Сб, 2024-04-27, 04:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 29 » Огляд преси, 29 листопада: Після свічки на пам'ять Голодомору Янукович "засвітився" на Майдані
15:44
Огляд преси, 29 листопада: Після свічки на пам'ять Голодомору Янукович "засвітився" на Майдані
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В суботу Україна поминала жертви Голодомору - в шостий раз масштабно і вперше без державних директив. Ні, все було на вищому рівні: президент Янукович у супроводі прем'єра Азарова і митрополита Володимира поклав вінок до меморіалу на Печерську. Президент України назвав Голодомор Армагеддоном, утримавшись від політично принципового "геноцид", відзначає "Газета по-киевски" в статті Дмитра Орлова і Григорія Мельничука "Зранку - офіційно, ввечері - щиро".

Традиційно не обійшлося без казусів: Азаров як радянська людина не завжди знімала рукавички і шапку, коли хрестився, стоячи поряд з митрополитом Володимиром.

Показове інше: на скорботний хід зі свічками - захід неофіційний - зібралося приблизно 4-5 тисяч людей без всяких вказівок "зверху". Додамо ще тисячі повідомлень в соціальних мережах, немало блогерів запалили свічки пам'яті і в "оффлайні". У ході від "Арсенальної" до Меморіалу пам'яті жертв Голодомору брало участь багато молоді.

Ще факт - в забутий владою Музей Голодомору все одно приходять люди. Багато хто шукає в Книзі пам'яті своїх рідних, пальцями, що заклякнули, перегортаючи сторінки - немає грошей на опалення. Можливо, саме суха скорбота нинішньої влади після декількох років напористого офіціозу - те, що потрібно для того, щоб День пам'яті жертв голодоморів став по-справжньому всенародним.

Вранішній офіційний захід був ретельно спланований: численне міліційне оточення, національні прапори, організована за списками публіка, яка розсмокталася відразу після заходу. Президентові і прем'єрові не довелося вислуховувати голос народу - їх оточували тільки свої.

Віктор Ющенко декілька годин після того був позбавлений такої можливості - йому довелося терпіти компанію лютого "ворога" - іменинниці Юлії Тимошенко. Віктор Андрійович впритул не помічав колишнього соратника, зосередившись на процесі запалення свічок пам'яті. Леонід Кравчук, який прийшов разом з Ющенком, все ж таки підійшов привітати Юлію Володимирівну.

Декілька тисяч людей із засвіченими свічками слухали промову Ющенка. Не обійшлося без неприємних сюрпризів. "Собака! Зрадив нас, а зараз розповідаєш байки про Голодомор!" - закричав хтось з натовпу. Підбурником спокою виявився чоловік в спортивній шапці, який незв'язно викрикував образи в адресу мовця. Не отримавши підтримки оточення, він покинув захід, встигнувши посваритися з кимось, перш ніж розчинився в натовпі.

Близько шостої вечора, коли всі політики давно роз'їхалися, на печерських пагорбах ще залишалися люди - вони групками розтікалися по місту, багато хто ніс в руках засвічені свічки.

У музеї в день пам'яті був аншлаг. Там говорять, що такого навіть при Ющенку не було. Що вже говорити про час, коли термін повноважень третього президента закінчився.

На вітрини з речами початку ХХ століття повісили плакати про Голодомор - фотокопії документів, спогади очевидців, статистичні дані.

- Наша ідея - показати, що ми мали до Голодомору і яким село стало після, - пояснила Тетяна Пошивайло, замдиректора музею з наукової роботи. - Це вже були зовсім інші люди, з хворобливою свідомістю, душевними травмами. Можна поглянути, як одягалися люди до тих часів - це були господарі землі, які вирощували хліб. І пригадати образ колгоспника в "куфайці" в післявоєнний час - культура і ідентичність села виявились знищені, зведені в примітив.

Перший при президентові Януковичу День пам'яті Голодомору став синтезом того, як він проходив при Кучмі і при Ющенку. З одного боку - участь лідерів держави в офіційних заходах, з іншої - відсутність хвилини мовчання на телебаченні і загальноукраїнських закликів запалювати свічки. Українці свічки запалювали самостійно, без вказівок зверху, пише "Сегодня" в статті Дмитра Короткова "Без піару і геноциду".

Віктор Янукович у супроводі прем'єра Миколи Азарова, голови АП Сергія Льовочкіна і секретаря РНБО Раїси Богатирьової Меморіал Голодомору в суботу все-таки відвідав (цікавою особливістю, до речі, є відсутність Володимира Литвина).

Але буквально напередодні президент виступив з жорсткою критикою в адресу тих, хто "спекулює на темі Голодомору". А ще раніше він був проти трактування Голодомору як геноциду, висловивши думку, що штучний голод не здійснювався за національною ознакою.

У відсутність тиску з боку влади широке і обов'язкове відзначення "по-ющенківськи" було згорнуте. Частина місцевої влади не відвідала траурні заходи: наприклад, на них були відсутні дніпропетровський губернатор Олександр Вілкул, мери Дніпропетровська і Одеси - Іван Куліченко і Олексій Костусєв. Не було і звернення президента на ТБ, яке за часів Ющенка було обов'язковим.

"КоммерсантЪ-Украина" в статті "Почуття до голоду" також відзначає, що першим в траурних заходах взяв участь президент Віктор Янукович. О 9 годині ранку він приїхав до Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодомору". На той час біля меморіалу зібралося декілька сотень людей з національними прапорами, на яких були пов'язані траурні стрічки. Тут же стояли дівчата, що тримали в руках свічки і символічні снопи пшениці.

На відміну від попередніх років, коли в церемонії брали участь представники всіх православних конфесій, цього року поряд з Віктором Януковичем стояв тільки глава Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополит Володимир (Сабодан), що відслужив молебень за загиблими під час голодомору.

Ближче до вечора біля Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодомору" почали збиратися представники опозиції. Вшанувати пам'ять жертв голодомору прийшли перший президент Леонід Кравчук (1991-1994 роки), третій президент Віктор Ющенко (2005-2010 років), лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко і близько тисячі активістів партій "Наша Україна", "Батьківщина", Конгрес українських націоналістів і УНА-УНСО. Учасники акції обійшлися без партійної символіки - вони принесли з собою лише національні прапори з траурними стрічками. На відміну від уранішнього заходу, тут не було представників УПЦ МП, зате були присутні наставник Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко), голова Української грекокатолицької церкви Любомир Гузар, а також священики Української автокефальної православної церкви. Вони відслужили сумісний молебень, після чого присутні біля меморіалу вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Виступ Віктора Ющенка виявився на подив коротким. Він заявив, що, "згадуючи жертви голодомору, українці піклуються про своє майбутнє", після чого перерахував країни, що визнали голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. "Світ знає, світ визнає. Світ на нашому боці", - тихо завершив свою промову пан Ющенко.

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко вступила в заочну полеміку з Віктором Януковичем, підкресливши, що в результаті голодомору загинули близько 4 млн чоловік, а ще 6 млн ненароджених також стали жертвами голоду. "Голодомор - це найбільша трагедія, влаштована сталінським режимом", - жорстко заявила пані Тимошенко. Після цього вона почала критикувати владу, що діяла: "Шкода, що нинішнє керівництво країни заперечує факт геноциду, здійснюючи таким чином наругу над пам'яттю мільйонів жертв. Це не порушення законів, це порушення загальнолюдських норм моралі".

Після виступів присутні запалили свічки пам'яті і розставили їх довкола пам'ятника дівчинці, яка символізує загиблих під час голодомору дітей. Близько 200 свічок було засвічено і біля пам'ятного знаку жертвам голодомору на Михайлівській площі.

Відразу після заходів щодо Голодомору делегація приїхала на Майдан. Януковича зустріли нормально, а ось прем'єрові кричали: "Геть!". - Охорона містечка їх пропустила, Янукович зайшов, питає: "Громадо, де ви тут?" - розповідає Володимир Грегорів, підприємець з міста Лубни Полтавської області. - Нас було людей п'ятдесят, але багато хто по наметах і кутках поховався від несподіванки, пише "Газета по-киевски" в статті Дмитра Дерія "Янукович пообіцяв Майдану покарати Азарова".

Потім президента покликали в намет-їдальню. Йому зробили каву, Віктор Федорович потримав стаканчик в руці, не відпивши, поставив на стіл. "Ось я вам привіз Азарова, розбирайтеся", - почав президент.

Жителі містечка розповідають, що чули слова президента до прем'єра: "Твої голови полетять" нібито стосовно до міністрів Кабміну. Азаров червонів і губився, коли йому ставили питання. Кликав весь час на переговори, які "почнуться з чистого листка". "З ким вестимете переговори? Кому ви довіряєте? Тігіпко, міністрам?" питав нас прем'єр, а ми відповіли: "Нікому", - сказали мітингувальники.

Янукович сказав мітингувальникам головне - те, про що в кулуарах вітчизняної політики говорять в останні дні: "Вірогідність ухвалення вето - велика", відзначає "Сегодня" в матеріалі "Вихідний Майдан: президент і бійка".

Президентське вето не означає, що кодексу взагалі не буде - його повернуть до парламенту з правками Януковича, над якими, за словами президента, його експерти працюватимуть без вихідних, "поки не закінчать цю роботу". Закінчити, згідно з  розрахунками голови держави, вони повинні до четверга - цього дня Янукович планує прибути до Києва з Астани, куди він летить на саміт ОБСЄ. Одну позицію, яка не подобається президентові, він вже позначив: права податкової не повинні посилитися. Тобто, швидше за все, мова піде про заборону позапланових перевірок.

Обіцянки Януковича задовольнили лише частину Майдану на чолі з головою комітету захисту підприємців при тіньовому Кабміні Оксаною Продан, яка висуває економічні вимоги. Інша його частина, на чолі з координатором акції Олександром Данилюком, залишилася незадоволена тим, що президент не почав говорити з мітингувальниками про... розпуск парламенту і дострокові вибори - вони продовжують вимагати саме того, чого, за "випадковим" збігом, вимагає і Юлія Тимошенко. Вчора ця частина Майдану заявила, що вимагає тільки вето і відставки Кабміну.

"Коммерсант-Украина" в статті Сергія Сидоренко "Влада прийшла на мітинг" пише, що навколо чиновників зібрався стихійний мітинг - люди, перекрикуючи один одного, висловлювали свої претензії до Податкового кодексу, парламенту і чинної влади в цілому. Незабаром виникла ідея продовжити переговори за участю уповноваженої переговорної групи.

- Люди розумні є і з нашого боку, і з вашого. Ми сядемо разом і працюватимемо, - переконувала президента одна з активісток.- Але з Майдану не підемо. Ми стоятимемо тут і чекатимемо вашого рішення.

- Тоді я залишу Миколу Яновича (Азарова - ред.), і ви домовитеся конкретно, як працюватимете... Ми з вами - партнери. Я на вашому боці, - переконував присутніх президент. "А я тоді на чиєму боці?" - перепитав, посміхнувшись, прем'єр.

Єдиної відповіді на це питання у присутніх не знайшлося. Хтось з натовпу крикнув: "А це ми зараз побачимо!", інший додав: "Хай залишається, поживе з нами в наметі", а Віктор Янукович запропонував прем'єру "Почати захищатися". "Ви ініціювали цей Податковий кодекс, ось тепер і працюйте з громадськістю", - додав він. Президент також не відкинув, що ветує документ: "Вірогідність вето - велика, але ми зможемо сказати про це тільки в четвер, після того, як попрацюємо і узгодимо рішення".

У ході зустрічі президента і прем'єр-міністра з учасниками акції стало ясно, що у активістів наметового містечка немає єдиної думки ні про сумісні вимоги, ні про стратегію подальших дій. Тоді як частина їх з готовністю погодилася продовжити переговори з Миколою Азаровим, інші повідомили про список з додатковими вимогами. Хтось зажадав від президента "терміново, негайно оголосити парламентські вибори". "Хочете грати в політику - шукайте собі іншого партнера. Я готовий працювати з вами щодо Податкового кодексу", - перервав його голова держави.

Підприємці продовжили розмову з паном Азаровим в одному з наметів. Багато їх претензій до різних положень закону викликали здивування прем'єра. "Такого в законі бути не може... Напевно це стосується великого бізнесу..." - доносилися його слова до журналістів. Мітингувальники стверджують: в ході зустрічі вони переконалися, що прем'єр не вивчав текст прийнятого урядом Податкового кодексу.

Пані Продан виразила надію, що до четверга переговорній групі вдасться переконати президента в необхідності ветування кодексу. Тим часом для того, щоб досягти успіху підприємцям належить подолати внутрішній розкол. Вчора декілька активістів Майдану оголосили, що виходять з переговорного процесу. Вони також додали, що група, в яку входить пані Продан, не має повноважень для переговорів з Кабміном.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1184 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ