Пт, 2024-03-29, 11:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 24 » Ісландський вулкан цьогоріч більш потужний, ніж торішній
14:47
Ісландський вулкан цьогоріч більш потужний, ніж торішній
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Вулкан Грімсвотн, який почав вивергатися в Ісландії в ніч проти 22 травня, викидає в десятки разів більше попелу, ніж Ейяф'ятлайокудль, виверження якого торік паралізувало авіасполучення в Європі та Північній Америці. Про це повідомив британський вулканолог Дейв Макгарві з Відкритого університету в Мілтон-Кейнеc, повідомляє NEWSru.co.il.

Як зазначив науковець, Грімсвотн викидає в атмосферу в 10-100 разів більше попелу, проте попільні частинки більші та важчі й швидше осідатимуть на землю.

Геофізик Метеослужби Ісландії Сігурлауг Х'ялтадоттір підтвердила, що нинішнє виверження значно сильніше торішнього виверження Ейяф'ятлайокудья. За словами вулканолога, Грімсвотн викидає базальтовий попіл, який не містить такої кількості з'єднань кремнію, як у випадку Ейяф'ятлайокудля.

"Кремнієва магма в'язкіша і, отже, провокує могутніші вибухи. Водночас базальтова магма продукує попіл тільки у присутності води або льоду", - сказала Х'ялтадоттір.

Тимчасом, через загрозу поширення вулканічному попелу, британська авіакомпанія British Airways скасувала всі рейси між Лондоном Шотландією щонайменше до 14.00 вівторка.

Шотландська авіакомпанія Loganair також скасувала майже всі рейси, заплановані на вівторок, 24 травня, через наближення хмари попелу від ісландського вулкана Грімсвотн, повідомили на веб-сайті представники авіакомпанії. Керівники Loganair взяли до уваги прогноз Метеорологічної служби Великобританії і вирішили скасувати рейси, за винятком польотів на Оркнейські острови.

Британські метеорологи раніше повідомили, що 24 травня над Шотландією може утворитися хмара вулканічного попелу великої щільності. Представники шотландської авіакомпанії закликали пасажирів звертатися на веб-сайт по додаткову інформацію про авіарейси.

За твердженнями експертів, попіл від вулкана Грімсвотн до кінця понеділка - вівторка досягне східного краю Ірландії, північних районів Шотландії та Росії. Ситуація ускладнюється тим, що найближчим часом не буде такого вітру, який зміг би розігнати хмару.

Поки що закритим залишається повітряний простір над Ісландією і частиною Гренландії.

Тим часом виверження ісландського вулкана Грімсвотн внесло значні корективи до графіка перельоту з Ірландії до Лондона президента США Барака Обами. Через хмару попелу, яка наближається до Сполученого Королівства, глава Білого дому опинився разом із дружиною Мішель в аеропорту "Стенстед" на північ від Лондона на півдоби раніше.

Вулкан Грімсвотн заввишки в 1,725 метра, розташований на нежилому льодовику Ватнайокулль, є найбільш геологічно активним вулканом Ісландії. За останніх 800 років він вивергався щонайменше 60 разів. Останні, відносно слабкі, виверження сталися в 1983 і 1998 роках. Востаннє Грімсвотн вивергався 2004 року. Проте, за словами науковців, останніми роками в Ісландії розпочався цикл активізації тектонічної діяльності, і виверження вулканів стають все потужнішими.

У результаті виверженням, яке почалося в ніч проти 22 травня, з'явився стовп диму і попелу заввишки 20 км. Ісландська влада вирішила закрити повітряний простір у радіусі 220 кілометрів від вулкана. Крім того, влада закрила основний міжнародний аеропорт держави через активність вулкана.

Синоптики також повідомили, що попіл ісландського вулкана Грімсвотн на цьому тижні може дійти до низки європейських країн.

Нагадаємо, що торік виверження ісландського вулкана Ейяф'ятлайокудль паралізовало повітряне сполучення Європи та Північної Америки.

Виверження вулкана Ейяф'ятлайокудль за 200 кілометрів на схід від столиці Ісландії Рейк'явіка почалося 14 квітня 2010 року. В атмосферу було викинуто величезну хмару попелу, що призвело до закриття повітряного простору над значною частиною Старого Світу.

За даними організації з контролю за безпекою повітряного руху, з 15 квітня по 21 квітня 2010 року в Європі було скасовано понад 100 тисяч авіарейсів. В результаті запровадження цього надзвичайного заходу були буквально паралізовані 313 аеропортів у всій Європі. Авіакомпанії втратили тоді близько 2,2 мільярда доларів, приватні особи - не менш як 1,6 мільярда доларів. 8,2 мільйона авіапасажирів втратили свої квитки.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 937 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ