. "Віктор Бут був занадто цінним інформатором, щоб віддати його США", - підкреслює Le Figaro.

"Цей колишній військовий може видати імена російських офіційних осіб, замішаних у торгівлі зброєю. Неминуче спливло ім'я віце-прем'єра Ігоря Сєчіна, який контролює ВПК. У 1980-ті роки Бут працював у Мозамбіку одночасно із Сєчіним, офіційно займав тоді посаду перекладача в Мапуту. Крім того, Бут - ключова ланка секретної війни, яку ведуть між собою Москва і Вашингтон в галузі торгівлі та безпеки", - пише газета. "Для американців це суперінформатор. Йому відомі банківські рахунки і глави терористичних угруповань, - наводить видання слова Ігоря Коротченка, директора Центру аналізу світової торгівлі зброєю. - Насамперед Вашингтон може використовувати його справу для дискредитації Росії на цьому ринку".

На думку бангкокського джерела, близького до розслідування, Бут захоче "залишитися російським героєм у в'язниці, ніж стане співпрацювати з американськими слідчими", додає газета.

Німецька Berliner Zeitung пише, що в США торговцю зброєю, який колись мав безпосередній стосунок до всіх вогнищ конфліктів у країнах "третього світу", загрожує суд у зв'язку з убивством двох агентів американського Управління по боротьбі з наркотиками (DEA) в Колумбії. Як заявив ще наприкінці серпня представник Вашингтона, "Бут може сам вирішувати, чи піде він з нами на угоду і зустрінеться зі своєю родиною через 10-20 років, чи проведе за ґратами решту життя". Досі, зауважує німецьке видання, Віктор Бут, який має чудові контакти з російськими спецслужбами, не демонстрував готовності говорити.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 984 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ