Чт, 2024-04-25, 06:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 28 » До Києва їде делегація Венеціанської комісії
18:05
До Києва їде делегація Венеціанської комісії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У понеділок до Києва приїжджає делегація Європейської комісії за демократію через право, або, як її часто називають, Венеціанська комісія.

Експерти вивчатимуть конституційну ситуацію, яка склалася в Україні після скасування Конституційним судом змін до Основного закону, внесених у 2004-ому році.

Парламентська Асамблея Ради Європи ще у жовтні попросила Венеціанську комісію дати оцінку цим змінам. Упродовж двох днів члени делегації планують зустрітися з представниками влади та опозиції, а згодом надати свої висновки та рекомендації.

Приїзд європейських експертів не є несподіваним для української влади, оскільки планувався заздалегідь.

5 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулася до Венеціанської комісії з проханням дати оцінку рішенню Конституційного суду України щодо скасування політреформи 2004 року.

Тоді ж секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт заявив про майбутній візит, зауваживши зокрема, що сформована в Україні ситуація, коли внесені до Конституції зміни скасовуються через стільки років, є незвичною для європейської практики.

"Немає нічого особливого в тому, що через декілька років парламент вирішує удосконалити деякі попередні зміни в Конституцію. Але дійсно, украй незвичним є повне повернення конституційної реформи через декілька років після її ухвалення і особливо, коли це робить не парламент, який приймав цю реформу, а Конституційний суд. Ця ситуація, звичайно, непокоїть, бо виходить, що влада в Україні працювала кілька років на підставі неконституційної Конституції. І це створює проблему легітимності її дій і взагалі легітимності”.

Керівник Центру політико-правових реформ юрист Ігор Коліушко сказав , що для Венеціанської комісії в Україні є дуже багато питань, які повинні її зацікавити, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Венеціанська комісія як експертний робочий орган Ради Європи має своїм завданням оцінювати відповідність стандартам конституціоналізму в діяльності держав-членів Ради Європи. І на сьогодні, мені здається, в Україні є величезні проблеми в цій сфері".

Коліушко нагадує, що Україна, вступаючи до Ради Європи, добровільно взяла на себе зобов‘язання дотримуватися стандартів, які сповідуються тією організацією.

"Ці стандарти пов‘язані з верховенством права і уособлюються в конституціоналізмі на практиці насамперед. Не тільки в цьому питанні, але насамперед у ньому. І Венеціанська комісія як робочий орган Ради Європи уповноважена давати оцінку, наскільки дії держави сьогодні відповідають тим зобов‘язанням і тим стандартам, яким Україна повинна слідувати як член Ради Європи. Відповідно, якщо тут будуть великі розбіжності, і Україна не буде реагувати на поточні робочі зауваження моніторингових місій чи Венеціанської комісії, тоді може питання в Раді Європи про санкції щодо України. Спочатку про позбавлення голосу, потім про виключення з Ради Європи".

Раніше секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт сказав в ефірі українського телебачення, що на останній сесії комісії у нього "склалося враження, що українська влада готова співпрацювати з комісією, і вона це робитиме".

"Тому немає підстав зараз говорити, а що трапиться, якщо Україна не виконуватиме рекомендації комісії. Загалом, ніякі наші рекомендації не є обов`язковими для виконання України", - заявив Маркерт.

Зазначимо, що Конституційний суд визнав неконституційним Закон "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року №2222-ІV (так звана політреформа 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і ухвалення.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1059 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ