Чт, 2024-03-28, 22:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 24 » Москва звинувачує Київ у порушенні газових контрактів
16:30
Москва звинувачує Київ у порушенні газових контрактів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) стурбований меншими, ніж домовлено, обсягами закупівлі НАК "Нафтогаз України" природного газу, але сподівається на вирішення цих проблем з приходом нової команди в Мінпаливенерго України, заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

"На жаль, за минулий час кількість питань, які нам треба з вами обговорювати і вирішувати, не зменшилася, а збільшилася", - сказав він у вівторок на зустрічі в Москві з українським міністром палива та енергетики Юрієм Бойком.

У першу чергу, за словами глави "Газпрому", "це, звичайно ж, питання, що стосуються поточних поставок". "Ситуація складається таким чином, що Україна сьогодні відбирає газ нижче планових обсягів, нижче, ніж у нас відображено в контракті", - сказав глава російської газової компанії.

Він додав, що "Газпром" турбує питання закачування газу в українські підземні сховища газу (ПСГ) у 2010 році.

"Ми виходимо з того, що НАК" Нафтогаз України "повинен підійти до початку осінньо-зимового періоду 2010-2011 років, маючи в підземних сховищах такий обсяг газу, який дозволить пройти без проблем осінньо-зимовий максимум споживання", - відзначив Міллер.

Тому, сказав він, обсяги відбору газу і закачування його в ПСГ стануть однією з тем переговорів у вівторок.

"Адже це пов'язано і з постачаннями газу для споживачів України, і з забезпеченням надійного транзиту при поставках російського газу до Європи", - підкреслив голова "Газпрому".

"Упевнений, з урахуванням вашого досвіду і тієї кваліфікованої команди, яка завжди з вами працювала, ви підготуєтеся до майбутньої зими і жодних проблем ані з постачаннями газу для споживачів України, ані з транзитом газу до Європи не буде", - сказав Міллер, відкриваючи зустріч.

Згідно з повідомленням прес-служби "Газпрому", Бойко на зустрічі зазначив, що нове керівництво українського паливно-енергетичного комплексу націлене на оновлення відносин з "Газпромом" і вибудовування справедливого, взаємовигідного партнерства в газовій галузі.

За словами Міллера, ніяких проблем ні з постачаннями газу для споживачів України, ні з транзитом газу до Європи не буде.

Він заявив: "Коло питань, яке належить вирішити новому керівництву паливно-енергетичного комплексу України справді велике. На жаль, за минулий час кількість питань, які нам треба з вами обговорювати і вирішувати, не зменшилася, а збільшилася. Перш за все, це, звичайно ж, питання, що стосуються поточних поставок. Ситуація складається так, що Україна сьогодні відбирає газ нижче планових обсягів, нижче, ніж у нас відображено в контракті".

За словами Міллера, РФ турбує питання закачування газу в українські ПСГ в 2010 році. "Ми виходимо з того, що НАК "Нафтогаз України" повинен підійти до початку осінньо-зимового періоду 2010-2011 рр., маючи в підземних сховищах такий обсяг газу, який дозволить пройти без проблем осінньо-зимовий максимум споживання. Тому, звичайно ж, обсяги відбору газу і закачування його в ПСГ - одна з тем наших сьогоднішніх переговорів, оскільки це пов'язано і з постачаннями газу для споживачів України, і з забезпеченням надійного транзиту при поставках російського газу до Європи".

Україна збільшила транзит газу на 73%

Україна збільшила транзит газу з Росії за два місяці 2010-го в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року на 73,2% - до 19 222 млн куб м.

Такі оперативні дані повідомили в уряді РФ. Зростання пов'язане з істотним падінням транзиту на початку 2009 року через українсько-російську газову кризу.

Зазначимо, що у зв'язку з фінансово-економічною кризою рівень споживання газу в Україні різко знизився. Згідно з домовленостями між урядами РФ і України 24 листопада 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз" підписали доповнення до контракту від 19 січня 2009-го, згідно з якими річну контрактну кількість газу на 2010 рік встановлено в обсязі 33,75 млрд куб м. Крім того, було закріплено відсутність штрафних санкцій за обсягами споживання газу "Нафтогазом" у 2009 році.

У лютому 2010 року обсяги транзиту газу зросли порівняно з лютим 2009-го на 41,4% - до 9052 млн куб м.

У країни ЄС у січні-лютому поставлено 18 394 млн куб м, у тому числі в напрямку Словаччини - 12 762 млн куб м, Угорщини - 1866 млн куб м, Польщі - 738 млн куб м, Балкан - 3028 млн куб м. У Молдову в січні-лютому 2010 р. транзитом транспортовано 827 млн куб м газу.

19 січня 2009 року "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали два контракти: - купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.

24 листопада 2009-го компанії підписали доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу, відповідно до яких річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в обсязі 33,75 млрд куб м.

Раніше президент України Віктор Янукович заявляв, що має намір переглянути десятирічний газовий контракт з "Газпромом".

Ющенко вважає, що створення газотранспортного консорціуму не відповідає національним інтересам

А перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що українську газотранспортну систему (ГТС) передадуть у концесію після створення газотранспортного консорціуму. За його словами, газотранспортний консорціум повинен об'єднати Росію з її запасами газу, Україну - як транзитну державу, і Європейський Союз - споживачів блакитного палива.

А ось третій президент України Віктор Ющенко вважає, що створення газотранспортного консорціуму не відповідає національним інтересам України.

"Це не відповідає національним інтересам України. Давайте візьмемо ваги, і давайте нації з одного боку покажемо, яку вигоду нація отримає від того, що ми позбудемося активів найбільшої в Європі газотранспортної системи, якою володіє Україна", - сказав він.

Раніше про те, що такий намір суперечить національним інтересам країни заявляла екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

Разом з тим, на переконання Ющенка, заяви про те, що Україна може залишитися через 5-7 років без газу в разі нестворення такого консорціуму є "повною нісенітницею".

Свою думку він обґрунтував тим, що європейське споживання газу щорічно лише зростає і "які б там потоки не були, північні, східні, південні, потреба в ресурсах не падає, а зростає".

"Той обсяг газу, який проводиться сьогодні по Україні, ніким не може бути заміщений. Інша справа, що інші обсяги реалізовуватимуться в інших проектах", - сказав він.

Водночас Ющенко закликав об'єктивно оцінювати мотиви Росії "в газових питаннях".

"Концентрувати весь потік поставок на європейські ринки газу через територію однієї держави не є доцільним. Це є небезпечно і неправильно. Тому Росія, що б ви не робили, буде диверсифікувати свою політику щодо газових поставок, і це не є альтернативою для України", - заявив він.

Крім того, третій президент висловив упевненість в тому, що Верховна Рада України не зможе проголосувати за створення газотранспортного консорціуму.

Переговори продовжуються. Янукович хоче зафіксувати зміну ціни російського газу вже в травні

Президент України Віктор Янукович вчора, 23 березня, вперше позначив терміни, які він відводить чиновникам на переговори з досягнення нових газових домовленостей з Росією. Він хоче документально зафіксувати зміну ціни російського газу вже в травні в ході першого візиту президента РФ Дмитра Медведєва до Києва.

На виконання президентського доручення в Москві почалися газові переговори. Тему переговорів офіційно не оповістили. Але, за даними джерел, українська делегація привезла в РФ пакетну угоду про створення газотранспортного консорціуму у складі компаній з Росії, ЄС і України, в якому "Газпрому" пропонується прямий вихід на внутрішній український ринок газу. В обмін Київ наполягає на істотному зниженні ціни газу. Українська сторона, яка в I кварталі цього року купує газ по 305 дол за тисячу кубометрів (з квітня ціна має зрости до 320 дол), не приховує, що хоче для себе білоруських пільг: Мінськ платить 168 дол за тисячу кубометрів, а платитиме близько 180 дол.

Сторони приготували до переговорів і аргументи на випадок незгоди опонентів. Як повідомило джерело, близьке до російської сторони, "якщо процес піде в недружньому руслі, "Нафтогазу" можуть бути пред'явлені позови про невчасні платежі в 2006-2008 роках на 2,1 млрд дол". Рішення з цього питання наступного тижня повинен винести Стокгольмський арбітражний суд.

Слід зазначити, що претензії "Газпрому" щодо недобору Україною газу були висловлені, можливо, після аргументів української сторони щодо зниження вартості газу.

У свою чергу Мінпаливенерго вчора заявило про намір провести переговори з потенційними інвесторами щодо будівництва регазіфікаційного терміналу для прийому зрідженого природного газу з Катару і інших країн. Зацікавленість в проекті вже висловили канадські SNC Lavalin International Inc. і EDS, японська Mitsubishi Corp. і турецькі Cilyk Holding, Gap Insaat і Sancakli Group. Вказаний проект обговорюється з 2005 року, але поки безрезультатно.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1086 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ