Чт, 2024-03-28, 14:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 2 » Мешканці Каліфорнії голосують за право вживати марихуану
14:46
Мешканці Каліфорнії голосують за право вживати марихуану
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  В американському штаті Каліфорнія у вівторок разом з губернаторськими і проміжними виборами до Конгресу відбудеться референдум про легалізацію марихуани. Йдеться про вільне споживання, вирощування і продаж марихуани особам, що досягли 21 року, передає РИА "Новости".

Ініціатори референдуму - Proposition 19 - пропонують дозволити зберігання до 28 грамів марихуани (1 унція) і вирощування її на особистій ділянці площею не більш ніж 2,32 квадратних метра. Якщо внесена пропозиція буде підтримана більшістю мешканців штату, Каліфорнія стане першим у світі відкритим і законним ринком конопель, стверджують ідеологи референдуму.

У штаті вже давно діють декілька ініціативних груп, що обстоюють декриміналізацію вживання марихуани та прирівнювання її до алкоголю і тютюну. Прихильники ідеї стверджують, що такий крок зробить ринок відкритим і контрольованим, понизить злочинність та корупцію і спрямує сили поліції на боротьбу зі злочинами, пов'язаними з насильством.

Експерти оцінюють ринок марихуани Каліфорнії у 15 мільярдів доларів, вважаючи, що легальна ціна за унцію трави становитиме 50 доларів, а бюджет в результаті податку з продажу отримає додатковий прибуток на понад 1 мільярд доларів.

Серед спонсорів проекту легалізації марихуани чимало відомих мільярдерів - це видатний фінансист і філантроп Джордж Сорос, власник автострахового бізнесу Пітер Льюїс, співзасновники соціальної мережі Facebook - Шон Паркер і Дастін Московіц.

У США в 14 штатах, враховуючи Каліфорнію, запроваджено послаблення, які дозволяють вирощування і використання марихуани в медичних цілях у разі певних захворювань і лише за рекомендацією лікаря. Арнольд Шварценеггер незадовго до завершення терміну губернаторських повноважень <а href="http://rus.newsru.ua/world/06may2009/maryhuana.html">зняв кримінальну відповідальність за зберігання марихуани вагою до однієї унції, замінивши її штрафом у 100 доларів. Раніше Шварценеггер заявляв, що пробував марихуану в юності і не вважає її наркотиком.

Каліфорнія активно користується правом проведення референдумів. Так, у 2008 році тут на всенародне голосування було винесено питання легалізації одностатевих шлюбів, і тоді більшість мешканців штату висловилися проти. Опитування громадської думки показують, що населення штату розкололося у своєму ставленні до марихуанової теми - 44% мешканців підтримують її рівні права з тютюном і алкоголем, тоді як 49% виступають проти зміни її нинішнього статусу. Для ухвалення нової законодавчої норми необхідна проста більшість.

Марихуана стане цього дня і темою референдуму у штаті Вісконсин - проте тут стоїть питання тільки про використання її з лікувальною метою.

За даними правоохоронних органів, у 2009 році кожні 37 секунд у США затримували людину через вживання або збут цього наркотику.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 855 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ