Пт, 2024-03-29, 17:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 14 » Науковці: через землетрус земна кора зсунулася на 20 м
10:03
Науковці: через землетрус земна кора зсунулася на 20 м
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

За оцінками японських сейсмологів, землетрус в Японії зрушив тектонічну платформу, на якій розташована країна, на 20 м на схід.

Також стало відомо, що деякі райони країни, такі, як префектури Івате і Фукусима, що найбільш постраждали від стихії, стали нижчими за колишній рівень на 75 см, передає РБК.

Сильний землетрус в Японії привів до зсуву власної осі Землі, навколо якої планета збалансована за масою, на 17 см і до скорочення тривалості земної доби на 1,8 мікросекунди. Ці уточнені дані привів науковець Річард Гросс з Лабораторії реактивного руху НАСА, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Два дні тому Рос повідомляв менші оцінні параметри - 15 см і 1,6 мікросекунди (1 мікросекунда - це одна мільйонна частина секунди). Зараз попередні розрахунки вдалося перевірити і скоригувати на основі свідчень орбітальних супутників США. Їх дані дозволяють скласти "найбільш точну картину" змін, що відбулися на планеті, підкреслив науковець. Він вважає вельми вірогідними нові, украй незначні коригування з урахуванням високої сейсмічної активності, що зберігається на Японських островах.

Як пояснював Рос раніше, власна вісь Землі, яку не можна плутати з віссю обертання планети, зміщується постійно під впливом будь-яких подій, які приводять до зміни розподілу мас великих об'єктів на поверхні.

"Тривалість доби міняється точно так, як і фігурист нарощує швидкість обертання свого тіла на місці, притискуючи руки до боків. Землетрус в Японії змістив масу Землі таким чином, що планета почала обертатися трохи швидше. Відповідно, тривалість доби скоротилася", - додав науковець НАСА.

Що стосується осі обертання Землі, то тут, як пояснив Рос, діють і чинять вплив зовнішні сили. "Таке під силу тільки гравітаційному тяжінню Сонця, Місяця та інших планет", - додав він.

Фахівець порівняв катаклізм в Японії з торішнім землетрусом біля берегів Чилі. Воно змістило власну вісь Землі на 8 см у бік 112-го градуса східної довготи і скоротило тривалість доби на 1,26 мікросекунди.

Тривалість земної доби складає 86,4 тис секунд або трохи менше 24 годин. Протягом одного року даний показник міняється на близько 1 мілісекунди (1 тис мікросекунд), зазвичай залежно від сезонних варіацій розподілу мас на поверхні планети.

Cейсмолог: мега-землетруси в Японії у 2011, у Чилі-2007 і на Суматрі-2004 пов'язані між собою

У Японії можливий ще один сильний цунамінебезпечний землетрус, вважає завідувач лабораторією сейсмології російського Інституту морської геології і геофізики, доктор фізико-математичних наук Іван Тіхонов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Землетрус, який стався в Японії 11 березня, - це мега-землетрус планетарного масштабу, який вплинув на планету в цілому. Ніхто не чекав такої катастрофічної сейсмічної події", - сказав Тіхонов.

За його даними, тільки за добу після головного удару в цій зоні американською службою (Національний центр інформації про землетруси Геологічної служби США) зареєстровано 170 афтершоків магнітудою від 5 до 7. "Але серед цієї величезної кількості афтершоків немає землетрусів магнітудою від 7,2 і вище, тобто утворилася "дірка", а так не буває в природі. Тому, думаю, що треба чекати могутній афтершок магнітудою близько 8 і більше. Він може відбутися через тиждень, через місяць, а може і пізніше", - заявив науковець.

Він привів у приклад Суматра-Андаманський землетрус 2004 року, коли афтершок магнітудою 8,6 стався через три місяці після потужного землетрусу і викликав цунамі. На думку Тіхонова, афтершок може відбутися в осередковій зоні біля о. Хонсю (протяжність зони - близько 470 км), або південніше або на північ від її.

"Такі мега-події відбуваються досить купчасто і згруповано в часі. Великому японському землетрусу 11 березня 2011 року передували Суматра-Андаманський землетрус магнітудою 9,3 у 2004 році (227 тис загиблих) і землетрус магнітудою 8,8 в Чилі у лютому 2007 року (507 людей загинули). Після Чилійського землетрусу я говорив, що через 1-2 роки треба чекати ще один потужний мега-землетрус, але в якому районі Тихоокеанського басейну він відбудеться - важко було прогнозувати", - сказав сейсмолог.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1068 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ