Сб, 2024-04-27, 01:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 13 » Індійських "людей-богів" запитують про їхнє багатство
21:23
Індійських "людей-богів" запитують про їхнє багатство
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Століттями вони славилися босоногими аскетами, які все життя самотньо медитують у Гімалаях, зазначає The Washington Post. "Але сьогодні індійські гуру, чудотворці і духовні наставники стали досвідченими у мирському житті впливовими людьми, вони керують колосальними імперіями у сфері бізнесу та благодійності, займаються політикою і маніпулюють ЗМІ", - пише журналіст Саймон Деньєр.

До "релігійного бізнесу" виникають питання, тим більше що в останні місяці знайдено сховища з коштовностями і грошима, задекларовано майно на сотні мільйонів або навіть мільярди доларів, звучали звинувачення у відмиванні грошей.

Дедалі більший вплив і заможність індійських гуру в останні 20 років віддзеркалює зростання рівня життя і почасти популярність політичного руху індусів-націоналістів. Але здебільшого це прояв крайньої релігійності індійців, зауважив історик Рамчандра Гуха. "Релігійність виражається в тому, що божеству - хоч кам'яному, хоч живому - приносять в дар гроші й коштовності", - пояснив він. Деякі соціологи вважають, що індійці із середнього класу відчувають шизофренічну роздвоєність. Вони вважають, що ідеальний спосіб життя - аскетизм, але дотримуватися такого способу життя не можуть і тому жертвують гроші релігійним лідерам.

Після смерті Саї Баби, що помер в квітні, в його особистих покоях знайшли 2,8 млн доларів готівкою, а також золото і срібло на 5 млн доларів. "У шафах лежали мішки з діамантами, сотні ряс, понад 500 пар взуття, десятки флаконів з парфумами і лаком для волосся", - йдеться в статті. Послідовники Саї Баби запевняють, що в нього ніколи в житті не було банківського рахунку, але траст, заснований в його ім'я, має приблизно 10 млрд доларів.

Гуру Баба Рамдев, як і телепроповідник у США, добре вміє користуватися сучасними ЗМІ. Його щоденну передачу дивляться щонайменше 30 млн осіб. "Але коли в червні він долучився до народного руху проти корупції чиновників, оголосивши недовге голодування, поліція побила його прихильників і застосувала проти них сльозогінний газ, а самого Рамдева примусили задекларувати його майно", - пише газета. Як виявилося, капіталізація його фонду - 250 млн доларів. "Імовірно, тут враховано його Університет йоги, але навряд чи враховані острів у Шотландії, яким він володіє, або його транснаціональні компанії, зокрема виробник аюрведичних ліків та ліків з трав", - мовиться в статті.

Уряд визнав Рамдева політичним суперником. Спочатку він звинуватив його у відмиванні грошей, а потім почав розслідувати те, чи платить він прибутковий податок. Та хоч як би там було, прихильники часто пишаються багатством своїх гуру, зауважує індійський оглядач Сантош Десаї.

"Деякі з самозваних людей-богів - шахраї або шарлатани, але багато дарують своїм послідовникам незмірну духовну їжу", - зазначає газета. Вчення Саї Баби зробилося популярним і впливовим, а його рідинне бідне село Путтапарти перетворилося на невелике місто зі своїм аеропортом, безкоштовною лікарнею, університетом, спортивними спорудами тощо.

Неминуче виникли питання, чи звітують гуру про витрати коштів і в чиї кишені потрапляють гроші. "Незабаром після смерті гуру поліція зупинила машину, на якій з Путтапарти намагалися вивезти майже 1 млн доларів готівкою", - йдеться в статті. Жителі закликали управляти спадщиною Саї Баби більш прозоро. "Але мало хто з його адептів, зокрема деякі провідні індійські політики і промисловці, а також Голді Хаун і засновник Hard Rock Cafe Айзек Тігретт, цим схвильовані", - зауважує газета.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1019 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ