Пт, 2024-04-26, 00:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » InoPressa. На порядку денному НАТО: Афганістан і "практична співпраця" з Росією
16:32
InoPressa. На порядку денному НАТО: Афганістан і "практична співпраця" з Росією
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

НАТО має намір з помпою прийняти в Лісабоні нову Стратегічну концепцію, пишуть ЗМІ, проте питання, як взаємодіяти з Росією, залишається відкритим. У статті, приуроченій до саміту, Барак Обама назвав головним афганське питання і закликав Північноатлантичний альянс "перезавантажити" відносини з Росією за зразком російсько-американського процесу.

У статті, присвяченій саміту НАТО в Португалії, німецький SPIEGEL ONLINE пише: "Терористичні атаки на Нью-Йорк 11 вересня 2001 року, загроза хакерських атак в Інтернеті і бомби ісламських терористів, а також війна в Афганістані змінили світ. Все це НАТО має взяти до увагу, і тут розбіжностей серед членів немає". Але якою має бути роль військового альянсу в часи, коли вороги частіше діють, обв'язавшись поясом шахіда, а не вдаючись до електронно-керованої ядерної зброї? І хто насправді є ворогом НАТО? Дискусії з цих питань не вщухають, і нова Стратегічна концепція навряд чи покладе їм край.

Що стосується відносин з Росією, то автори вказують, що в Берліні, Парижі і Вашингтоні після приходу до влади Обами росіян розглядають передусім як союзників, з якими пов'язують спільні інтереси: боротьба з ісламістським терором, наркотрафіком і ядерним озброєнням Ірану. Деякі авторитетні політики Німеччини навіть говорять про можливе членство Росії в НАТО. Але, наприклад, в чеському МЗС подібні погляди вважають наївними - і таку думку поділяють багато східноєвропейських країн. "Враження від російської військової операції в Грузії ще дуже свіжі, - пишуть оглядачі, - як, утім, і від кібератаки на Естонію, за якою напевно стоять росіяни".

Суперечливими залишаються і позиції партнерів по Альянсу в питанні ядерного роззброєння, йдеться в статті. Якщо Німеччина готова вписати це питання в нову концепцію, то французи і британці стоять на тому, що ядерний потенціал - питання суто національного характеру, зазначає видання.

The International Herald Tribune публікує статтю президента США Барака Обами, приурочену до відкриття саміту НАТО. Обама дає високу оцінку відносинам США з європейськими союзниками та партнерами і називає НАТО "найуспішнішим альянсом в історії людства". Перше місце в порядку денному лісабонського саміту Обама відводить Афганістану. На початку наступного року він пропонує почати "передачу відповідальності" афганській владі, з прицілом на те, щоб до кінця 2014 року афганські збройні сили взяли на себе підтримання безпеки в країні.

Завдання нової Стратегічної концепції НАТО Обама бачить у пристосуванні до загроз XXI століття. Її ядром має стати стаття 5 чинного Статуту, згідно з якою "напад на одного з членів прирівнюється до нападу на всіх". Окремо йдеться про протиракетну оборону території НАТО, яку Обама пропонує реалізувати в рамках проголошеного ним торік "поетапного адаптивного підходу" за "глибшу співпрацю" - зокрема і з Росією. Обама вважає можливим виробити в Лісабоні "умови для скорочення ядерних арсеналів", щоб у майбутньому прийти до "світу без ядерної зброї". При цьому президент обіцяє, що США будуть "зберігати безпечний, надійний і ефективний" ядерний арсенал.

"Завдяки присутності на саміті президента Дмитра Медведєва ми можемо відновити практичну і взаємовигідну співпрацю між НАТО і Росією", - продовжує Обама. Він закликає Альянс "перезавантажити" відносини з Росією за зразком аналогічного російсько-американського процесу. "А просуваючись у співпраці з протиракетної оборони, ми зможемо спрямувати джерело колишніх розбіжностей в джерело співпраці, що протистоїть спільній загрозі", - вважає президент США.

Зближенню між Росією і Заходом загрожують спроби республіканців у Сенаті США підірвати договір про СНО, звертає увагу The Guardian у редакційному коментарі. Рішення Барака Обами переглянути політику неоконсерваторів на російському напрямі стало його великим зовнішньополітичним досягненням, і "перезавантаження" принесло реальні дивіденди. Воно змінило відносини Польщі з Росією, що вирізнялися напруженістю, привело до появи нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО), забезпечило підтримку Росією санкцій проти Ірану і припинення постачань Тегерану ракет протиповітряної оборони С-300.

Весь цей прогрес тепер опинився в небезпеці через погрози республіканців перешкодити ратифікації договору про СНО, констатує британська газета. Російський президент Дмитро Медведєв "буде присутній на саміті НАТО, який розпочинається сьогодні в Лісабоні, радше як потенційний учасник, ніж упертий сусіда", вважає видання, рекомендуючи співпрацювати з Росією щодо ПРО, підвищити рівень взаємодії між НАТО і Росією і реформувати Раду Росія-НАТО. "Вся Європа виграла б від цього, - підсумовує видання: - холодна війна, яка ще й досі живе в головах деяких сенаторів, могла б нарешті стати надбанням історії".

Саміт НАТО в Лісабоні має скористатися можливістю, створеною "перезавантаженням" американсько-російських і польсько-російських відносин, щоб зробити крок у бік євроатлантичного співтовариства безпеки, вільного від розмежувальних ліній і внутрішніх загроз, пишуть у The New York Times Оксана Антоненко з Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні та Ігор Юргенс, голова правління Інституту сучасного розвитку в Москві.

"НАТО, ухвалюючи Стратегічну концепцію, також має виробити стратегічну концепцію НАТО-Росія - нову стратегію відносин між НАТО і Росією", - пишуть автори статті, викладаючи своє бачення її ключових елементів.

Ніколи з моменту закінчення холодної війни умови для нової співпраці між Москвою і Альянсом не були аж такими сприятливими, незважаючи на наявні перешкоди, пише Стефан Бюссар у швейцарській Le Temps. У рамках саміту НАТО в Лісабоні 19-20 листопада Північноатлантичний альянс має ухвалити свою нову стратегію, проте головним питанням саміту видання називає "дуже символічну зустріч Росія-НАТО, в якій візьме участь російський президент Дмитро Медведєв". Це буде першим засіданням на високому рівні Ради Росія-НАТО після російсько-грузинського конфлікту літа 2008 року.

Видання також викладає думку лондонського експерта Оксани Антоненко, яка вважає, що в Лісабоні "існує унікальна можливість, якої не було з моменту закінчення холодної війни". "Відносини між США і Росією значно поліпшилися. Вперше НАТО і Росія реально потребують одне одного. Обидві сторони вкрай стурбовані війною в Афганістані. Нарешті, фінансова криза змусила Росію і НАТО скоротити військові бюджети". Оптимізм дослідниці поділяють і інші експерти, але всі вони свідомі того, що існують перешкоди на шляху до доби нових відносин, пише видання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1116 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ