Чт, 2024-04-25, 09:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 25 » На офіційному сайті Європарламенту з'явився текст проекту резолюції щодо України
08:56
На офіційному сайті Європарламенту з'явився текст проекту резолюції щодо України
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

На офіційному інтернет-сайті Європейського парламенту (ЄП) оприлюднено проект резолюції щодо України, яку буде проголосовано 25 листопада.

Одним з основних пунктів документа Європарламент наголошує той факт, що згідно зі статтю 49 угод про Європейський Союз, Україна може подати заявку на членство в ЄС, як і будь-яка інша європейська країна, яка дотримується принципів свободи, демократії, пошани до прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права, повідомляє "Iнтерфакс-Україна".

ЄП наголошує, що Україна має європейську перспективу і міцні історичні, культурні і економічні зв'язки з Європейським Союзом, є одним з ключових партнерів ЄС серед країн Східного партнерства, роблячи значний вплив на безпеку, стабільність і процвітання всього континенту.

ЄП вітає досягнення консенсусу українським урядом і опозицією щодо євроінтеграційних устремлінь України і її довгострокової мети стати членом ЄС; зазначає, що цю мету підтримують усі учасники української політичної арени; закликає українську владу створити загальну раду, яка б координувала політичну позицію України стосовно ЄС, і ця група має складатися з політиків, що представляють як урядову коаліцію, так і опозицію.

Європарламент зазначає, що хоча місцеві вибори 31 жовтня 2010 року і було проведено з дотриманням усіх правил, проте вони не встановили нових позитивних стандартів; зазначає той факт, що Україна змінила виборче законодавство за декілька місяців перед місцевими виборами, таким чином залишивши недостатньо часу, щоб поліпшити закон і підготуватися до проведення виборів розумним демократичним шляхом.

ЄП зазначає той факт, що через те, що заявки про реєстрацію від опозиційних партій не приймалися виборчими комісіями подачі Партією регіонів своїх списків, урядова партія справді отримала перше місце в приблизно 85% багатомандатних округів. У документі мовиться, що через вади виборчого законодавства, яке не змогло захистити право чинних політичних партій брати участь у виборах, такі партії, як "Батьківщина", не змогли зареєструвати своїх кандидатів у декількох округах і брати участь у виборах.

"Відзначаючи той факт, що виборче законодавство все ще є предметом дискусій, звертаємо увагу на необхідність поліпшення даного законодавства, вітаємо виконану роботу в співпраці з експертами Європейського Союзу і ОБСЄ, зазначаємо, що проект вдосконаленого Виборчого кодексу було передано у Верховну Раду для розгляду, наголошуємо, що прозорість виборчого процесу залежить від ясності законодавчої бази, закликаємо українську владу забезпечити ухвалення цього закону вчасно і задовго до парламентських виборів 2012 року", - мовиться в проекті документа.

Європарламент також закликає українську владу розслідувати зникнення Василя Климентьєва, головного редактора газети, "яка розповідає про корупцію в Харківській області".

У проекті резолюції міститься заклик до української влади ретельно розслідувати всі повідомлення порушення прав і свобод, покласти край будь-яким порушенням, а також перевірити роль СБУ у випадках втручання в демократичні процеси.

"Висловлюємо стурбованість з приводу останніх подій, які можуть підірвати свободу ЗМІ і плюралізм; закликаємо українську владу вжити всіх необхідних заходів для захисту цих важливих аспектів демократичного суспільства, і утримуватися від будь-яких спроб контролювати (прямо або побічно) зміст звітності в українських ЗМІ, наголошуємо на необхідності реформування законодавства, яке регулює ЗМІ, і тому вітаємо нещодавню пропозицію створити Громадське телебачення в Україні; також вітаємо публічні запевнення української влади, що правові рамки, необхідні для створення Громадського телебачення буде створено до кінця року, висловлюємо співчуття з приводу того, що двох незалежних телеканалів, TВі і "5 канал", було позбавлено деяких частот; закликаємо українську владу забезпечити, щоб судові розгляди не призводили до вибіркового позбавлення частот і розгляду будь-яких рішень або призначень, що може привести до конфлікту інтересів", - мовиться в проекті документа.

ЄП наголошує на необхідності зміцнення довіри, стабільності, незалежності й ефективності інститутів, тим самим гарантуючи демократію і верховенство права і сприяння узгодженому процесу конституційної реформи на основі чіткого розділення повноважень і ефективної системи заборони і противаг між державними інститутами.

"Наголошуємо що співпраця з Венеціанською комісією має вирішальне значення для того, щоб законодавчі пакети реформ, які в даний час розробляються, відповідали європейськими стандартам і цінностям; закликаємо всі зацікавлені політичні сторони, зокрема уряд і опозицію, взяти участь в цьому процесі, закликаємо українську владу звернутися до Венеціанської комісії по висновок про остаточні варіанти проектів законів", - повідомляється на сайті.

ЄП наголошує ключову роль України в забезпеченні енергетичної безпеки Європейського Союзу, наголошує важливість активізації співпраці між Україною і ЄС в галузі енергетики. ЄП закликає Україну виконувати свої зобов'язання, виходячи зі спільної декларації ЄС-Україна міжнародної інвестиційної конференції з модернізації газотранспортної системи України, закликаємо до укладання подальших угод між Україною і ЄС, спрямованих на забезпечення постачань енергоносіїв для обох сторін, зокрема надійних і диверсифікованих системи транзиту нафти і газу; наголошуємо, що якщо Україна націлена на модернізацію ГТС, їй необхідно забезпечити прозорі, ефективні і якісні послуги транзиту через модернізовану ГТС. ЄП закликає Комісію надати необхідну технічну допомогу для значного поліпшення енергоефективності електромереж України і активізувати співпрацю з проведення реформи газового сектора, щоб привести його у відповідність до стандартів ЄС.

"Із задоволенням відзначаємо прогрес у переговорах щодо угоди про асоціацію між ЄС і Україною, зокрема щодо створення зони вільної торгівлі, відзначаємо, що завершення переговорів за угодою залежить від здатності і готовності української сторони привести свої закони і норми у відповідність до законодавства ЄС; закликаємо Комісію вести переговори з Україною з приводу зони вільної торгівлі таким чином, щоб її положення не тільки відкрили ринки ЄС і України для взаємовигідної торгівлі, а й підтримували модернізацію української економіки, наголошуємо, що зона вільної торгівлі має сприяти поступовій інтеграції України у внутрішній ринок ЄС; настійно закликаємо Комісію і Україну досягти швидкого прогресу в цій сфері, на основі досягнень України як члена ВТО; настійно закликаємо обидві сторони зробити все необхідне для досягнення остаточної угоди в першій половині наступного року", - йдеться в проекті резолюції.

Як відомо, 24 листопада у Європарламенті відбудуться дебати щодо ситуації в Україні, а 25 листопада депутати планують схвалити резолюцію.

Зазначимо, на засіданні Європарламенту 10 листопада ухвалення критичної резолюції щодо України, заплановане на 11 листопада, було перенесено на період з 22 по 25 листопада. У ЄНП наголошують на тому, що традиційно перед самітами ЄС з керівництвами інших країн Європарламент чітко окреслює свої позиції щодо двосторонніх відносин.

А депутати Європарламенту з фракції Європейської народної партії вимагають від фракції соціалістів не заважати Європарламенту виступити на підтримку демократії в Україні.

Зокрема, депутати звинувачують групу Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів у Європарламенті в тому, що ті відтягують ухвалення незалежної оцінки ситуації в Україні. За їхніми словами, під час пленарної сесії Європарламенту 10 листопада фракція соціалістів завадила призначенню голосування за резолюцію на п'ятницю.

Також варто зазначити, що депутат Європарламенту від Німеччини Елмар Брок невдоволений відповідями голови СБУ Хорошковського щодо поєднанням ним його посади з членством у ВРЮ. Про це Брок сказав, коментуючи заяву Хорошковського про те, що він не бачить конфлікту інтересів, тому обіймає обидві посади.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1093 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ