Чт, 2024-04-18, 12:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 18 » Людство боротиметься з комарами лазером
21:31
Людство боротиметься з комарами лазером
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Мрія Рональда Рейгана, що просував в 80-і роки минулого століття "Стратегічну оборонну ініціативу" (вона ж СОІ, вона ж горезвісні "Зоряні війни") нарешті здійснилась. Тільки у мініатюрі.
Лазер дійсно спалює на льоту ворожі об'єкти. Але не великі російські ракети або боєголовки, а крихітних комарів. І це зовсім не жарт. Бойову лазерну установку науковці продемонстрували в дії на нещодавній конференції TED 2010 (Technology, Entertainment, Design - Технології, розваги, дизайн), яка пройшла в американському в Лонг-Біч (Каліфорнія), пише "Комсосольская правда в Украине".

Схоже, що створення хоч якого СОІ - нехай навіть комариного масштабу - стало справою честі для дуже відомих в світі науки і бізнесу людей. Хоча не виключено, що розробками спочатку зайнялися заради забавки. Але на виході вийшла унікальна техніка.

Революційне антимоскітне озброєння замовив аж сам Біл Гейтс (Bill Gates), який жертвує сотні мільйонів доларів на боротьбу з малярією. Його бажання виконав Лоуелл Вуд (Lowell Wood) - автор концепції тієї самої СОІ 80-х років. Допоміг Натан Мірволд (Nathan Myhrvold) - свого часу він працював технічним директором в Microsoft, а потім заснував компанію Intellectual Ventures, яка у результаті і зробила лазерну установку для знищення комарів.

До розуму її доводив Джордін Кер (Jordin Kare) - відомий з Ліверморськой національної лабораторії (LLNL), де розроблено найсучаснішу американську бойову техніку.

Прототип антимоскітної лазерної гармати виявився досить дорогим. А остання версія - дешевою до подиву. Фахівці зібрали установку, витративши всього 50 доларів на вживані деталі від лазерних принтерів, цифрових проекторів і фотокамер. Їх купили на аукціоні Ebay.

Хитра система, що працює на світлодіодах, виявляє комарів за їхніми тінями. Підсвічує слабким лазером - як би прицілюється. І одночасно визначає хто летить - кусача самка, спрагла крові, або нешкідливий самець. Останній змахує крилами набагато швидше.

Установку можна набудувати на знищення тільки самок. А можна зробити так, щоб вона "припікала" всю дрібницю, що літає по кімнаті, без розбору.

Головна забійна одиниця в комариних "Зоряних війнах" могутніший лазер. Команда на поразку надходить йому відразу після захоплення і пізнання мети. Чим могутнішим є лазер, тим більше об'єктів є доступними для припікання. Мухи, оси... Чи ефективна установка проти іншої гидоти - на зразок гнусу або кусачих мошок, які дрібніше за комарів, розробники не повідомляють.

Скорострільність лазерної "гармати", включаючи виявлення мети, досягає декількох десятків залпів в секунду.

На конференції TED 2010 новатори швидко перебили сотні комарів, запущених у величезний скляний резервуар. Це сильно вразило глядачів, які спостерігали за битвою, - її транслювали на великому екран в сповільненому темпі.

В реальному часі на те, щоб збити одного комара йдуть миті - десята частка секунди. Кровожер нагрівається, обвуглюється і пікірує з димовим шлейфом.

Винахідники запевняють, що їх комарина СОІ ефективна не тільки в закритих приміщеннях, але і десь у саду. Здатна захищати, наприклад, любителів шашликів.

Зазначимо, що комарі є переносниками малярії, жовтої лихоманки та лихоманки денге. Малярія щорічно викликає близько 350-500 мільйонів інфікувань і близько 1,3-3 мільйонів смертей у людей. Жовта лихоманка також є особливо небезпечним інфекційним захворюванням. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку жертвами вірусу жовтої лихоманки у всьому світі стають близько 30 тисяч людей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1148 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ