Чт, 2024-04-25, 14:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 26 » Московський патріархат вночі зробив спробу захоплення руїн Десятинної церкви
17:06
Московський патріархат вночі зробив спробу захоплення руїн Десятинної церкви
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Біля фундаменту Десятинної церкви в Києві, де УПЦ Московського патріархату хоче збудувати храм, почалося вивантаження будівельних вагончиків. Про це "Українській правді" повідомив депутат Святослав Олійник, який став випадковим свідком цих подій.

За словами Олійника, у середу, 25 травня, близько 23 години на місце під'їхало шість вантажівок з будівельними вагончиками, після чого кран почав їх вивантажувати на землю.

- "Наша Україна" просить прокуратуру розібратися із будівельними роботами на залишках Десятинної церкви
- У Київраді запевняють, що роботи біля Десятинки не пов'язані з конкурсом щодо її відтворення

"На місце прибув наряд міліції, однак на їхнє прохання пред'явити документи їм нічого не показали", - розповів депутат.

За словами Олійника, коли один з присутніх почав фотографувати ці події, на нього напав один з тих, хто був задіяний на вивантаженні вагончиків.

Далі, за словами Олійника, з дерев'яного зрубу, встановленого поряд з фундаментом Десятинної церкви, вийшов піп. "На запитання, що відбувається, він у хамській манері пояснив, що вагончики привезли для початку будівництва Десятинної церкви", - зазначив Олійник.

Водночас минулого тижня повідомлялося, що Київська міськдержадміністрація не змогла вибрати найкращу концепцію реставрації Десятинної церкви. Головний архітектор Києва, голова конкурсної комісії Сергій Целовальник зазначив, що протягом кількох днів планується провести ще одне засідання комісії, де буде проведено відкрите голосування задля уникнення лобіювання чиїхось інтересів.

За словами архітектора Лариси Скорик, йдеться про два принципово різні варіанти майбутнього проекту відновлення Десятинної церкви. "Перший - побудувати на цьому місці новий храм і перекреслити можливість подальшого археологічно-історичного використання цього місця та друга концепція - це зберегти можливість археології та забезпечити всі умови конкурсу", - зазначила Скорик.

Нагадаємо, що про наміри УПЦ МП побудувати на рештках Десятинної церкви свою споруду стало відомо ще у листопаді минулого року. Про це повідомили археологи, які там працюють уже два роки. Пізніше також виявилося, що рештки Десятинної церкви збираються залити бетоном, щоб побудувати там церкву УПЦ Московського патріархату.

Наприкінці лютого цього року голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов підписав розпорядження про оголошення бліц-конкурсу з визначення найкращої містобудівної концепції культурного, архітектурного та художнього відновлення пам'ятки археології національного значення "Дитинець стародавнього Києва VIII-X ст. із фундаментом Десятинної церкви X ст.".

Та вже на початку березня Целовальник гарантував, що над фундаментом Десятинної церкви нічого не буде побудовано. Тоді головний архітектор Києва пояснив, що на цьому місці будувати будь-що заборонено, а відновити церкву неможливо, оскільки невідомо, який достеменний вигляд вона мала.

"Наша Україна" просить прокуратуру розібратися із будівельними роботами на залишках Десятинної церкви

Партія "Наша Україна" направила депутатське звернення до прокуратури міста Києва з вимогою провести перевірку законності будівельних робіт біля фундаменту Десятинної церкви на території Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

Звернення направив керівник партійної групи "Нашої України" в парламенті, народний депутат України Зиновій Шкутяк, повідомили УНІАН у прес-службі партії.

"Наша Україна" вимагає невідкладно зупинити ведення будь-яких будівельних робіт на місці Десятинної церкви, а також надати інформацію про підстави будівельних робіт, замовників і підрядчиків.

Українське та міжнародне законодавство передбачає пряму заборону на здійснення будь-якого будівництва на території автентичних історичних пам'ятників. Так зване відтворення Десятинної церкви є прямим порушенням норм світового законодавства з охорони пам'ятників: Міжнародній хартії з консервації та реставрації пам'ятників і видатних місць (Венеція, 1964 р.), Хартії з охорони і використання археологічної спадщини (Лозанна, 1990 р.), Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини (Валетта, 1992 р.), Конвенції ЮНЕСКО про захист світової культурної і природної спадщини, які підписано і ратифіковано Україною, зазначають у "Нашій Україні".

У Київраді запевняють, що роботи біля Десятинки не пов'язані з конкурсом щодо її відтворення

Депутат Київської міськради, голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець стверджує, що нинішні дії біля фундаменту Десятинної церкви в столиці не пов'язані з конкурсом з подальшої долі визначної пам'ятки.

"До фундаменту Десятинної церкви завозиться будівельна техніка. Всі ці дії навколо фундаменту церкви жодним чином не пов'язані з конкурсом музєєфікації Десятинної церкви" - наголошується в повідомленні прес-служби Бригинця.

Депутат наразі залишається на місці подій.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 846 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ