Пт, 2024-03-29, 01:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 26 » Європа занепокоєна політичним переслідуванням Тимошенко
17:20
Європа занепокоєна політичним переслідуванням Тимошенко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Європа занепокоєна тим, що справи проти лідера БЮТ Юлії Тимошенко можуть бути політично вмотивовані. Про це заявив речник Верховного представника Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, повідомляє прес-служба БЮТ.

"ЄС уважно спостерігає за останніми подіями у справі Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду України", - йдеться в заяві. "Ми висловлюємо наше занепокоєння припущеннями про політичну вмотивованість цих справ", - сказано в заяві.

"ЄС і далі підкреслюватиме для української влади необхідність поваги до верховенства права, яке передбачає справедливі, безсторонні та незалежні судові процеси", - сказано в заяві.

"Ми звертаємо увагу на небезпеку провокування відчуття того, що судові заходи застосовуються вибірково, тому ми наголошуємо на важливості гарантування максимальної прозорості розслідувань, судового переслідування та судових процесів", - зазначається в повідомленні.

Речник назвала ці принципи "особливо значущими" для країни, з якою ЄС має намір "вступити у глибші договірні відносини, побудовані на політичній асоціації". "Ми також нагадуємо, що Україна наразі головує у Комітеті міністрів Ради Європи", - додається в заяві.

Зазначимо, що це далеко не перше занепокоєне висловлювання з приводу вибіркового кримінального переслідування опозиційних діячів в Україні від представників ЄС. Крім того, подібні зауваження звучали і від США та інших представників світової спільноти.

Так, днями євродепутат від німецьких християнських демократів, представник Європейської народної партії Ельмар Брок зазначив, що ситуація із затриманням екс-прем’єра Тимошенко може обмежити європейську перспективу України. За його словами, хоча Тимошенко й відпустили після затримання, сам метод ведення кримінальної справи неприйнятний, і спостерігається чимало юридичних невідповідностей. "Це суперечить нормальним європейським правовим стандартам", - сказав Брок.

Різко засудили арешт Тимошенко й інші представники Європейської народної партії. "Арешт Юлії Тимошенко - свавільний акт і продовження односторонніх дій українського правосуддя проти опозиції", - заявляють вони.

Водночас президент фракції Європейської народної партії та християнських демократів в ПАРЄ Люка Волонте заявив, що гнів влади, спрямований проти опозиції, є жахливим початком головування України у Комітеті міністрів Ради Європи. У свою чергу президент Європейського парламенту Єжи Бузек висловив занепокоєння з приводу рішення суду щодо затримання лідера партії "Батьківщини" Тимошенко.

Крім того, ситуацію довкола подій, пов'язаних iз лiдеркою "Батькiвщини" Тимошенко, буде розглянуто на засiданнi бюро та постiйного комiтету Парламентської асамблеї Ради Європи, яке вiдбудеться у Києвi 26-27 травня.

Як повідомлялося, Німеччина теж уважно стежить за процесом навколо звинувачень у злочинах колишніх українських посадовців, зокрема екс-прем’єр-міністра Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що 24 травня під час перебування Тимошенко на допиті в ГПУ з'явилися повідомлення про її можливий арешт. Печерський райсуд Києва ухвалив затримати Тимошенко "для проведення слідчих дій", оскільки раніше вона, за твердженням слідства, ухилялася від них. Після 8 годин допиту Тимошенко все ж відпустили. У Генпрокуратурі заявили, що поки не бачать необхідності в арешті Тимошенко, але можуть удатися до цього заходу в майбутньому.

11 квітня Генпрокуратура порушила третю кримінальну справу проти Тимошенко за фактом перевищення службових повноважень при укладенні газових контрактів з Росією в 2009 році. Українська влада вважає, що ці контракти вкрай невигідні для України і змушують її платити занадто високу ціну за газ. Збитки, завдані екс-прем'єром, слідство оцінює на більш ніж 1,5 млрд грн.

Наразі досудове слідство у кримінальній справі щодо Тимошенко з газових контрактів завершено.

Тимошенко має право знайомитися зі справою де захоче. Основна мета – помістити її у ГПУ, переконаний Власенко

"Не існує такої норми права, яка зобов’язує підозрюваного або звинуваченого ознайомлюватися з матеріалами справи лише у приміщенні Генпрокуратури і лише у присутності слідчого. Це фантазії прес-служби Генпрокуратури", - сказав він.

Депутат нагадав, що натомість існує чітка норма закону, у якій зазначається, що, по-перше, ознайомлення з матеріалами кримінальної справи – це право звинуваченого, а не його обов’язок; а по-друге – ознайомлення має відбуватися у "розумні строки".

"Звичайно, хтось може вважати "розумним" строк ознайомлення з 14 томами кримінальної справи в один день. Чи навіть у 15 хвилин. Але при цьому існує усталена практика: в середньому на ознайомлення з одним томом справи йде приблизно тиждень копіткої роботи з матеріалами", - заявив Власенко.

Він зазначив, що кожен том кримінальної справи містить приблизно 300 сторінок документів. "Ми ж говоримо не просто про "погортати": ознайомлення означає уважне читання, аналіз, зіставлення, уточнення, консультації з фахівцями, підготовка клопотань, виявлення нестиковок у матеріалах", - пояснив Власенко.

"Основна мета Генеральної прокуратури – не ознайомити Юлію Тимошенко з матеріалами кримінальної справи. Після того як їм не вдалося помістити Тимошенко в СІЗО – вони хочуть помістити її хоча б у ГПУ", - переконаний захисник Тимошенко.

Нагадаємо, що після завершення досудового слідства Генпрокуратура дозволила Тимошенко скопіювати матеріали справи та ознайомлюватися з ними поза ГПУ. Та невдовзі екс-прем'єра зобов'язали приходити до слідчого задля ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Крім того, перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що справа щодо Тимошенко з газових контрактів складається з восьми томів і з нею можна якісно ознайомитися протягом 1-2 тижнів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 897 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ