Пт, 2024-04-26, 16:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 30 » Київ суне до Митного союзу зі своєю незрозумілою "формулою"
16:18
Київ суне до Митного союзу зі своєю незрозумілою "формулою"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Українська сторона поки що не почала формальних переговорів з країнами Митного союзу з приводу вироблення механізму співпраці за формулою "3+1", проте веде певну підготовчу роботу в цьому напрямі, повідомляють в Міністерстві закордонних справ.

"Якісь формальні переговори з цього приводу ще не ведуться, але підготовча робота вже почалася", - сказав в.о. директора першого територіального департаменту МЗС України Віктор Нікітюк в ексклюзивному інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, відповідаючи на запитання з приводу того, чи ведуться вже роботи над виробленням механізму співпраці України із Союзом.

Він пояснив, що передбачається виробити за участю зацікавлених центральних органів виконавчої влади певну переговорну позицію України, підготувати її для передачі країнам-учасницям Митного союзу. Така позиція, за словами дипломата, має передбачати підписання певного рамкового документа, який регулював би цю співпрацю.

"Для того щоб визначити зміст цієї формули "3+1", потрібно нам для себе визначити, який саме механізм ми маємо на увазі, - підкреслив Нікітюк.

Він також додав, що окрім цього потрібно обговорити з потенційними партнерами, країнами-членами Митного союзу, сам механізм, розробити рамки. "Це може бути або меморандум, або рамкова угода, які б визначали, що таке формула "3+1", яке її наповнення, як вона діятиме, які потрібно буде підписати конкретні документи для того, щоб ця формула запрацювала", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, що раніше Янукович висловився за зближення країни з Митним союзом за формулою "3+1". За словами президента, це дасть змогу забезпечити реальний курс на зближення європейського і євразійського економічних просторів.

Водночас президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Україна має зробити самостійний вибір щодо вступу до Митного союзу з Росією або приєднання до зони вільної торгівлі з Євросоюзом, зазначивши, що поєднання цих двох процесів неможливе.

Водночас секретар комісії союзу Cергій Глазьєв зазначив, що Україна так і не пояснила, що мається на увазі під форматом "3+1". "Жодних пояснень за форматом "3+1" не було. Більш того, я можу довести, що досягти прогресу поза Митним союзом буде неможливо. Потенціал зони вільної торгівлі (ЗСТ) для полегшення кооперації повністю вичерпано. Єдиний варіант - повноцінна участь України в роботі МС. Всі інші формули не мають під собою ґрунту, і ми поінформували Київ про це", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що Україна може приєднатися до протоколу про створення Митного союзу Єдиного економічного простору з Росією, Бєларуссю і Казахстаном у липні. При цьому Україна не має наміру відмовлятися від євроінтеграції, і наступним етапом буде підписання договору про зону вільної торгівлі між Митним союзом і ЄС.

Проте представники європейського співтовариства впевнені, що Митний союз з Росією, Бєларуссю і Казахстаном та договір про асоціацію й Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом одночасно реалізувати неможливо.

Україна знає, як розв'язати Азово-Керченську проблему та сподівається на демаркацію кордонів із Росією вже у вересні

Міністри закордонних справ України та Росії на зустрічі 4 червня в Одесі обговорять питання делімітації морів і Керченської протоки, а також нові ідеї у розв'язанні цієї проблеми.

"На сьогодні йде активний пошук розв'язання головної проблеми, яка стосується делімітації Керченської протоки, і це стане одним з ключових питань під час засідання підкомітету з міжнародної співпраці українсько-російської міждержавної комісії, яка пройде в Одесі 4 червня під спільним головуванням міністрів закордонних справ двох країн", - повідомив в.о. директора першого територіального департаменту МЗС України Віктор Нікітюк.

Він додав, що в цьому питанні у сторін є свої принципові позиції, проте разом з тим можна говорити і про "певні новинки", деталі яких сторони обговорять на зустрічі.

"Що стосується якихось нових моментів, так, певні новинки в ході переговорного процесу є, проте вони ще вимагають остаточного схвалення, узгодження і лише після цього їх може бути винесено у публічну площину. Поки що, оскільки це переговорний процес з дуже важливого і делікатного питання, то ці моменти відомі в деталях тільки парламентерам", - підкреслив Нікітюк.

Представник МЗС також зазначив, що йдеться про спільні напрацювання, мета яких - вирішити проблему розмежування Керченської протоки. "Тобто на сьогодні є всі підстави чекати, що прогресу на переговорах буде досягнуто, оскільки і одна, і друга сторони налаштовані на конструктивну роботу і на пошук конструктивних компромісів", - зазначив дипломат.

Крім того, українська сторона чекає, що практичні роботи з демаркації українсько-російського кордону почнуться вже у вересні поточного року.

"Ми сподіваємося, що у вересні цього року спільна комісія приступить до "польового етапу" демаркації, тим більше що кошти в бюджеті на це передбачено", - зазначив Нікітюк.

Він нагадав, що 17 травня 2010 року в Києві було підписано угоду про демаркацію спільного кордону, ця угода набула чинності 29 липня того ж року, і відповідно до цього документа було створено спільну демаркаційну комісію.

"На сьогодні в рамках цієї спільної демаркаційної комісії вже вирішено організаційні питання її роботи, визначено список робочих груп, які необхідно створити з метою виконання демаркаційних робіт на місцевості. Також узгоджено низку інструкцій, необхідних для виконання демаркаційних робіт, розглянуто графічний проект місць встановлення прикордонних знаків, досягнуто інших практичних домовленостей", - повідомив він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1080 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ