Чт, 2024-04-25, 02:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 18 » ГПУ викриває: газові угоди з Росією підписувалися під погрозами Тимошенко
20:12
ГПУ викриває: газові угоди з Росією підписувалися під погрозами Тимошенко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко погрожувала екс-голові Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Олегу Дубині звільненням у разі його відмови підписати в січні 2009 року контракти з російським "Газпромом".

Про це в ході засідання тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування обставин підписання газових контрактів між НАК "Нафтогаз України" і компанією "Газпром" за часів прем'єрства Юлії Тимошенко повідомив заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін 18 травня, передає "Інтерфакс-Україна". Наразі Дубина ніяк не прокоментував дану заяву ГПУ.

Він уточнив, що Дубина міг підписати газові контракти, запропоновані російською стороною, але відмовився це зробити без відповідного рішення Кабінету міністрів.

"Подальші дії колишнього прем'єра ви знаєте: вона втрутилася у переговорний процес, вона втрутилася в дії суб'єкта господарювання, вона дала письмові вказівки укласти цей договір, вона вимагала це з погрозою звільнення Дубини з роботи", - сказав заступник генпрокурора.

Кузьмін також нагадав, що Тимошенко надала екс-голові "Нафтогазу України" урядову директиву на підписання газових угод з печаткою Кабінету міністра, хоча цей документ не був схвалений урядом колегіально.

Дубина зізнався в ході допиту, що не хотів підписувати угоду з "Газпромом"

У розпорядження "Української правди" потрапив протокол допиту колишнього керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини щодо обставин укладання газових угод з Росією в січні 2009 року.

Сьогодні цей допит є складовою кримінальної справи, порушеної проти Юлії Тимошенко.

Дубина зізнався в ході допиту, що не підписував би угоду з "Газпромом", якби довідався, що передані йому письмові директиви Юлії Тимошенко не були затверджені урядом України.

Дубина на допиті розповів, що він відмовлявся підписувати "газові угоди" без деректив КМУ, але Тимошенко його запевняла, що таке рішення буде.

"Згодом Тимошенко надала мені директиву Уряду затверджену нею особисто про укладання договору з Газпромом за базовою ціною 450 дол США за 1 тис куб м та вартістю транзиту 1,7 дол за транспортування 1 тис куб м газу на 100 км. У цій же дерективі йшлося і про переступку права вимоги на 11 млрд куб м газу "РосУкрЕнерго", який "Газпром" мав продати НАК "Нафтогаз України" по 154 дол США за 1 тис куб.", - сказав Дубина на допиті.

Він розповів, що був впевнений, що на директиві була підпис Тимошенко і відбиток синьої печатки Кабміну. Крім того, в його присутності Міністр палива та енергетики України Продан Ю. В. особисто завізував цю дерективу.

Також колишній керівник "Нафтогазу" сказав, що просив президента Ющенка взагалі відкликати його з переговорів, щоб не укладати газовий контракт, але той відмовився.

"Незважаючи на це, я зробив останню спробу не підписувати цей контракт і по телефону, доповідаючи Президентові України Віктору Ющенку просив відкликати мене з переговорів, але він сказав, що йому вже все доповіла Тимошенко. Лише після цього я був вимушений підписати угоду з "Газпромом", - наголосив Дубина на допиті.

Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко ще в лютому 2009 року схвалив своїм указом рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про проведення Генеральною прокуратурою та Службою безпеки перевірки дотримання українськими посадовцями українського законодавства під час проведення переговорів та укладення з РФ контрактів щодо постачання і транзиту природного газу.

Генпрокуратурі та СБУ було доручено перевірити дотримання порядку підготовки та затвердження директив на переговори, а також дотримання самих директив під час проведення переговорів.

При цьому в рішенні РНБО зазначалося, що одноосібне визначення прем'єром Юлією Тимошенко директив для української делегації та низка умов підписаних контрактів становлять суттєві ризики для України.

Зокрема, рада називала базову ціну на газ (450 доларів за 1000 кубічних метрів – ред.) у формулі, затвердженій у контракті НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" на 2009-2019 роки, економічно необґрунтованою та однією з найвищих у Європі.

Нагадаємо також, що 19 січня 2009 року голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина й керівник ВАТ "Газпром" Олексій Міллер підписали контракт купівлі-продажу газу на 2009-2019 роки.

11 квітня 2011 року Генпрокуратура порушила проти Тимошенко справу за фактом перевищення влади та службових повноважень під час укладення газових контрактів у 2009 році. 15 квітня ГПУ порушила справу проти екс-голови "Нафтогазу" Дубини за "перевищення влади".

Раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко уже заявляв, що газові угоди 2009 року були підписані під особистим тиском Тимошенко.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 904 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ