Пт, 2024-04-19, 00:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 10 » Науковці виявили гігантські "бульбашки", які супроводжують нашу Галактику
14:04
Науковці виявили гігантські "бульбашки", які супроводжують нашу Галактику
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Космічний гамма-телескоп "Фермі" виявив циклопічні "бульбашки", розташовані точно над і під центром наший Галактики, походження їх неясне, але науковці вважають, що вони можуть бути слідом "вихлопу" надмасивної чорної дірки, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на прес-службу NASA.

"Ми побачили дві бульбашки, які випромінюють в гамма-діапазоні, і протягуються на 25 тисяч світлових років на південь і на північ від центру Галактики. Ми не цілком розуміємо їх природу і походження", - говорить Дуг Фінкбейнер з Гарвард-Смітсоніанського астрофізичного центру, який вперше виявив ці утворення.

"Бульбашки" тягнуться вгору і вниз майже на половину видимого неба - від сузір'я Діви до сузір'я Журавля, на 50 градусів на північ і на південь, мають ширину близько 40 градусів і вік у мільйони років.

Як наголошується у статті дослідників, прийнятій до друку в Astrophysical Journal, спектр гамма-випромінювання цих міхурів значно "жорсткіший", тобто має більшу енергію, ніж випромінювання від інших областей галактики і загальний гамма-фон. Їх краї також окреслені достатньо чітко.

Інші астрономи, які проводили спостереження в гамма-діапазоні, не бачили ці гігантські структури через "дим" - гамма-випромінювання частинок, що рухаються зі швидкістю, близькою до світлової, і взаємодіють з міжзоряним газом.

Фінкбейнер і його колеги аналізували викладені у відкритий доступ дані з одного з інструментів "Фермі" - телескопа LAT (Large Area Telescope). За допомогою створених ними математичних моделей їм вдалося "очистити" картину нашої галактики від "шуму" і виявити ці гігантські структури, названі ними "бульбашками Фермі".

"Ми вважаємо, що ці галактичні гамма-бульбашки найімовірніше виникли в результаті "вприскування" енергії в центр галактики, наприклад в результаті аккреції речовини в центральну чорну дірку", - йдеться у статті.

У багатьох інших галактиках астрономи бачать гігантські струмені - джети - направлені вгору і вниз від центру зоряної системи. Ці викиди пов'язані з вибуховими процесами в речовині, що перетікає в центральну чорну дірку.

Міхури могли виникнути також в результаті інтенсивного процесу зореутворення в центральній частині Галактики, яка породжує численні зоряні скупчення.

Деякі натяки на існування цих гігантських бульбашок були присутні і в даних інших апаратів, зокрема, німецького супутнику "Рентген" і апарату НАСА WMAP.

Гамма-телескоп "Фермі" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) був запущений на орбіту 11 червня 2008 року під ім'ям GLAST і в серпні був перейменований на честь фізика Енріко Фермі (1901-1954), одного з учасників Манхеттенського проекту і основоположника фізики високих енергій. На апараті встановлені два головні інструменти - телескоп LAT (Large Area Telescope), призначений для огляду неба в гамма-діапазоні і детектори гамма-спалахів GBM (GLAST Burst Monitor).

Телескоп вже дав науковцям багато нової інформації, що стосується еволюції Всесвіту, зокрема, про природу темної матерії і гравітації.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 914 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ