Пт, 2024-03-29, 01:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 15 » Наркотрафік змушує Україну з Росією посилити спільний кордон
16:55
Наркотрафік змушує Україну з Росією посилити спільний кордон
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна і Росія мають загальні слабкі місця в питанні боротьби з незаконним обігом наркотиків. Про це сказав директор Федеральної служби Росії з контролю за обігом наркотиків (ФСКН) Віктор Іванов, повідомляє УНІАН.

"Думаю, слабкі місця у нас загальні тому, що ми родом з однієї країни. Це все ще недосконале законодавство, недостатньо розгалужене, яке охоплювало б всі сторони, пов'язані з обігом наркотиків, що пов'язаний з можливістю їх доставки через суміжні ділянки", - відзначив Іванов.

За його словами, це дозволяє наркокур'єрам вписуватися у зовнішньоторговельну діяльність, зовнішньоторговельні операції, в транспортні потоки. "Здавалося б, це окрема сфера регулювання, але якщо там є певні пропуски, то з цих пропусків наркоділки дуже вміло користають. Вони бачать, що тут безпечно і користуються цими моментами", - сказав він.

За його словами, наркотики здебільшого не возять відкрито в кейсах або валізах. "Наркотики ховають і камуфлюють під товарно-грошові відносини - під сільгосппродукцію, під постачання якихось матеріалів, вугілля наприклад. Часто ховають наркотики в технічних порожнинах, в самій продукції", - сказав Іванов.

За його словами, друга, абсолютно загальна проблема пов'язана з тим, що коли СРСР розпався, країни опинилися багато в чому без обладнаних кордонів. Він відзначив, що кордони перестали бути загальними, і ефективність гарантування безпеки кордонів істотно знизилася. Іванов додав, що це видно, наприклад, зі специфіки постачання наркотиків до України з Туреччини, з Румунії, з Болгарії, з Польщі, а також морем з інших країн.

Панацея – укріплення кордонів

Для боротьби з незаконним обігом наркотиків необхідно укріплювати кордон між Україною і Російською Федерацією. "Я хотів би підкреслити, що кордон у нас дірявий - між Росією і Україною. Я думаю, в наших спільних інтересах цей кордон укріпити, але не з погляду розділення держав, а з погляду підвищення його ефективності", - сказав Іванов.

Він відзначив, що кордон створюється для того, щоб функціонували адміністративно-правові режими, які б дозволяли чіткіше фіксувати переміщення вантажів і людей через кордон з використанням сучасних інформаційних систем. "Це не завдання тотального контролю, а навпаки - максимально ефективного переміщення людей, а з іншого - фіксація необхідної інформації, яка дозволила б правоохоронним органам швидше і ефективніше вираховувати негідників, які возять через кордон наркотики. Вони ж рухаються як з України до Росії, так і до України з Росії. Тому це наш спільний інтерес", - сказав Іванов.

При цьому він підкреслив, що мова йде не про розділення, а підвищення ефективності роботи служб, що працюють на кордоні. За словами Іванова, в деяких країнах, що не досягли висот цивілізації, часто стикаєшся з довгим оглядом і перевіркою на кордоні, тоді ж, коли їдеш до Європи, достатньо швидко проходиш перевірку і це, в першу чергу, завдяки ефективній організації роботи прикордонних і митних служб. "Там працюють сучасні інформаційні технології, які дозволяють швидко прочитувати інформацію і створювати відповідні бази даних для інформаційного обміну", - сказав Іванов.

За його словами, це особливо актуально на українсько-російському кордоні в пунктах пропуску за спрощеним перетином кордону для людей, які проживають в прикордонній зоні. "Створивши такі умови, ми повинні мати бази даних громадян, які проживають в прикордонних районах, не вимагаючи якихось довідок від місцевих органів. Легітимність цих довідок прикордонні і митні сили не в змозі перевірити. Куди простіше, коли працюють інформаційні системи. У століття комп'ютерів, айпадів, айфонів займатися рукописом - просто не можна, це минуле", - підкреслив Іванов. За його словами, через це страждає ефективність правоохоронних органів, тому що вона базується не тільки на оперативній інформації, отриманій від людей, а й можливостях використання баз даних, які створюються в процесі діяльності митних і прикордонних органів.

Україна і Росія підпишуть угоду про спільну боротьбу з наркотиками

Керівники Міністерства внутрішніх справ України і ФСКН 18 листопада в Києві підпишуть угоду про інтенсифікацію співпраці в боротьбі з незаконним обігом наркотиків. "Ми працюватимемо в Києві 18-19 листопада, і передбачається підписання двосторонньої угоди між ФСКН і Міністерством внутрішніх справ України. Підписувати буду я - з російського боку і глава МВС - з українського", - сказав Іванов.

За його словами, цей документ до певної міри має стандартний характер, і його узгодження не викликало великих труднощів. Іванов відзначив, що це типовий документ, в якому передбачається наявність необхідних інструментів, які дозволяють правоохоронним органам двох країн швидше і безпосередньо працювати, оминаючи дипломатичні канали.

"Без такого документу необхідні узгодження з урядами, міністерствами закордонних справ, оскільки прямі контакти не передбачаються чинними угодами. Прямі контакти, звичайно, є, але ми деякі заходи можемо проводити тільки після наявності такої угоди", - сказав Іванов.

За його словами, це питання, пов'язані з проведенням контрольованих постачань, контрольних закупівель, обміном розвідувальною інформацією. "Все це стане можливим після підписання цієї угоди. Це додасть нових можливостей і підвищить довірливість відносин загалом", - підкреслив директор ФСКН.

Він відзначив, що співпраця України і Росії в боротьбі з наркотиками набула хорошої динаміки. "Думаю, що зміна влади в Україні додала ініціативи, хоча наша діяльність, по суті, деполітизована. Ми працюємо з прибалтами, Європою, Америкою. Тобто відмінності поглядів на політику нам не заважають, але, проте, з приходом нової влади в Україні інтенсифікувалися відносини, і ось моя поїздка до Києва підтвердження цьому", - сказав Іванов.

Цьогоріч РФ затримала "всього 400 українців" за обіг наркотиків

На даний момент 400 громадян України відбувають покарання або затримані в Росії за незаконний обіг наркотиків. "Громадян України у нас небагато притягується. За 9 місяців 2010 року - 400 людей всього. Це і засуджені, і ті, хто затримані і перебувають на стадії розгляду кримінальних справ", - сказав Іванов.

За його словами, за станом на минулий рік громадян України було 576. "Стало менше, частина звільнилася, та й притягувати почали менше", - сказав він. Іванов відзначив, що це загальні дані про тих, що притягаються до відповідальності за незаконний обіг наркотиків - від ФСКН, МВС Росії і прикордонників. "Якщо брати тих, що наша служба притягла до відповідальності, то в минулому році було 128 громадян України, а на теперішній момент 101. Це свідчить, що ми почали працювати ефективно і прагнемо вирішувати питання, пов'язані з міждержавними наркоканалами", - сказав Іванов.

За даними Державного комітету з питань контролю за обігом наркотиків, рівень наркотизації України - найвищий в Європі. На початку липня в Одеському порту затримали партію кокаїну вагою 152 кг, яка була ввезена до України в паркетних дошках на судні, що прибуло з Чилі. А в кінці того ж місяця Служба безпеки України затримала велику партію кокаїну в 1200 кг, який перевозили з країн Латинської Америки, через Україну до Європи.

Янукович вже висловлював занепокоєння ситуацією з обігом наркотичних речовин в Україні.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1063 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ