Пт, 2024-04-19, 08:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » КС погодився на проведення парламентських виборів у 2012 році
17:33
КС погодився на проведення парламентських виборів у 2012 році
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Конституційний суд дав позитивний висновок щодо законопроекту про внесення змін до Конституції, які передбачають проведення чергових парламентських виборів у жовтні 2012 року і президентських - у березні 2015 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Висновок про відповідність даного законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції оприлюднив голова КС Анатолій Головін у п'ятницю, 19 листопада.

- ВР підтвердила рішення КС про продовження повноважень парламенту конституційною більшістю
- КС пояснив, чому визнав законним проведення виборів у 2012 році
- Фракція БЮТ не голосуватиме за проведення парламентських виборів у 2012 році - Кириленко
- Яценюк переклав відповідальність за Конституцію на БЮТ і обіцяє звернутися до Генпрокуратури

Законопроектом пропонується встановити 5-річний термін повноважень президента України, Верховної Ради, Верховної Ради Криму, депутатів місцевих рад всіх рівнів та сільських, селищних і міських голів.

При цьому передбачається, що чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня п'ятого року його повноважень, до Верховної Ради - в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень, місцеві вибори - в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень депутатів місцевих рад всіх рівнів та сільських, селищних, міських голів.

Перехідними положеннями передбачається, що чергові вибори до Верховної Ради після поновлень положень Конституції в редакції 1996 року за рішенням КС проводяться в останню неділю жовтня 2012 року, а президента - в останню неділю березня 2015 року.

Відповідно до встановленої процедури, для внесення змін до Конституції за наявності позитивного висновку КС за них на одній сесії повинні проголосувати не менше 226 народних депутатів, і на наступній сесії - не менш як 300. Отож дані зміни можуть набути чинності не раніше лютого 2011 року.

Виходячи з норм чинної Конституції, чергові парламентські вибори мають відбутися 27 березня 2011 року, і Центральна виборча комісія повинна оголосити про початок виборчої кампанії не пізніше 22 листопада.

Напередодні депутати скасували норму регламенту про відкрите голосування іменними бюлетенями за схвалення змін до Конституції. Закон вже набув чинності за підписом президента.

Як повідомлялося, 1 жовтня КС визнав неконституційним Закон "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звана політреформа 2004 року – ред.). Згідно з Основним законом у редакції 1996 року, Верховна Рада і президент обираються на чотири роки, а не на п'ять, як було визначено політреформою-2004.

Народний депутат України (фракція БЮТ) Сергій Власенко нагадує, що рішення Конституційного суду (КС) не встановлює дати виборів до Верховної Ради України в 2012 році.

"Рішення Конституційного суду не встановлює дати виборів. Для того щоб ця дата стала датою виборів, треба ще пройти два голосування", - сказав він журналістам, коментуючи рішення КС.

Зазначимо, що сьогодні депутати успішно провели перше таке голосування.

Як повідомлялося, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив у четвер, що КС підтримав подання народних депутатів про проведення парламентських виборів у жовтні 2012 року. "З приводу того подання, яке ми подали про вибори в 2012 році у жовтні, наскільки інформація є у мене, 16 суддів із 18 проголосували за підтримку цього подання", - сказав він.

КС пояснив, чому визнав законним проведення виборів у 2012 році

Конституційний суд пояснив, чому визнав відповідним Конституції законопроект про внесення змін до Конституції, яким пропонується закріпити, що чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.

У висновку КС зазначає, що даний законопроект не був предметом голосування у Верховній Раді шостого скликання, для його прийняття конституційною більшістю і протягом терміну своїх повноважень парламент зазначені положення Конституції також не змінював, що таким чином свідчить про те, що він відповідає вимогам 158 статті Конституції.

КС дійшов висновку, що запропоновані в законопроекті зміни до Конституції не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, тому в цій частині законопроект відповідає вимогам статті 157 Конституції.

КС наголошує, що вже давав висновки на законопроекти про внесення змін до статті 136 Конституції про встановлення п'ятирічного терміну повноважень Верховної Ради Криму і правових принципів виборів її депутатів.

Запропоновані зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина. Висновок КС є обов'язковим для виконання, остаточним і не може бути оскаржений.

Фракція БЮТ не голосуватиме за проведення парламентських виборів у 2012 році - Кириленко

Фракція БЮТ не буде голосувати за зміни до Конституції, що встановлюють дату проведення чергових парламентських виборів у жовтні 2012 року, заявляє лідер цієї фракції Іван Кириленко.

"Фракція такі зміни до Конституції приймати не може", - сказав Кириленко на засіданні фракції у п'ятницю. Він підкреслив, що не можна "продовжити автоматично" повноваження нинішнього парламенту.

При цьому лідер фракції зазначив, що ще до оприлюднення рішення Конституційного суду щодо законопроекту про внесення змін до Конституції України, цей законопроект вже був внесений до порядку денного засідання парламенту в п'ятницю.

"Країна працює який місяць у режимі політичної доцільності", - сказав Кириленко. Рішення не голосувати за цей законопроект було схвалено на засіданні фракції одноголосно.

Проте 10 "бютівців", які і раніше вже синхронно голосували з провладною більшістю, підтримали зміни Конституції.

Яценюк переклав відповідальність за Конституцію на БЮТ і обіцяє звернутися до Генпрокуратури

Під час голосування в п'ятницю за зміни до Конституції України щодо дати парламентських виборів уся відповідальність лежить на фракції "БЮТ-Батьківщина", вважає народний депутат України Арсеній Яценюк (фракція "Наша Україна - Народна самооборона").

"Насамперед я звертаюся до фракції "БЮТ-Батьківщина" – від них залежить, чи зможе Партія регіонів проголосувати та продовжити політичну агонію нашого парламенту", - сказав Яценюк.

Він наголосив, що це голосування є знаковим, і головне – щоб більшість не отримала на табло 300 голосів (ВР попередньо схвалила зміни до Конституції конституційною більшістю в 305 голосів – прим. ред.). У цьому разі "це означатиме, що вони не перейшли лінію, і ми ще зможемо врятувати українську демократію", сказав політик. Яценюк також висловив упевненість, що більшість фракції НУ-НС не проголосує за зміни до Конституції.

Також Яценюк має намір звернутися до генерального прокурора із запитом щодо оголошення народним депутатом Єфремовим (фракція Партії регіонів) рішення Конституційного суду до його офіційного оприлюднення. "Я звернуся до генерального прокурора із запитом про те, як сталося, що депутатові провладної Партії регіонів і, власне, всій фракції, заздалегідь, до офіційного оприлюднення рішення Конституційного суду, стало відомо про те, яке це рішення", - зазначив він.

У свою чергу Єфремов говорить, що знав наперед про рішення Конституційного Суду щодо дати виборів, оскільки "ми живемо у відкритому суспільстві".

За словами Єфремова, учора про рішення КС не знав тільки, напевно, Яценюк. При цьому він додав: "Але, по-моєму, учора ввечері тільки одне молоде дарування не знало про дане рішення, а решта всі, хто були пов'язані з політикою, це рішення знали".

Єфремов наголосив: "Ви ж знаєте, що ми живемо у відкритому суспільстві, і всі люди між собою спілкуються, якщо немає в руках папірця, то це не значить, що не знаємо, що зроблено в парламенті, уряді і в іншій організації".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1001 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ