Пт, 2024-04-26, 10:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Грудень » 19 » Належить займатися благодійністю у День Святого Миколая Чудотворця
19:28
Належить займатися благодійністю у День Святого Миколая Чудотворця
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 19 грудня, православна церква вшановує пам'ять Святителя і Чудотворця Миколая. За переказами, Миколай був єпископом в місті Мира (Лікія) до IV столітті.

Народився він у християнській родині і з раннього дитинства відрізнявся особливою побожністю, а священиком став у 19 років. Ще за життя був відомий тим, що мирив ворогів, захищав невинно засуджених, всіляко допомагав знедоленим.

Від покоління до покоління передавали, що за свої добрі справи святий по смерті отримав від Бога дар постійно невидимо перебувати серед людей, творити справедливість і допомагати в біді. Тому й шанують його як Миколая Чудотворця. Мощі святого з 1047 і донині спочивають в італійському місті Барі, куди потрапили після турецького завоювання Лікії.

На українські землі шанування святителя Миколи прийшло разом з християнством і отримало значне поширення. Наприклад, тільки в Києві були відомі як чудотворні кілька ікон святого. Найвідоміші і найдавніші з них - образ Миколи Мокрого в Софії Київській, образи Миколи Доброго, Миколи Притиска та Миколи Набережного в парафіяльних Никольских церквах Подолу. Відомо, що святого особливо шанували запорізькі козаки. Своїм помічником святителя Миколая вважають мореплавці і мандрівники.

Свято святого Миколая в Україні є особливо бажаним дитячим святом. Дітлахи знають, що в ніч з 18 на 19 грудня святий Миколай спускається з неба і залишає всім слухняним діткам під подушкою подарунки. А неслухам - різки. Втім, цього майже ніколи не трапляється.

На Миколая було прийнято працювати на користь інших, особливо бідних і сиріт, але нічого не робити для себе.

Від цього дня вже починали готуватися до Різдва. У цю пору зима вже остаточно бере свої права. "Микола бородою трясе, - говорить відоме прислів'я, - дорогу стелить".

Для наших предків це була найбагатша пора - зібрано зерно, зроблено на зиму відповідні припаси, отже, можна було розрахуватися з боргами. Хто не встигав або не міг до цього дня віддати позички, то говорили: "Якщо ти мені не віддаси Миколи, то вже не віддаси ніколи".

Про один з найдивовижніших православних святих розповів глава Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Климент (Вечеря), повідомляє Центр інформації УПЦ.

"У сьогоднішніх умовах, коли світ стає все більш жорстоким і егоїстичним, образ святителя Миколая служить нагадуванням, що тільки милосердя і любов до ближнього можуть бути правильною відповіддю на всі світові проблеми і життєві негаразди. День пам'яті Миколая чудотворця - це свято любові і милосердя", - підкреслив єпископ Климент.

Владика Климент зазначив, що Микола чудотворець відомий як умиротворитель ворогуючих, Спаситель від марної смерті і захисник несправедливо засуджених. Він вважається покровителем моряків, купців, подорожуючих і дітей, з якими найбільше в народі пов'язане ім'я цього святого.

"Незважаючи на те, що образ святителя Миколая найчастіше асоціюється з якимсь казковим персонажем, він був реальною людиною, яка сьогодні є одним з найшанованіших православних святих. З його ім'ям пов'язана величезна кількість чудес. Будучи надзвичайно милостивим, він отримав від Бога дар зцілювати навіть невиліковно хворих людей ", - зазначив єпископ Климент.

"Микола Чудотворець народився в III столітті в Лікії (Мала Азія). Ще в дитячому віці він показав, що покликаний до особливого духовному служінню, простоявши в купелі під час хрещення кілька годин без чиєїсь допомоги. У ньому дуже рано проявилася любов до посту і молитві ", - розповів глава інформаційного відділу УПЦ.

Президент і прем'єр привітали українців зі святом

Керівники держави привітали українців з Днем Святого Миколая Чудотворця.

Зокрема, президент України Петро Порошенко у своєму офіційному привітанні, опублікованому на сайті глави держави, висловив переконання, що це свято дасть можливість дітям повірити в казку і Боже благословення.

"Це світле свято приходить до нас у переддень нового року з вірою в здійснення найзаповітніших мрій, вселяє почуття турботи і любові, надихає на добрі справи. Саме зараз важливо зберегти благородство і милосердя, не втратити душевне тепло і ласку. Кожен з нас, дорослих , повинен стати помічником Святого Покровителя, захищати Україну, працювати заради миру на нашій землі", - зазначив президент.

Він побажав співгромадянам міцного здоров'я, щедрої долі та благополуччя.

"Нехай Святий Миколай завжди оберігає вас, даруючи щастя, радість і надію", - додав Порошенко.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до українців через Фейсбук.

"Нехай Святий Миколай завжди оберігає українські родини. Нехай у це світле свято кожна дитина буде зігріта добром, турботою і батьківською любов'ю", - зазначив він.

Нагадаємо, 19 грудня ПАТ "Укрзалізниця" до Дня Миколая Чудотворця запустить у Харкові, Одесі та Львові святковий "Поїзд Діда Мороза", яким зможуть скористатися для прогулянок як діти, так і дорослі. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: Благодійність, День Святого Миколая Чудотворця
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ