Пт, 2024-04-26, 08:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 3 » Небувала вулканічна активність в Індонезії: прокинулися відразу 20 вулканів
19:30
Небувала вулканічна активність в Індонезії: прокинулися відразу 20 вулканів
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

На індонезійському острові Ява сталося чергове потужне виверження вулкана Мерапі, яке перевищує за силою виверження, що було минулого тижня, внаслідок якого загинули щонайменше 36 людей. Ще близько 75 тисяч людей вимушені були залишити свої будинки, передає Бі-Бі-Сі.

Останнє виверження - четверте і найсильніше за десять днів. Вулкан викидає потоки лави і хмари розжареного газу на відстань до 10 км, через це місцева влада вирішила розширити зону евакуації до 15 км.

Повідомлень про жертви стихії, що розігралася в середу, поки що не надходило. За словами влади, більшість населення навколишніх сіл вже перебралася у безпечніші місця до моменту початку виверження.

Водночас місцева влада запевняє, що кошти на забезпечення біженців закінчаться через п'ять днів, якщо уряд не оголосить режиму надзвичайного стану.

Востаннє Мерапі вивергався у 2006 році; тоді ця подія призвела до загибелі двох людей, що намагалися сховатися у бункері від хмари гарячого газу і попелу. У 1994 році виверження Мерапі забрало 60 життів, а у 1930-му від вулкана загинули 1300 людей.

Одночасно з виверженням вулкана Мерапі підвищену активність демонструють ще зо два десятки зі 129 активних вулканів у цій країні, передає РИА "Новости" з посиланням на офіційний сайт Центру вулканології і зниження геологічних ризиків Індонезії.

Четвертий (найвищий) ступінь тривоги оголошено тільки на Мерапі, чиє виверження забрало минулого тижня 38 людських життів, проте лише однією сходинкою нижче стоять ще дві "вогненні гори". Це вулкан Ібу на острові Хальмахера у східній Індонезії і найактивніший у країні вулкан Карангетан на архіпелазі Сангіхе біля північно-східного краю острова Сулавесі. З 1675 року було зареєстровано 41 потужне виверження цієї "вогненної гори" заввишки 1784 метри, причому останнє з них сталося у серпні цього року, забравши життя чотирьох людей.

Тривогу другого ступеня оголошено ще на 18 "вогненних горах", причому чотири з них, як і Мерапі, розташовані на острові Ява, де на площі 132 тис кв км живе понад 140 мільйонів людей, або біля його берегів.

"Ми можемо сказати, що це вже екстраординарно - близько 20 (вулканів загрожують) водночас", - заявив газеті індонезійський вулканолог. Зазвичай підвищену активність демонструють лише від п'яти до десяти активних "вогненних гір" Індонезії (всього в цій країні налічується близько 600 вулканів), додав він. "Ми уважно спостерігаємо за цими горами, але я не можу передбачити, яка з них почне вивергатися", - підсумував науковець.

За даними індонезійських ЗМІ, кількість евакуйованих зі схилів "вогненної гори" у середу сягає від 60 до 70 тисяч. Точний облік ускладнюється тим, що, як тільки Мерапі трохи заспокоюється, багато хто з жителів намагається повернутися додому, щоб наглядати за господарством.

Тим часом через вісім днів після цунамі, яке обрушилося на індонезійський архіпелаг Ментавей, який лежить біля західного узбережжя острова Суматра, Управління з ліквідації наслідків стихійних лих Індонезії знов скоротило поточну оцінку кількості жертв стихії - до 427 з 431. Зниклих безвісти також поменшало до 75 з 88.

Міністерство транспорту Індонезії закликало авіалінії, рейси яких пролягають над Явою, скористатися альтернативними маршрутами у зв'язку з викидами попелу з вулкана Мерапі. Проте скасування і затримки рейсів поки що стосувалися лише польотів, що починаються і закінчуються в аеропортах столиці Особливого округу Джокьякарта і сусіднього з нею великого міста Соло, розташованих у безпосередній близькості від "вогненної гори".

Індонезія розташована на межі декількох тектонічних розломів, де зсув тектонічних плит призводить до високої сейсмічної і вулканічної активності. Це "Вогненне намисто", як називають його геологи, охоплює все тихоокеанське побережжя на трьох континентах - Азії, Південній Америці й Австралії.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 887 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ