Ср, 2024-04-17, 01:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 27 » Харків, Одеса і Суми шанують пам'ять про жертви Голодомору круглими столами, телемарафонами і кінопереглядами
15:16
Харків, Одеса і Суми шанують пам'ять про жертви Голодомору круглими столами, телемарафонами і кінопереглядами
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні у Харкові стартував телемарафон "Дзвони пам’яті”, присвячений вшануванню жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомили у прес-центрі "Майдан Свободи”, протягом кількох днів харківські історики, дослідники Голодомору, журналісти, правозахисники у прямому ефірі телеканалу "Фора" обговорюватимуть питання, пов’язані із дослідженням різних аспектів Голодомору як геноциду українського народу, і вшануванням пам’яті жертв цього злочину.

- Дніпропетровські чиновники проігнорували церемонію пошани пам'яті жертв Голодомору
- В Одесі відбувся круглий стіл присвячений Голодомору: область є одною з найбільш постраждалих
- В Сумах сьогодні пройшло скорботне віче пам'яті жертв Голодомору

Саме цій темі було присвячене перше включення з "Майдану Свободи", у якому взяли участь головний редактор інтернет-порталу "Голодомор 1932-1933 років. Харківська область" Ніна Лапчинська, кандидат історичних наук Олег Яцина, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, директор Валківського краєзнавчого музею Тамара Поліщук.

Зокрема, Лапчинська поінформувала телеглядачів про те, що у Києві створено Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років, і зачитала звернення Комітету до співвітчизників. Також вона повідомила, що аналогічний комітет створено на Харківщині. До нього увійшли представники ряду громадських організацій, у тому числі обласна молодіжна організація "Спілка активної молоді", Молодіжний націоналістичний конгрес у Харківській області, обласна громадська організація "Воля", облорганізація "Молодої Просвіти", облорганізація "Зелений фронт" та інші.

Як сказала Лапчинська, харківський громадський комітет планує провести низку заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору, серед яких - показ та обговорення документальних фільмів про Голодомор, відкриття документальної виставки, презентація книг тощо. Сьогодні у Харкові, на майдані Свободи, відбудеться акція "Запали свічку".

У свою чергу, Захаров наголосив на тому, що вшанування пам’яті жертв Голодомору має відбуватися на державному рівні, оскільки це найбільша трагедія українського народу. Правозахисник вважає, що держава має створювати умови для подальших досліджень теми Голодомору, до яких мають долучатися не лише історики, а й правозахисники і юристи. Адже правова кваліфікація Голодомору, на його думку, має дуже велике значення не тільки для українського, а й для світового співтовариства, яке досі не має єдиної думки щодо визначення Голодомору як геноциду. Це знайшло своє відображення і у квітневій резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка визнала Голодомор злочином проти людяності та закликала країни колишнього Радянського Союзу відкрити свої архіви, а дослідників - здійснювати спільні дослідницькі програми, сказав Захаров.

Завтра у рамках телемарафону "Дзвони Пам’яті" у прес-центрі "Майдан свободи" відбудеться презентація книги "Голодомор 32-33 рр. в Україні за документами ГДА СБУ. Анотований довідник".

В Одесі відбувся круглий стіл присвячений Голодомору: область є одною з найбільш постраждалих

В Одесі представники влади та активістів партій і громадських організацій взяли участь у скорботній церемонії покладання квітів та композицій із житніх та пшеничних колосків до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років на Лідерсівському бульварі.

Мер Одеси Олексій Костусєв не прийшов на скорботний захід, а голова Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук прибув до пам’ятника на півгодини раніше, ніж було оголошено.

Представники місцевої влади поклали корзини квітів до підніжжя пам’ятника і, відмовившись від спілкування з журналістами, вирушили до будівлі облдержадміністрації.

О 16.00 представники громадськості міста візьмуть участь в акції "Запали свічку!", що відбудеться на Соборній площі.

Обговоренню проблематики політичних репресій більшовицької влади проти українського народу був присвячений напередодні круглий стіл, скликаний за ініціативи деканату історичного факультету Одеського національного університету ім. Іллі Мечникова. За словами декана В’ячеслава Кушніра, науковці і студенти продовжують збирати свідчення про трагічні факти 1932-33 років, адже відомо, що Одещина є однією з найбільш постраждалих областей від Голодомору. Дослідники зазначають, що впродовж тих двох років місцевою міліцією було порушено 23 кримінальні справи за фактами канібалізму.

У Сумах сьогодні пройшло скорботне віче пам`яті жертв Голодомору.

Поминальну панахиду біля монументу жертвам Голодомору відслужив ігумен Афанасій Української православної церкви Київського патріархату.

Представники громади вшанували пам`ять загиблих хвилиною мовчання та поклали до підніжжя монументу квіти і композиції із пшеничних та житніх колосків. Також тут було запалено свічки. Відомий український кобзар Микола Мошик виконав "Думу про Голодомор".

Із представників керівництва міста і Сумської області на захід прибув лише заступник міського голови Сум Віктор Волонтирець, якого на останніх місцевих виборах партія "ВО "Батьківщина" висувала на посаду мера (у підсумку зайняв друге місце - ред.).

Сьогодні ж у Сумах відбудеться покладання квітів на місці масових поховань жертв Голодомору в районі Лучанського кладовища. О 16.00 хвилиною мовчання сумчани вшанують пам`ять жертв Голодомору біля скверу імені Тараса Шевченка. Тут же відбудеться акція "Запали свічку". захід - вільний. Увечері в Сумах відбудеться перегляд фільму "Голод 32-33".

Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1028 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ