Пт, 2024-04-19, 02:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 5 » Макаренка і Шепітька Апеляційний суд звільнив з-під варти
20:51
Макаренка і Шепітька Апеляційний суд звільнив з-під варти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти екс-голову Державної митної служби Анатолія Макаренка і колишнього заступника начальника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька, задовольнивши таким чином клопотання адвокатів у ході судового засідання 5 липня, передає "Інтефакс-Україна".

Колегія суддів постановила змінити їм запобіжний захід з утримання під вартою на підписку про невиїзд. Зокрема, до закінчення розгляду справи в суді їм заборонено виїжджати за межі України.

- Тимошенко приїхала до суду особисто привітати своїх екс-чиновників
- Звільнення Шепітька і Макаренка дало опозиції надію, що і Тимошенко виправдають
- Суд переніс розгляд "справи Луценка": обвинувачений у справі водій потрапив до лікарні і на суд не прийшов

У своєму клопотанні адвокати відзначали: погіршується стан здоров'я Макаренка. "Людина за крок від інфаркту", - заявив адвокат. Крім того, сам Макаренко повідомив, що у нього прогресує ішемія, почали випадати зуби, погіршився зір.

"Я не розумію, чому замість того, щоб мене активно використовувати в процесі, мене знищують... Я вам (суддям) гарантую свою бездоганну процесуальну поведінку (у разі звільнення з-під варти)", - сказав Макаренко.

Водночас суд відмовився звільнити з-під варти колишнього заступника голови НАК "Нафтогаз-Україна" Ігоря Діденка.

Апеляційний суд Києва також скасував рішення Печерського райсуду про повернення до прокуратури справи проти колишнього заступника голови НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка і екс-голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка.

Суд направив цю справу на новий судовий розгляд іншим складом суддів Печерського райсуду. "Визначення Печерського районного суду скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд до Печерського районного суду в іншому суддівському складі", - оповістила суддя рішення по апеляції.

Таким чином, суд задовольнив скаргу столичної прокуратури на рішення Печерського райсуду, який повернув до прокуратури справу проти колишнього заступника голови НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка і екс-глави Державної митної служби України Анатолія Макаренка.

Як повідомлялося, 26 квітня 2011 Печерський районний суд Києва передав в Генеральну прокуратуру справу за обвинуваченням Діденка, Макаренка, Шепітька.

Таку постанову суд виніс, розглянувши клопотання підсудних про необхідність направити справу в прокуратуру для перегляду обвинувального висновку в зв'язку з порушенням Генпрокуратурою кримінальної справи щодо екс-прем'єра України Юлії Тимошенко щодо "газових контрактів" 2009 року. Суд мотивував своє рішення тим, що в кримінальних справах щодо Діденка, Макаренка, а також Тимошенко "вивчаються ті самі події та обставини".

Міжнародний арбітражний трибунал у Стокгольмі 8 червня 2010 зобов'язав НАК "Нафтогаз Україна" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб м газу.

Служба безпеки України (СБУ) завершила досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням посадових осіб НАК "Нафтогаз України" та Державної митної служби в розтраті належного компанії RosUkrEnergo АG природного газу та його незаконного розмитнення в лютому-березні 2009 року.

За даними СБУ, в ході слідства зібрано достатньо доказів, що підтверджують провину обвинувачених в інкримінованих їм злочинах. У зазначеній справі заарештовано Діденка, Макаренка і Шепітька. Макаренка було заарештовано наприкінці червня, Діденка - у липні 2010 року.

Тимошенко приїхала до суду особисто привітати своїх екс-чиновників

Екс-прем'єр України, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко прибула до Апеляційного суду міста Києва з букетом троянд, щоб особисто привітати зі звільненням з-під варти колишнього голову Державної митної служби Анатолія Макаренка і екс-начальника відділу Київської регіональної митниці Тараса Шепітька.

"І Анатолій Макаренко, і Тарас Шепітько - це ті люди, які діяли в державних інтересах, які діяли на благо держави, які діяли проти людей, які незаконно заволоділи державним майном - газом", - сказала вона журналістам у коридорі суду.

Тимошенко назвала щастям рішення суду про звільнення з під варти Макаренка і Шепітька. Вона запевнила, що партія "Батьківщина" зробить все для реабілітації цих людей як чесних громадян. "Ми зробимо все для того, щоб вони були цілком і повністю реабілітовані, тому що, насправді, їм треба давати державні нагороди, а їх кидають у в'язниці за їх державницьку позицію, за їх чесну позицію", - сказала лідер "Батьківщини".

Разом з Тимошенко в суд прибули близько 10 народних депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина". Макаренка і Шепітька біля будівлі суду чекали найближчі родичі.

Тимошенко вважає, що пом'якшення запобіжного заходу для екс-голови Державної митної служби Макаренка та колишнього заступника начальника Енергетичної регіональний митниці Шепітька є результатом тиску громадськості, зокрема світової.

"Це завдяки чіткій позиції світу, демократичного співтовариства. І в Україні достатня кількість людей, які уміють тримати позицію", - сказала вона. Крім того, вона висловила думку, що завдяки таким людям "не зраджуються державні інтереси".

"Безліч таких людей - Ігор Діденко, Юрій Луценко - їхня мужність створює перемогу. Тому що люди, які стоять і не ламаються, не стають на коліна і не дають показання, яких від них вимагають... це люди, які заслуговують на увагу", - наголосила вона.

У свою чергу заступник лідера "Батьківщини" Олександр Турчинов, відповідаючи на запитання, сказав, що звільненим з-під варти буде надано необхідну медичну допомогу.

Звільнення Шепітька і Макаренка дало опозиції надію, що і Тимошенко виправдають

Віце-спікер Микола Томенко вважає, що звільнення Тараса Шепітька і Анатолія Макаренка є свідченням політичного характеру кримінальних справ проти уряду Тимошенко. Про це він сказав, коментуючи відповідне рішення суду.

"Я це рішення тлумачу як розуміння того, що всі рішення, що стосуються судових справ проти посадовців уряду Тимошенко в газовому питанні, носили, передусім, політично-неправовий характер", - зазначив віце-спікер.

"Ми неодноразово говорили, що справи проти Макаренка, Шепітька та інших посадовців, які несуть відповідальність за те, що передали з приватної в державну власність майно чи газ - це безпрецедентні випадки в історії правосуддя", - наголосив Томенко.

За його словами, "зазвичай судять, коли ви від держави щось забираєте і передаєте в приватні руки".

На переконання Томенка, звільнення Шепітька та Макаренка дає надію на визнання невинними всіх інших посадовців уряду Тимошенко на чолі з прем'єром. "Я сподіваюся, що подальші рішення стосовно судового процесу проти Юлії Тимошенко та інших фігурантів так званої газової справи все-таки завершаться тим, що буде визнано, що вони як державні посадові особи діяли адекватно і в інтересах держави", - сказав він.

"А ті люди, які спонукали до відкриття кримінальних справ, діяли все-таки в своїх приватних комерційних інтересах і намагалися зводити рахунки з попередньою владою", - додав віце-спікер.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 911 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ