Пт, 2024-04-19, 01:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 10 » Кияни дихали діоксином: дим, який накрив столицю, смертельно небезпечний
14:35
Кияни дихали діоксином: дим, який накрив столицю, смертельно небезпечний
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Учора кияни в офісах, на зупинках і в магазинах обговорювали лише одну новину - запах горілого, через який не могли спати жителі Теремків, Нивок, Русанівки, Оболоні. Дивний серпанок навіть налякав пасажирів аеропорту "Бориспіль".
"У районі Вишгорода горіло приватне сміттєзвалище, але його швидко загасили. За попередньою інформацією, це був підпал. Горіли побутові відходи - пластикові пляшки, кульки зі сміттям. Мабуть, вони й виділяли запах "хімії", - каже начальник прес-служби главку МНС Київської області Вікторія Рубан.

За інформацією "Газети по-киевски", пожежу на сміттєзвалищі у селі Нові Петрівці Вишгородського району намагалися загасити ще від суботи. Високий стовп диму над лісом був видний за декілька кілометрів. Над вогнищем дим застилав майже все навколо.

Рятувальники поливали водою тільки краї пожежі, щоб вогонь не перекинувся на ліс. Близько десятка вантажних машин висипали на гори сміття пісок, а гусеничні трактори розтягували і утрамбовували його по всій палаючій території звалища. Гасити пожежу допомагали і київські пожежні частини - але від них вже мало що залежить: все вирішує техніка комунальників.

"Заливати водою вогнище пожежі немає сенсу, - сказав заступник начальника управління Вишгородського МНС Валерій Павленко. - Це не допоможе, оскільки глибина залягання сміття - чотири метри. У неділю ми вилили на краї вогнища 300 кубів води, і сьогодні ллємо. Горіло тут не все звалище, а близько 500 кв м: зараз залишилося засипати піском 300 кв м. Гасити дуже важко, сміття горить, як торф. Там, на глибині, він палає, а зверху тільки спалахує, тліє".

Рятувальники кажуть, що пожежа сталася через неймовірну спеку. Спалахнули легкозаймисті речовини, яких на звалище вивозять у незліченній кількості.

"Дим від звалищ, що горять, дуже небезпечний для здоров'я, - пояснює Валерій Станкевич, завідувач Лабораторії гігієни ґрунту і відходів Інституту комунальної гігієни. - Дуже токсичні, коли горять, поролон, плівка, пластмаса... Список можна продовжувати до нескінченності. Перші ознаки отруєння: нудота, блювота, порушення дихання, непритомність. Вдихати отруйний дим особливо небезпечно для астматиків, оскільки першими під удар потрапляють легені. Отруєння таких хворих токсичними речовинами призводить до загострення, а іноді до передчасної смерті".

Інші фахівці з лор-захворювань говорять, що дим від торфовищ і звалищ, які горять, може викликати закладення носа, запалення слизової оболонки гортані. Але до ризику схильні ті, хто перебуває поблизу пожежі: на киянах так істотно ця пожежа на звалищі позначитися не могла. За словами лікарів, якщо немає змоги покинути місце спалаху, необхідно надягати маску і міняти її що 2-3 години.

У лабораторії спостережень за забрудненням повітря Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО), яка робила виміри в різних районах Києва відразу після пожежі на звалищі, стверджують, що небезпеки для здоров'я киян немає.

"На Оболоні, яка найближче до Вишгороду, рівень концентрації забруднювальних речовин в повітрі після загоряння на звалищі не піднявся", - цитує "Сегодня" начальника лабораторії Ніну Ротач. За її словами, в місті є перевищення в 5-7 разів норми по формальдегідах у повітрі (у великих дозах провокує захворювання дихальної системи і судин). "Але це через спеку", - стверджують у МНС.

Правда, голова Української екологічної асоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко припускає, що в повітря над Києвом потрапив діоксин. "Діоксин, який провокує ракові пухлини, виділяється при згоранні побутового пластика - пляшок, кульків. На звалищі, де він просто тлів, температура якраз була такою, за якої він і виділяється. У ЦГО просто немає такої апаратури, яка могла б виявити отруту", - сказав Самойленко.

Через аномальну спеку медики вже фіксують проблеми. "За моїми спостереженнями, смертність зросла приблизно удвічі", - сказав лікар невідкладної допомоги поліклініки "Русанівка" Микола Твердохліб. Крім того, збільшилася кількість скарг від літніх людей, гіпертоніків і сердечників.

Як обіцяють синоптики, наступні кілька днів кияни відпочинуть від виснажливої спеки. Температура опуститься до 32-34, підуть дощі з грозами, які освіжать місто. "Але ці дощі не зможуть загасити тліючі торфовища, оскільки пройдуть далеко не скрізь", - каже начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, до кінця тижня температура підніметься до 37-39 С, і спека відступить лише після 24 серпня.

У найближчих 5-7 років влітку буде така ж спека, повідомив директор Інституту гідрометеорології Володимир Осадчий.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1025 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ