Чт, 2024-04-25, 03:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 12 » На "Фукусімі" підтвердили один з найгірших сценаріїв: паливо повністю розплавилося
18:45
На "Фукусімі" підтвердили один з найгірших сценаріїв: паливо повністю розплавилося
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Паливні стрижні у першому реакторі аварійної японської АЕС "Фукусіма-1" були повністю не покриті водою і розплавилися. Зараз ця маса, ймовірно, знаходиться на дні реактора у воді і охолоджується. Про це повідомила компанія-оператор TEPCO, передає ИТАР-ТАСС.

Компанія вперше визнала факт повного мелтдауна ядерного палива в одному з трьох постраждалих реакторів АЕС "Фукусіма-1".

- Довідка. Мелтдаун

З'ясувалося, що рівень води в першому реакторі зараз на 5 метрів нижче штатного. Це означає, що там виявилися повністю відкритими розжарені паливні стрижні завдовжки 4 метри. В результаті, очевидно, вони вже повністю розплавилися від перегріву. Водночас на дні реактора ще є вода, яка охолоджує цю масу, вважають експерти. Раніше фахівці TEPCO припускали, що стрижні в першому реакторі зруйнувалися на 55 %.

Це вдалося встановити завдяки тому, що в першому енергоблоці з кінця минулого тижня було встановлено вентиляційне устаткування, яке частково очистило повітря від радіоактивних частинок. Після цього до будівлі змогли увійти фахівці і встановити вимірювальні прилади.

Після підтвердження факту розплавлення ядерного палива у 1-му реакторі АЕС "Фукусіма-1" головну небезпеку становить вибух водню усередині установки, проте оператор станції і експерти вважають таку небезпеку незначною.

"Це не повинно турбувати, для запобігання накопиченню водню ми накачуємо в реактор азот", - повідомив представник енергетичної компанії. "Судячи з температури, тиску і всього іншого, вірогідність вибуху украй невелика", - заявив також журналістам відомий в Японії фахівець з атомної енергетики професор Університету "Васеда" Йосіакі Ока.

До теперішнього часу компанія накачує по 8 т води на годину в простір між корпусом реактора і його зовнішньою захисною сталевою оболонкою. Це має створити "водяний саркофаг" і сприяти ефективному охолодженню установки. Передбачалося також змонтувати у реактора додаткову систему зовнішнього охолодження, в якій би циркулювала вода. Тепер у ці плани, можливо, доведеться вносити корективи.

Ситуація в постраждалих другому і третьому реакторах також не цілком зрозуміла. Експерти TEPCO допускали, що паливо там зруйноване на 30 і 35 %.

У другому реакторі, судячи з усього, є пошкодження в сполученому з ним басейні для конденсації і охолодження пари. Через цей пролом, судячи з усього, йде витік радіоактивної води. У третьому реакторі зафіксовано надмірно високу температуру. Четвертий реактор до моменту удару цунамі по АЕС 11 березня було зупинено на техогляд, у нім не було палива. П'ятий і шостий реактори постраждали мало, вони заглушені і перебувають у стабільному стані.

Довідка. Мелтдаун (meltdown) - це розплавлення ядерного палива в ядрі реактора, яке супроводжується виділенням водню. У суміші з киснем утворюється вибухонебезпечна "гримуча суміш", вибух якої може пошкодити залізобетонний захисний кожух реактора, як, за загальноприйнятою версією, сталося у 1986 році в Чорнобилі.

Загрозу для кожуха реактора також можуть становити закритичні температури в ядрі реактора в умовах мелтдауна. Мелтдаун сам по собі не є ядерним вибухом, проте може призвести до оголення активної зони реактора і катастрофічного радіоактивного опромінення прилеглої території.

Ця ситуація вважається одним з найбільш небезпечних видів аварій на атомних станціях. Її може викликати некерована реакція в ядрі реактора, яка можлива при виході з ладу систем управління реактором і систем його охолодження.

На відміну від реакторів чорнобильського типу, реактори на АЕС "Фукусіма-1" охолоджуються водою, в них немає графітових стрижнів, що використовувалися на радянських енергоблоках для контролю реакції. У Чорнобилі саме руйнування графітових стрижнів і викид високоактивного графітового пилу з ядра реактора на великі висоти в атмосферу призвели до випадання радіоактивних опадів по всій Європі. У Японії такий сценарій неможливий.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 874 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ