Ср, 2024-05-01, 07:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 1 » InoPressa. "Запаморочлива" толерантність
20:50
InoPressa. "Запаморочлива" толерантність
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Незвичайний прояв політичної толерантності з боку нового мера Москви - так трактують західні ЗМІ дозвіл провести акцію на підтримку 31-ї статті Конституції РФ. У центрі Москви минулої неділі оратори кричали з трибуни через підсилювачі: "Росія без Путіна", а міліція, всупереч звичаю, нікуди їх не волокла - крім хіба лимоновців, які пиляли огорожу й запускали феєрверки.

Скромна акція протесту - знак запаморочливих змін, визнали російські активісти, йдеться в коментарі The New York Times з приводу проведення в Москві традиційного мітингу опозиції на захист 31-ї статті російської конституції, який цього разу дозволила влада.

Демонстрація, яка відбулася ввечері в неділю на Тріумфальній площі, аж ніяк не була грандіозною, повідомляє кореспондент. "Організатори стояли в кузові вантажівки і зверталися до присутніх через дешеві колонки. Слухачі були затиснуті між металевими огорожами, якими площа перегороджена через будівництво підземної автостоянки. Але й цього було достатньо, - пише Елен Баррі. - Голова поморочилася від самих лише вигуків "Росія без Путіна", які віддавалися луною в колонаді Концертного залу ім. Чайковського".

"Я вважаю, що це завершення одного етапу боротьби і початок нового. Сьогодні ми проведемо демонстрацію. Наступного разу ми попросимо їх прибрати огорожу. Потім ми зажадаємо права на проведення маршу", - заявив директор "Меморіалу" Олег Орлов.

Нова позиція влади спровокувала чвари між лідерами "Стратегії-31" - Едуардом Лимоновим та Людмилою Алексєєвою, яка, як пише газета, "своєю суворістю і пихою нагадує вчительку з багаторічним стажем". Лимонов затаврував презирством Алексєєву за згоду на обмеження, накладені мерією, і призначив альтернативний мітинг у неділю на тому ж місці. Міліція повідомила, що заарештувала 27 осіб на несанкціонованій демонстрації, а саме тих кількох, котрі пиляли огорожу й запускали феєрверки.

Демонстрантам дозволили вилити обурення на адресу Путіна, пише The Financial Times, називаючи це "незвичайним проявом політичної толерантності з боку нового мера Москви". Мітинг зібрав близько 1500 осіб, міліція, всупереч звичаю, нікуди не волокла ораторів, лише кількох опозиціонерів, зокрема Лимонова, ЗМОП затримав ще до початку мітингу, як свідчить Чарльз Кловер.

На думку лідера "Солідарності" Бориса Нємцова, влада змінила свою позицію не завдяки звільненню Лужкова: воно просто стало зручним приводом для відмови від неефективного курсу на репресії. "Демонстрації завжди забороняв не хто інший, як Путін, - заявив Нємцов. - Залишаються цензура, лжевибори, корумповані суди, а Ходорковський все ще за ґратами. Ця демонстрація - не зміна курсу, це тільки ознака, що опозиція отримала маленьку перемогу".

Попередні 9 подібних демонстрацій були розігнані міліцією, нагадує The Los Angeles Times. Новий мер Москви акцію 31 жовтня дозволив, але якщо цей крок мав натякнути, що за спробами зірвати попередні мітинги стояв Лужков, а не Кремль, то опозиція не повірила, відзначає кореспондент.

"Дозвіл на цю маніфестацію - черговий жест, яким новий мер Сергій Соб'янін, мабуть, хоче дистанціюватися від свого попередника, ветерана Юрія Лужкова, звільненого у зв'язку з "втратою довіри" після 18 років перебування на цій посаді", - пише іспанська El Mundo. При цьому влада постаралася обмежити кількість учасників 800 особами, з чим погодилася Гельсінська група та інші правозахисні організації, але аж ніяк не вороже налаштовані до режиму, більш радикальні групи на кшталт необольшевиків Едуарда Лимонова, йдеться в публікації. Деякі з них прорвалися на площу, викрикуючи антиурядові гасла, що призвело до сутичок з поліцією і декількох затримань. Оточення з міліцейських автобусів і металодетектори утруднювали прохід на площу, викликали деяке роздратування у громадян, додає видання.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 908 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ