Сб, 2024-04-20, 00:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 12 » Науковці відсунули вік кам'яних знарядь на 800 тис років раніше
15:16
Науковці відсунули вік кам'яних знарядь на 800 тис років раніше
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Предки людини почали користуватися кам'яними знаряддями для білування м'яса ще 3,4 млн років тому - на 800 тисяч років раніше, ніж вважали досі, з'ясували археологи. Отже, до роботи з камінням взявся не Homo habilis, але ще більш далекий предок людини - Australopithecus afarensis. Рештки самиці одного з них, названої Люсі, уперше знайшли 1976 року в Ефіопії.

Група учених під керівництвом доктора Зересеная Алемсегеда з Каліфорнійської академії наук знайшла дві скам'янілі кістки тварин зі слідами ударів кам'яними знаряддями. Як з'ясувалося, від них відокремили м'ясо і витягнули з них кістковий мозок за допомогою кам'яного інструмента 3,4 млн років тому, пише британська газета The Daily Telegraph.

Кістки виявили в Ефіопії, недалеко від того місця, де у 1976 році відкрили останки Люсі. "Ця знахідка безумовно змусить нас переглянути підручники з еволюції людини, оскільки вона відсовує період початку використання каменю і вживання м'яса на приблизно мільйон років назад. Ці події дуже вплинули на розвиток людства", - сказав доктор Алемсегед.

Завдяки використанню кам'яних знарядь, які давали змогу доволі швидко знімати м'ясо і розкривати кістки, скелети тварин стали доступнішим джерелом їжі, зазначила його колега доктор Шенон Макферрон, археолог Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка.

Досі найстаршим свідоцтвом білування скелетів тварин за допомогою кам'яних знарядь були знахідки, виявлені в Боурі (Ефіопія), а саме кістки з характерними зарубками, вік яких був оцінений у 2,5 млн років. Поблизу, в Гоні, були знайдені і самі кам'яні інструменти того ж віку.

Нові ж знахідки науковці виявили в містечку Дикіка, що за 300 з гаком км на північний схід від Аддіс-Абеби і неподалік того місця, де в 2000 році знайшли останки Селам, названої донькою Люсі. Селам стала наймолодшим (мається на увазі вік, в якому застала її смерть) представником Australopithecus afarensis з будь-коли знайдених.

Нинішнє відкриття археологи зробили в ході ретельних пошуків, які вели усі ці 10 років біля місця виявлення останків Селам, намагаючись дізнатися більше про її життя. У світлі нових знахідок учені доходять висновку, що Селам носила невеликі лусочки каменів, допомагаючи своїм родичам білувати туші тварин.

Професор Фред Спур з Університетського коледжу Лондона зазначив: "Такого кроку вперед ми чекали довго. Ми не маємо відкидати нічого, виявленого раніше, ми лише додаємо тепер новий розділ у книгу наших знань".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1271 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ