Пт, 2024-04-19, 02:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 27 » Депутати і дружина Луценко під СІЗО вимагають його звільнення
15:18
Депутати і дружина Луценко під СІЗО вимагають його звільнення
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Група народних депутатів від фракції "Наша Україна - Народна самооборона" зібралися біля Лук'янівського СІЗО з наміром вимагати від його керівництва відпустити колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка та пояснити, на яких підставах без рішення суду, починаючи з 00.00 сьогоднішнього дня, його утримують під вартою, передає "Інерфакс-Україна".

Як повідомили журналістам у п'ятницю вранці біля будівлі СІЗО народні депутати Олесь Доній і Юрій Гримчак, ані сторона захисту Луценка, ані керівництво СІЗО не мають на руках постанови суду, яка продовжувала б Луценку запобіжний захід.

"У зв'язку з тим, що термін затримання Луценка за рішенням Апеляційного суду закінчився вчора, його вже понад восьми годин утримують під вартою незаконно", - заявив Гримчак. Він додав, що народні депутати вимагатимуть від керівництва СІЗО надати інформацію про те, яку кількість людей, як і Луценка, без рішення суду, утримують під вартою.

Біля центрального входу до Лук'янівського СІЗО наразі зібралися близько 30 представників ЗМІ. Близькі родичі Луценка поки що до слідчого ізолятора не підійшли. Доній, Гримчак і дружина екс-міністра Ірина Луценко зайшли на територію СІЗО з вимогою звільнити Луценка у зв'язку із закінченням терміну його утримання під вартою.

Луценко заявила журналістам, що оскільки Печерський районний суд у своєму рішенні послався на постанову Апеляційного суду про запобіжний захід Луценку, не встановивши граничних термінів утримання, термін арешту закінчився вчора, отже, сьогодні "він має вийти з СІЗО з матрацом, телевізором і всім іншим, що в нього є".

Раніше в четвер джерело в силових структурах заявило, що Луценка не відпустять у п'ятницю з Лук'янівського слідчого ізолятора, бо постановою Печерського районного суду йому не змінено запобіжного заходу, і він залишиться під арештом до завершення судового слідства. Цю інформацію підтвердив відділ зв'язків зі ЗМІ Державної пенітенціарної служби.

Водночас депутат Гримчак заявив, що термін утримання екс-міністра під вартою поки що не продовжено. "23 квітня Апеляційний суд Києва встановив Луценку термін утримання під вартою по 26 травня. 23 травня суд розглядав цю проблему, і у рішенні суду йшлося, що жодних обставин для зміни запобіжного заходу немає. Тобто ми вважаємо, що суд таким чином просто підтвердив рішення апеляційного суду в минулому", - пояснив депутат.

"Навіть якщо хтось вважає інакше, у нас є рішення Європейського суду "Харченко проти України", де була схожа ситуація, там це вважається порушенням", - додав Гримчак.

Як повідомлялося, Печерський суд у понеділок призначив до розгляду по суті справу за обвинуваченням Луценка на 11.00 27 травня і не знайшов підстав для зміни йому запобіжного заходу: екс-міністр залишається під вартою. З будівлі Печерського районного суду Києва Луценка доправили до слідчого ізолятора, а не до лікарні швидкої медичної допомоги (ЛШМД), де він перебував раніше.

"У СІЗО Юрій Луценко подав офіційну заяву про відмову від голодування з 24 травня 2011 року. Процес виходу з голодування триватиме під контролем медичних працівників слідчого ізолятора", - повідомляла Державна пенітенціарна служба.

Нагадаємо, що Луценко перебуває у СІЗО з 26 грудня 2010 року. Підставою для арешту стало порушення проти нього кримінальної справи через обставини кар'єри, яку зробив його особистий водій Леонід Приступлюк в системі МВС з 2005 по 2010 роки, коли Луценко двічі був міністром.

Також йому інкримінують справу про отруєння екс-президента Віктора Ющенка, яку об'єднали разом зі справою про розтрату бюджетних коштів. Крім того, Луценку закидають ще й надто розкішне святкування Дня міліції.

Після того як Апеляційний суд Києва 21 квітня залишив його під вартою, продовжив його арешт до 27 травня, він заявив про те, що починає на знак протесту безстрокове голодування.

Екс-міністр не збирається припиняти голодування доти, доки не вирішиться питання щодо запобіжного заходу щодо нього.

Але з 8 травня Луценка з його згоди перевели до медичної частини СІЗО для забезпечення цілодобового медичного контролю. 10 травня слідчий Генпрокуратури дозволив перевести Луценка з медчастини СІЗО до лікарні швидкої допомоги для проведення медичного обстеження в умовах стаціонару.

В адміністрації Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги повідомили, що стан Луценка - середнього ступеня тяжкості. Про це йдеться в довідці, наданій слідчому Генпрокуратури. Лікарі зазначають, що Луценка було доставлено до лікарні в такому стані.

До Луценка з проханням припинити оголошену ним акцію голодування звернулися глава Української православної церкви - Київський патріархат Філарет, екс-глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар, діячі культури і звичайні українці, які надсилають свої листи на адресу "Народної самооборони".

З аналогічним проханням звернулася до Луценка екс-прем'єр України, лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко та інші соратники очільника "Народної самооборони".

Захисник: у СІЗО немає рішень суду, на підставі якого Луценко досі перебуває під арештом

У керівництва Лук'янівського слідчого ізолятора немає документів, на підставі яких екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко все ще перебуває під вартою.

Самого Луценка вже доправили до Печерського райсуду Києва, де, як очікується, у п'ятницю розпочнеться слухання його справи по суті, заявляє захисник Луценка, його дружина Ірина.

"Визначення суду, який відбувся 23 травня, у керівництва СІЗО немає (цим визначенням суду Луценку було відмовлено у зміні запобіжного заходу – ред.). Єдиний документ, який у них є - з датою утримання мого чоловіка під вартою, - це рішення Апеляційного суду і повідомлення прокуратури про те, що 17 травня справу Луценка передано з ведення прокуратури до суду", - повідомила Луценко журналістам у п'ятницю, вийшовши зі слідчого ізолятора.

Вона наголосила, що її чоловіка доставили до Печерського райсуду ще о 08.00. За словами Луценко, офіційно керівництво СІЗО надасть відповідь, на підставі чого вони його утримують під вартою. Дружина екс-міністра наголосила, що вона і народні депутати просили надати документи, на підставі яких СІЗО прийняло Луценка після судового засідання 23 травня.

"Депутати кажуть: відпускайте Луценка. Відповідь керівництва СІЗО: Луценко наразі у Печерському суді, його вивезли о 8 годині ранку", - розповіла Луценко. "На сьогодні підстави для утримання під вартою немає", - сказав журналістам народний депутат (фракція НУ-НС) Юрій Гримчак. За його словами, керівництво СІЗО повідомило, що рішення Печерського суду "десь є". Депутат стверджує, що ані захист, ані обвинувачення не читали цього рішення суду.

Обвинувальний вирок уже є - 8 років в'язниці, заявляє Луценко

Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявляє, що Генеральна прокуратура уже підготувала йому вирок суду у вигляді 8 років позбавлення волі. Про це Луценко заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам в Печерському районному суді Києва перед початком судового засідання у його справі.

"Я точно знаю, що обвинувальний вирок вже написаний. Там написаний термін – 8 років", - сказав він і наголосив, що цей вирок написаний "під диктовку Адміністрації Президента Генпрокуратурою". Водночас екс-міністр підкреслив, що на кожне обвинувачення у нього є неспростовні докази, які підтверджують його невинуватість.

В СИЗО депутатов и жену Луценко проинформировали о правовых основаниях содержания экс-министра под стражей

Первый заместитель начальника Управления Государственного департамента по вопросам исполнения наказаний в городе Киеве и Киевской области Сергей Старенький и начальник Киевского следственного изолятора Игорь Шейкин проинформировали народных депутатов и жену экс-министра внутренних дел Юрия Луценко Ирину Луценко о правовых основаниях содержания экс-министра под стражей, передает УНИАН.

Как сообщили в Отделе по связям со средствами массовой информации Государственной пенитенциарной службы Украины, сегодня приблизительно в 9 часов к Киевскому следственному изолятору прибыла группа народных депутатов и жена экс-министра с целью выяснения оснований для содержания под стражей в СИЗО Луценко.

Народные депутаты и Ирина Луценко встретились со Стареньким и Шейкиным, которые во время общения дали разъяснение по поводу правовых оснований содержания Луценко под стражей в СИЗО. Также должностные лица проинформировали, что сейчас Луценко находится вне пределов следственного изолятора согласно соответствующей заявки Печерского районного суда города Киева. Народным депутатам, которые обратились за разъяснениями, предоставлен письменный ответ на запрос.

Луценко просить перенести засідання суду через нездужання

Колишній глава МВС України Юрій Луценко просить перенести засідання суду через погане самопочуття.

"Прошу припинити засідання через стан здоров'я", - сказав він на засіданні Печерського райсуду в п'ятницю, пославшись на сильні болі в спині.

Луценко також укотре заявив клопотання про відвід головуючого судді Сергія Вовка через заангажованість. Крім того, він знову попросив скасувати рішення про взяття його під варту.

Луценко заявив, що, фактично, перебуває під вартою незаконно, тому що суд не надав СІЗО визначення суду про утримання його під вартою до закінчення судового слідства. "Ви не надали рішення, яке ухвалили на попередньому засіданні. Де-факто, я перебуваю під арештом без будь-яких підстав", - заявив Луценко в суді.

Клопотання були заявлені до початку судового слідства. Суддя оголосив список свідків. На засіданні відсутній захисник Леоніда Приступлюка (водій Луценка). Cправу розглядає колегія з трьох суддів, під головуванням Вовка.

Журналістів пустила до зали, біля суду прихильників Луценка практично немає. Суд вийшов до дорадчої кімнати для ухвалення рішення за заявою екс-міністра внутрішніх справ Луценка щодо відведення головуючого судді Вовка.

Між тим, невідомо, чи розглядатиме суд тільки клопотання про відвід, чи й інші клопотання, заявлені Луценком та іншими учасниками процесу. Зокрема, однією з причин перенесення засідання може бути відсутність захисника обвинуваченого Приступлюка, про що у процесі також було заявлено клопотання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 928 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ